War for the Planet of the Apes

Informatie

RegieMatt Reeves
Jaartal2017
Releasedatum08-11-2017
Speelduur140 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastAndy Serkis, Judy Greer, Woody Harrelson & Steve Zahn

Twee jaar na de strijd tussen de apen en de mensen, waarbij aap Koba het conflict alleen maar verslechterde, leven Caesar en de andere apen een teruggetrokken leven, diep in de bossen. De mensen blijven het conflict echter opzoeken, waardoor de strijd weer in alle hevigheid lijkt los te barsten. Ondanks dat Caesar wil werken aan een vreedzame balans tussen mens en aap, gaat het verschrikkelijk mis als de meedogenloze Colonel de schuilplaats van Caesar weer te vinden en het bestaan van de apen op het randje van uitroering staat. Caesar kan niet langer toekijken en wordt door een verschrikkelijke gebeurtenis gedwongen om zijn duisteren instincten de overhand te laten nemen als hij op zoek gaat naar datgene dat hij altijd verafschuwd heeft: wraak.

Een afsluiter van een trilogie gaat in het actiegenre meestal gebukt onder een explosieve finale die flink uitpakt met veel visueel geweld. De trailer van War for the Planet of the Apes deed vermoeden dat de afsluiter van de Apes-trilogie het zelf lot ten deel zou vallen, maar de zaken pakte gelukkig anders uit. Regisseur Matt Reeves kiest er voor om de boel vooral net zo ingetogen te houden als de vorige twee delen, maar helaas was het groter publiek dusdanig op het verkeerde been gezet dat de derde Apes-film maar matig wist te scoren in de afgelopen filmzomer. En dat is eeuwig zonde, aangezien deze film nou juist het schoolvoorbeeld is van een derde film in een trilogie die de lijntjes mooi bij elkaar laat komen en de reeks een waardig afscheid mee weet te geven.

Het was een lastige opgave om de zeer interessante uitwerking van deze reboot van Planet of the Apes te vervolgen na het zeer succesvolle Dawn of the Planet of the Apes en tegelijkertijd het verhaal rondom Caesar tot een mooi einde weten te brengen. Zoals eerder gezegd houdt regisseur Matt Reeves, ook al verantwoordelijk voor de vorige titel, de boel ingetogen en wordt er niet uitgepakt op een manier die de zorgvuldige opbouw van de vorige twee films teniet zou doen. Het is een goede keuze, want het maakt War for the Planet of the Apes tot een unieke titel in zijn soort die daarmee de Apes-trilogie tot een perfect geheel weet te maken die zijn plekje in de filmgeschiedenis meer dan verdient heeft en zonder twijfel gerekend mag worden tot één van de beste filmreeksen ooit.

Het is ook te danken aan de briljante mensen van Weta Digital dat de film ook visueel gezien door een ringetje te halen is. Wederom zijn de digitale apen niet van echt te onderscheiden, waardoor je als kijker zonder moeite zult meeleven met het lot dat hen toebedeelt is op onze aarde. Het maakt het haast zonde dat de trilogie hiermee echt tot een einde is gekomen, al ligt het wel in de lijn der verwachting dat er nog een Apes-film zal volgen in de toekomst. Niet voor niets worden er hier en daar wat hintjes gegeven richting het origineel uit 1968 dus het zou haast vreemd zijn als er niet nog één of meerdere films zullen volgen om deze en de originele reeks aan elkaar te verbinden. Als de kwaliteit van die films net zo hoog zal zijn als deze drie films dan ziet de toekomst er voor liefhebbers in ieder geval rooskleurig uit.

Extra’s: War of the Planet of the Apes heeft in de Benelux een mooi gevulde uitgave gekregen op Blu-ray met genoeg interessante extra’s voor de liefhebber.
• Verwijderde scenes (23:03) Een flinke reeks aan verwijderde scenes die vooral interessant zijn om de acteur te zien die de apen vertolken. Commentaar van regisseur Matt Reeves is eventueel aan te zetten.
• Waging War for the Planet of the Apes (29:38) Een fijne making of met vele interviews met cast en crew.
• All About Caesar (12:40) De hoofdpersoon van de trilogie staat centraal. Vooral de manier waarop hij digitaal tot leven is gewekt.
• WETA: Pushing Boundaries (10:36) Een goede blik op de speciale effecten van de film door de mensen van WETA.
• Music for Apes (06:20) Special over de muziek van componist Michael Giacchino.
• Apes: The Meaning of it All (20:15) Voor wie de draad een beetje kwijt is geraakt is er dit handige overzicht tot de originele film uit 1968.
• The Apes Saga: An Homage (07:48) Terugblik op de originele films en welke elementen van belang zijn voor de huidige reeks.
• Trailers (06:54) Verschillende trailers.
• Concept Art Gallery: Verschillende concept tekening zijn te bekijken.
• Audiocommentaar: Een informatieve commentaartrack van regisseur Matt Reeves.

War for the Planet of the Apes houdt de boel ingetogen en is daarmee de perfecte afsluiter geworden voor deze Apes-trilogie. Regisseur Matt Reeves weet de lijn van de vorige delen bevredigend voort te zetten en daarmee de reeks tot een geweldig einde te brengen. Het maakt War for the Planet of the Apes het perfecte schoolvoorbeeld voor een afsluiter van een trilogie en verdient daarmee definitief zijn plek tussen één van de beste filmreeksen ooit gemaakt. War for te Planet of the Apes had een betere opkomst verdient de afgelopen filmzomer, maar hopelijk zit dat een eventuele volgende film niet in de weg. De kwaliteit van de Apes-films is dusdanig hoog dat het zonde zou zijn als het bij deze drie films zal blijven.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

13 november, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a0051b7bf348_selected-products" products="9200000080312914,9200000080312912,9200000080312926,9200000080312932" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer