War of the Worlds 4K – 15th Anniversary Edition

Informatie

RegieSteven Spielberg
Jaartal2005
Releasedatum01-07-2020
Speelduur116 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastTom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Miranda Otto, Tim Robbins en Morgan Freeman

Ray Ferrier is een havenarbeider in Brooklyn, die is gescheiden en vervreemd van zijn twee kinderen omdat hij teveel met zichzelf bezig is. Op dezelfde dag dat zijn beide kinderen bij hem komen logeren, als hun moeder met haar nieuwe man haar ouders bezoeken in Boston, wordt zijn eenvoudige leven op een buitengewone en gewelddadige manier verstoord wanneer er vreemde wolkenformaties ontstaan en de bliksem meermaals op dezelfde plaats in slaat. Als Ray in de stad een kijkje gaat nemen, kruipt er opeens een gigantisch driepotige machine uit de grond, op de plek waar eerder de bliksem insloeg. De driepoot begint alles om zich heen te vernietigen, maar Ray weet te ontsnappen. Hij baant zich door de vernielingen heen een weg naar huis, in een poging om samen met zijn kinderen te ontsnappen aan de aanval en Boston te bereiken.

Nadat Tom Cruise en Steven Spielberg in 2002 het succesvolle Minority Report afleverden, sloegen zij in 2005 opnieuw de handen ineen voor een nieuwe verfilming van H.G. Wells klassieke sciencefictionroman War of the Worlds. Zo spraakmakend als het hoorspel van Orson Welles uit 1938, toen luisteraars dachten dat er daadwerkelijk een invasie aan de gang was, werd het allemaal niet. Wel is de film een typische blockbuster zoals eigenlijk alleen Spielberg hem kan afleveren, waarbij zijn regie en ook de special effects werden geprezen. Net als in de originele roman vertelt Spielberg zijn verhaal vanuit het perspectief van een paar burgers die midden in het geweld belanden, waardoor we het verhaal zien door de ogen van een Amerikaanse familie.

Voornaamste van die uiteengevallen familie is Ray Ferrier, gespeeld door Tom Cruise. Natuurlijk is hij samen met Spielberg de voornaamste naam op het affiche van deze film. Natuurlijk, zijn carrière kreeg een knauw door zijn gespring op de bank bij Oprah Winfrey, waar hij overigens mede zat ter promotie van deze film, maar zijn starpower is onverminderd. Het weerhield de film ook niet van een goede score aan de box-office en dat was nodig, want de film heeft met 132 miljoen dollar een flink prijskaartje. Grootste naam naast Cruise is Tim Robbins, die Ferrier en zijn kinderen onderdak verschaft en ook zien we Dakota Fanning in de film. Zij had naam gemaakt met haar rol in I Am Sam en het jaar voor War of the Worlds in Man on Fire. Voor menigeen is zij voor ook bekend als kind dat te volwassen praat en acteert. Maar goed, laten we vooral niet doen of deze film om het acteerwerk draait in de bijrollen; Spielbergs’ War of the Worlds draait om Cruise en een bak vol zeer fraaie special effects.

En die effecten komen zeer goed tot hun recht op deze hagelverse 4K transfer. Zeker, het beeld is soms wat soft en daardoor niet altijd even scherp, maar dit is wel in dienst van Spielbergs’ visie. Dat het softe beeld echt aan de visie ligt en niet aan de transfer, blijkt nog maar eens uit de dikke laag filmgrain die het beeld bevat. Daarnaast valt deze 4K op door de kleurendiepte, wat een duidelijk vooruitgang is ten opzichte van de eerste Blu-ray release. En dan het geluid. Voor deze 4K release heeft men de moeite genomen om een nieuwe Atmos track te produceren, dit in tegenstelling tot bij Days of Thunder (ook met Cruise) die dezelfde dag uitgebracht wordt. Wat we hier te horen krijgen is regelrecht demonstratiemateriaal. De geluiden die we horen zijn perfect gepositioneerd, wat zorgt voor een intens dynamisch geluidspoor. Bij een film als deze, die het toch vooral ook moet hebben van fraaie effecten en een goede geluidstrack, bewijst Atmos nog meer eens zijn meerwaarde. Zelfs nog boven de ook al niet misselijke TrueHD 5.1 track die eerder bij de Blu-ray te horen was.

Extra’s: De 4K disc bevat geen nieuw bonusmateriaal. Door de toevoeging van de Blu-ray disc aan deze release is er gelukkig alsnog het nodige aan bonusmateriaal op deze release te vinden, al heeft dit op zich weinig meerwaarde voor degene die de Blu-ray al bezit.
· Revisiting the Invasion (07:39) Regisseur Steven Spielberg laat zich uit over zijn fascinatie voor buitenaardse invasie-films en hoe hij dit heeft meegenomen in deze en ook eerdere films.
· The H.G. Wells Legacy (06:34) Wells’ kleinzoon Martin, zijn achterkleinzoon Simon en Spielberg bespreken het nalatenschap van H.G. Wells.
· Steven Spielberg and the Original War of the Worlds (08:00) Ondanks dat veel kritiek destijds was dat de film nog maar weinig met het origineel te maken had, wordt er gekeken naar de relatie tussen de film uit 1953 en Spielbergs’ film uit 2005.
· Characters: The Family Unit (13:22) Een feature over de karakter eigenschappen die we in de film zien. Daarnaast is er aandacht voor de casting en de acteerprestaties van Dakota Fanning, Justin Chatwin en Miranda Otto.
· Previsualization (07:42) Een blik op de destijds vrij nieuwe techniek, die cruciaal was bij het maken van deze peperdure film.
· Production Diaries (91:58) Een vierdelige feature die een behoorlijk inzicht geeft in het opnameproces; East Coast — Beginning (22:30), East Coast — Exile (19:39), West Coast — Destruction (27:29) en West Coast — War (22:20)
· Designing the Enemy: Tripods and Aliens (14:07) Een feature over het van de verbeelding naar het grote scherm brengen van de tripods en aliens.
· Scoring War of the Worlds (11:57) Een blik op de nieuwe samenwerking van componist John Williams en Spielberg, met de nadruk op wat Williams’ beïnvloedde voor het maken van de score.
· We Are Not Alone (03:14) Spielberg deelt wat van zijn herinneringen die ervoor zorgden dat hij films wilden maken die ook keken naar de mogelijkheid van leven elders in het universum.
· Galleries: Een viertal galleries; Sketches door kostuumontwerpter Joanna Johnston, Production Stills, Behind the Scenes en Production Sketches
· Theatrical Teaser Trailer (01:59) De promotionele teasertrailer voor de film.

War of the Worlds 4K – 15 Anniversary Edition blijft ook 15 jaar na zijn release opvallend makkelijk overeind als sensationele blockbuster! Dit is niet alleen te danken aan de oneindige inzet van hoofdrolspeler Tom Cruise, maar meer nog aan de visie van Steven Spielberg. De film profiteert daarbij optimaal van de 4K behandeling, waarbij niet alleen de diepte van de kleuren opvallen in de filmische Dolby Vision, maar vooral ook de nieuwe Atmos track zorgt voor een sensationele ervaring. Dat er voor deze release geen nieuwe extra’s zijn opgenomen vergeven we de makers dan ook gerust. Daarnaast voorziet het bonusmateriaal op de bijgevoegde Blu-ray nog altijd in de behoefte wat dat betreft. Al met al is deze heruitgave van de film op het 4K medium een van de beste die er op dit moment te krijgen is. Niet alleen als nieuwe transfer van een catalogustitel, maar in algemene zin en dat is veelzeggend voor een titel die toch alweer 15 jaar oud is.

Met dank aan Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

31 juli, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer