Vliegende Hollanders

Informatie

RegieJoram Lürsen
Jaartal2020
Releasedatum16-12-2020
Speelduur420 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastFedja van Huêt, Daan Schuurmans, Victor Löw, Anniek Pheifer, Steef de Bot, Bram Suijker en Aus Greidanis Sr.

Albert Plesman vindt in Engeland een investeerder om de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam te organiseren. Het evenement is omstreden vanwege de participatie van Anthony Fokker, een vliegtuigbouwer die tijdens de Eerste Wereldoorlog vechtvliegtuigen heeft verkocht aan de Duitsers. Op de tentoonstelling kondigt Plesman zijn plannen aan om Nederlands eerste nationale burgerluchtvaartbedrijf op te richten. Hoewel het evenement succesvol is, zijn Plesmans partners huiverig om te investeren in dit bedrijf, vooral omdat Plesman een achtergrond heeft als luitenant in het leger en weinig kennis heeft van het bedrijfsleven. Ondertussen probeert Fokker nog steeds zakendeals te sluiten met de Duitsers.

Nederlandse televisieseries, ze zijn er tegenwoordig in overvloed en daarbij gaat het gelukkig allang niet meer om seksistische getinte romkom’s met een flauwe insteek. Wel is het steevast een beetje hetzelfde kringetje aan mensen dat met dergelijke projecten op de proppen komt. Een van die namen is regisseur Joram Lürsen. Hij vestigde zijn naam definitief met Alles is Liefde, een van Neerlands succesvolste romkoms, en liet zijn ambitie vervolgens blijken met films als Publieke Werken en Bankier van het Verzet. Dat hij zich niet alleen beperkte tot het witte doek bleek toen hij vorig jaar Judas naar het kleine scherm bracht, de verfilming van het gelijknamige boek van Astrid Holleeder. Dit jaar richtte hij zijn pijlen op Vliegende Hollanders, een serie over Anthony Fokker en Albert Plesman, twee luchtvaartpioniers die aan de wieg stonden van de burgerluchtvaart in Nederland.

Waarin Lürsen zich steevast onderscheidt van andere, overigens ook succesvolle, regisseurs als Johan Nijenhuis, is dat hij zich bij de casting niet richt op een willekeurige greep soapacteurs. Hij legt de lat gelijk wat hoger door ook dit keer weer de krenten uit de pap te halen. Zo zet hij dit keer Fedja van Huêt en Daan Schuurmans bij elkaar voor de belangrijkste hoofdrollen. Van Huêt brak ooit door met Karakter en heeft zich sindsdien bewezen als veelzijdig acteur. Wat dat betreft verliep de carrière van Schuurmans iets anders. Hij brak door met Westenwind en werd aansluitend een heus idool met het succesvolle Nijenhuis-niemandalletje Costa. In de jaren die volgde leek hij dit meer en meer van zich af te schudden en liet hij weten ook wel raad te weten met het serieuzere werk. Toch doen Bram Suijker en Steef de Bot, die de jongere versies van hun personages spelen, zeker niet voor hun onder. Daarnaast is het fijn dat ook de bijrollen vol zitten met kwaliteit. Zo zien we daarin onder andere Victor Löw en Anniek Pheifer, acteurs die zich meermaals hebben bewezen in het serieuzere werk.

Maar hoe goed het acteerwerk ook is, een serie als deze valt of staat ook bij het visuele voorkomen. Omdat uit de periode waarin deze serie zich afspeelt maar weinig vliegtuigen bewaard zijn gebleven, werd dan ook veelvuldig gebruik gemaakt van digitale technieken. Het is iets waar producten van Nederlandse bodem nog weleens tekort schieten, gewoonweg omdat er geen budget voor is. Gelukkig heeft Lürsen met Publieke Werken al eens laten zien dat het wel kan en dat onderstreept hij hier nog maar eens. De serie ziet er geweldig uit. De serie vliegt soms wat snel door de jaren heen, maar beslaat in acht afleveringen dan ook een periode van 20 jaar en volgt Fokker en Plesman van 1919, het jaar van de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam, tot 1939, het jaar waarin Fokker overleed en tevens een wat abrupt slot. Toch zien we hier goed hoe de twee soms moeilijk met elkaar overweg konden, maar ook min of meer tot elkaar waren veroordeeld; De een als ontwerper en bouwer van vliegtuigen, de ander als bestuurder van de KLM. Een essentieel stukje luchtvaarthistorie, wat hier op prachtige wijze tot leven wordt gewekt.

Extra’s: Naast de 8 afleveringen van de serie, verspreid over drie discs, is er wat minimaal bonusmateriaal op de release te vinden.
· Making Of (24:07) Een degelijke en breed ingezette making of, die een mooie toevoeging voegt op de serie als blik achter de schermen.
· Photo Gallery

Vliegende Hollanders is een prachtig vormgegeven en ijzersterk geacteerd stukje luchtvaarthistorie. Waar Nederlandse producties nog weleens teveel ambities blijken te hebben op visueel vlak, zeker gezien het daarvoor te beperkte budget, laat regisseur Lürsen met deze serie opnieuw zien dat het dus wel kan. Hij kreeg hiervoor dan ook een aanzienlijk budget te besteden, maar de acht miljoen blijft natuurlijk relatief, vooral gezien de vele series waar men tegenop moet boksen. Toch speelt hij het met de nodige visuele flair klaar om adembenemende zelf geschoten beelden naadloos af te wisselen met archiefbeelden. Daarnaast is het vooral ook het acteerwerk dat opvalt. Daarbij valt niet alleen op hoe naadloos de jonge personage overgaan in hun oudere versies, maar ook de relaties die vooral Fokker met vrouwen heeft geven het geheel meer diepgang. Het maakt Vliegende Hollanders tot een ijzersterke serie, die vaak even spannend als ontroerend is, maar sowieso weer een mooie visitekaartje is uit ons kleine kikkerlandje.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

30 december, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer