War Dogs

Informatie

RegieTodd Phillips
Jaartal2016
Releasedatum21-12-2016
Speelduur114 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastJonah Hill, Miles Teller, Ana de Armas en Bradley Cooper

Het is 2005 als David Packouz in Miami, Florida de kost verdient als masseur. Met het idee om wat extra inkomsten te vergaren koopt hij van al zijn spaargeld hoge kwaliteit beddengoed, in de hoop dit te kunnen slijten in bejaardenhuizen. Zijn plan faalt hopeloos. Zijn leven neemt een andere wending als hij op de begrafenis van een vriend Efraim Diveroli tegenkomt, een vriend van hem op de middelbare school. Efraim woont intussen in Los Angeles en verdient zijn geld door wapenorders van de Amerikaanse regering uit te leveren. Als blijkt dat de vriendin van David zwanger is, besluit hij uiteindelijk om de baan die Efraim hem aan heeft geboden te accepteren. Dat hij hierbij zijn vriendin om de tuin leidt met een leugentje om bestwil zorgt al snel voor de grootste problemen als David en Efraim steeds grotere deals sluiten. De vriendin van David blijkt echter al snel het minste van hun problemen.

Het verhaal van War Dogs is dusdanig bizar dat je al snel zou vergeten dat het hier om een waargebeurd verhaal gaat. Het bizarre is dan ook dat de Amerikaanse overheid op een onbekende site gewoonweg contracten aanbood aan de voordeligste aanbieder om op deze manier aan wapens te komen. Dit waar ogenschijnlijk iedere willekeurige persoon met enig lef en ambitie deze order kon invullen. Toch is dit het verhaal dat journalist Guy Lawson liet optekenen in de Rolling Stone, waarna hij het uitwerkte tot het boek Arms and the Dudes dat aan de basis stond van deze film. Dat het verhaal hierbij voor de film enorm aangedikt werd doet op zich niets af aan het schokkende basisprincipe. Het onderstreept nog maar eens de gekte van oorlogsvoering, dit keer bekeken vanuit het oogpunt van een fase waarin de daadwerkelijke oorlog nog moet beginnen.

Om deze gekte toch enigzins geloofwaardig naar het scherm te vertalen werd Todd Phillips aangesteld als regisseur. Een opvallende keuze, aangezien The Hangover-trilogie zijn meest in het oog springende werk is. Het zal dan ook niemand verbazen dat er een flinke komische noot in deze film aanwezig is. Dit komt vooral op het conto van Jonah Hill, die na serieuze rollen in The Wolf of Wall Street en Hail, Caesar! hier weer eens zijn komische talent mag aanspreken. Hij slaagt hier opnieuw met vlag en wimpel, al moet gezegd worden dat zijn lachje hier net zo irritant als briljant is. Hill krijgt tegenspel van Miles Teller, die zichzelf definitief op de kaart zette met zijn rol in Whiplash. Dat hij daarnaast zijn gezicht nog te vaak laat zien in mindere blockbusters verhult dat hij zijn diensten vaak leent aan kleinere films waarin zijn talent direct opvalt.

Naast deze twee steunpilaren mag Bradley Cooper schitteren in een bijrol waaraan hij zichtbaar plezier beleeft. Het is dan ook vooral te danken aan de cast dat het verbazingwekkende verhaal overeind blijft. Want we moeten wel constateren dat de spanning nagenoeg afwezig is en het verloop van het verhaal toch enigszins voorspelbaar is. Maar goed, dat is echt azijnpissen. Het verhaal komt namelijk snel ter zake en het tempo zit er vervolgens de volledige speelduur behoorlijk in. Dat alle beelden daarnaast worden voorzien van een soundtrack die vooral bestaat uit een rits pop/rock klassiekers waar je U tegen zegt, zorgt voor herkenbaarheid en een heerlijk sfeertje. Dit totaalpakket maakt van War Dogs misschien niet direct één van de beste, maar zeker één van de vermakelijkste films van het jaar.

Extra’s: Helaas stelt het bonusmateriaal van deze prima film iets teleur. We zien vooral de bekende promotie videos, die hierbij overigens ook nog eens een vrij beperkte speelduur hebben.
∙ General Phillips: Boots on the Ground (8:38) Een wat standaard promotieclip, die ondanks de aanwezigheid van Phillips, Teller, Hill en Cooper maar weinig nieuwe inzichten verschaft.
∙ Access Granted (10:08) Een blik op het bronmateriaal dat de inspiratie vormde voor deze film.
∙ Pentagon Pie (2:49) Een korte animatiefilm en dat is in dit geval vooral erg vreemd. We zien hier namelijk twee zingende ratten die de plekken van David en Efraim hebben ingenomen.

War Dogs schotelt de kijker een verbazingwekkend verhaal voor, waarbij de komische accenten zorgen voor de kers op de taart. De film is daarnaast het bewijs dat regisseur Todd Phillips meer in zijn mars heeft dan het onnodig uitmelken van zijn enige succes The Hangover. Al moet daar de kanttekening bij gemaakt worden dat het succes van War Dogs vooral te danken is aan het verbazingwekkende verhaal en het geweldige acteerwerk. Het is bij het laatste overigens net zozeer de verdienste van Teller, die een sterke basis als aangever biedt, dat het uiteindelijk vooral Hill is die mag schitteren. Als je na twee uur vermaakt te zijn ook nog even bedenkt hoe bizar het waargebeurde verhaal eigenlijk wel niet is en hoe de oorlogsmarkt dus wel niet werkt, heeft de film zijn doel dubbel en dwars bereikt.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer