Warcraft: The Beginning

Informatie

RegieDuncan Jones
Jaartal2016
Releasedatum27-09-2016
Speelduur123 minuten
DistributeurUniversal Home entertainment
CastTravis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Toby Kebbell & Clancy Brown

Het koninkrijk Azeroth wordt bedreigd door de komst van de gevaarlijke Orcs. Zij hebben een portaal geopend om hun eigen leefgebied te kunnen verlaten dat compleet is vernietigd, waardoor ze op zoek zijn naar een nieuwe wereld. De mensheid zet echter alles op alles om haar thuishaven te beschermen wat een allesvernietigende oorlog als gevolg heeft waarbij er maar één beschaving zal overleven. Twee helden, afkomstig uit beiden kampen, zetten alles op alles om hun eigenlijk volk te behoeden van complete uitroeiing en zoeken toenadering tot elkaar om beiden werelden te kunnen redden.

Het zat de verfilming van het populaire Warcaft niet bepaald mee tijdens zijn release. De film ging tijdens zijn productiefase de boeken in als dé meest ultieme gameverfilming die het tij van slechte adaptaties van games zou keren, maar van die belofte was tijdens zijn première begin dit jaar nog maar weinig over. De film kampte in zijn laatste fase met veel problemen, waardoor gamers langzaam het vertrouwen begonnen te verliezen in dit ambitieuze project van regisseur Duncan Jones. Ook de eerste trailer werd niet al te best ontvangen, waardoor al snel de vraag oprees of de film wel zou kunnen voldoen aan zijn torenhoge verwachtingen. Het antwoord volgde in de tegenvallende prestaties aan de boxoffice waardoor Warcraft klaarblijkelijk niet de film is geworden waar de westerse gamers op zaten te wachten.

De oosterse gamers daarentegen werden wel helemaal wild van de wereld van Azeroth op het witte doek, waardoor de film door zijn monsterscore in China alsnog wereldwijd gezien tot een redelijk grote hit wist uit te groeien met een totale opbrengst van ruim 430 miljoen Dollar. Uiteraard niet het bedrag waar de makers op hadden gehoopt, maar een heel stuk beter dan de magere score van 47 miljoen Dollar in Amerika deed vermoeden waar de film qua totale opbrengst uiteindelijk op zou uitkomen. Hierdoor lijkt te kans in ieder geval een stuk aannemelijker dat de film een vervolg zal krijgen aangezien we het hier hebben over een film met de subtitel “The Beginning” en we daarmee dus pas het begin van de wereld van Warcraft voorgeschoteld hebben gekregen en er dus klaarblijkelijk nog veel meer in het vat zal zitten.

Maar is Warcraft wel goed genoeg om een vervolg te kunnen rechtvaardigen? Een vraag die lastiger te beantwoorden is dan het lijkt. Warcraft is namelijk in al zijn vezels een fantasy-film en daar moet je als filmliefhebber wel van houden. Nog meer dan bijvoorbeeld de The Lord of the Rings-film leunt de film op zijn fantasierijke en uit de computer getrokken personages en die zullen net zoveel indruk moeten maken als hun menselijke tegenpolen om geloofwaardige over te komen. Gelukkig slaagt de film daarin met vlag en wimpel en lukt het de makers zelfs om de kijker sympathie op te laten wekken voor de monsterlijke Orcs. Een prestatie die de film zeker zijn goede punten oplevert, maar als we eerlijk zijn, dan zijn er toch een paar punten te noemen die best storend kunnen werken. Zo is de montage niet altijd even vlekkeloos waardoor het op sommige momenten aanvoelt alsof er bewust in de film geknipt is om de speelduur rond de twee uur te houden. En dat is zonde, want een halfuur langer had de film net even dat beetje meer diepgang kunnen geven wat het op sommige momenten zo broodnodig had. Het maakt van Warcraft een meer dan prima film, maar helaas niet de klassieker die de makers voor ogen hadden en gamers op hadden gehoopt.

Extra’s: De Blu-ray van Warcraft is zeer goed gevuld en resulteert zelfs in twee schijfjes in de hoes. Daarbij is op de ene Blu-ray de 2D versie terug te vinden en op de andere, de meer dan prima, 3D-versie. Daarnaast krijg je via een voucher ook nog eens de kans om de games van Warcraft gratis te downloaden. De overige extra’s zijn:
Deleted / Extended scenes: (13:00) 11 verwijderde scenes
Gag Reel: (3:25) een verzameling bloopers vanaf de set
The World of Warcraft on Film: (30:00) zes specials van ongeveer vijf minuten die ieder inzoomen op een bepaald aspect van de film.
The Fandom of Warcraft (6:36) een special over de grote fanbase van de gamereeks.
Warcraft: Bonds of Brotherhood Motion Comic (53:00) een motion comic, opgesplitst in vijf delen, met een nieuw verhaal in het Warcraft universum.
Warcraft: The Madame Tussauds Experience (7:32) special over de bijdrage van Madame Tussaud met hun speciale expositie.
ILM: Behind the Magic of Warcraft (2:59) special over de effecten van de film.
Warcraft Teaser (2:32) de eerste teaser van de film.

Warcaft: The Beginning is als fantasy-film meer dan geslaagd en weet de wereld van Azeroth op magische wijze naar het filmdoek te brengen. De film is echter wel voor fijnproevers en zal daardoor waarschijnlijk niet bij iedereen in de smaak vallen. Het zal de reden zijn dat de film aan de boxoffice hier in het westen maar slecht wist te scoren, maar hopelijk krijgt de film een nieuwe kans door zijn release op Blu-ray en dvd. Voor wie overigens voor de ultieme thuiservaring wil gaan is het wel aan te raden om de goedgevulde editie op Blu-ray in huis te halen, zodat je als kijker in de wereld van Azeroth kan stappen zoals de makers het bedoeld hebben. En samen met ons hopelijk kan uitkijken naar een vervolg waar de film na zijn aftiteling wel om schreeuwt.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 september, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer