Warrior – seizoen 1

Informatie

RegieAssaf Bernstein, Loni Peristere, David Petrarca, Kevin Tancharoen en Lin Oeding
Jaartal2019
Releasedatum13-11-2019
Speelduur466 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastAndrew Koji, Olivia Cheng, Jason Tobin, Dianne Doan, Kieran Bew, Dean Jagger, Joanne Vanderham, Tom Weston-Jones, Hoon Lee, Langley Kirkwood en Christian McKay

Eind negentiende eeuw emigreert de jonge Ah Sahm van China naar het wereldberoemde Chinatown in San Francisco, waar hij op zoek gaat naar zijn zuster. Hij komt daar aan in een periode waarin er flinke bendeoorlogen aan de gang zijn tussen immigranten in San Francisco, de zogenaamde Tong Wars, waarin de benden een onderlinge strijd aangaan om de misdaad in de stad in handen te krijgen. Toch valt Ah direct op met zijn nette voorkomen en het feit dat hij perfect Engels spreekt. Toch krijgt hij het direct aan de stok met enkele havenmeesters, waar hij zich uit weet te redden doordat hij zeer bedreven blijkt in de diverse vechtkunsten. Hierdoor valt hij ook direct op bij een van de machtigste tongs. Het levert hem uiteindelijk een baan op en hij gaat aan de slag als huurmoordenaar voor de Chinese maffia.

Warrior is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Cinemax, een Amerikaanse kabel- en satellietnetwerk dat valt onder Home Box Office (HBO), en Jonathan Tropper, eerder al showrunner van het succesvolle Banshee. Nu trekt dat wellicht al bij aardig wat mensen de aandacht, toch is het vooral het feit dat de serie is gebaseerd op een concept dat Bruce Lee ontwikkelde hetgeen dat mensen echt over de streep zal trekken. Al in 1971 bedacht Lee de televisieserie The Warrior, over een martial artist in het Oude Westen, maar hij kreeg het maar niet aan de man bij Warner Bros. En Paramount. Linda Lee Cadwell, de weduwe van Lee, beschuldigde Warner er zelfs van dat Kung Fu, de serie met David Carradine, is gebaseerd op het concept van wijlen haar man. Iets wat overigens direct werd tegengesproken door Warner Bros, die zei zelf al een soortgelijk project in ontwikkeling te hebben.

In 2015 was het Shannon Lee, de dochter van Bruce, die uiteindelijk het nieuws naar buiten bracht dat de serie toch gemaakt ging worden. Ondanks dat er zat parallellen zijn te vinden is de serie trouwens geen serie óver Bruce Lee, al heeft Lee tijdens de ontwikkeling duidelijk geput uit zijn eigen ervaringen als immigrant. De hoofdrol in de serie is weggelegd voor Andrew Koji, een geboren Engelsman met Japanse roots die naast acteur ook bedreven is in martial arts en een verleden heeft als stuntman. Hij heeft al aan flink wat films en televisieseries zijn medewerking verleend, maar het is pas hier dat hij echt op zijn plaats lijkt. Hij wordt geflankeerd door een verder meer dan degelijke cast, die vooral bestaat uit acteurs van Aziatische origine.

Waar de serie in uitblinkt is de cinematografie, wat hooguit soms weleens geholpen wordt door veel scènes zich in het donker te laten afspelen. Daarnaast verkent de serie haar vele verhaallijnen op een manier zoals we dat vaker hebben gezien in dergelijke historische series. Het vergt vooral in het begin enige oplettendheid. Zo is er de verhaallijn rond de uit China gevluchte Mai Ling, de zus van Ah, die in Amerika blijkt te zijn getrouwd met leider van de Long Zii tong en daardoor gevreesd en machtig blijkt. En dan is er ook nog Ah Toy, een hoerenmadam bij een plaatselijk bordeel, die aanpapt met Ah door zijn band met Mai Ling. Als tegenhanger volgen we in een subplot ook de levens van politiemannen, die uiteraard ook de nodige bagage meedragen voor het verhaal. Het zorgt voor een complexe, maar zeer interessante vertelling.

Extra’s: Naast de 10 afleveringen zelf is er wel wat achtergrond informatie toegevoegd aan de dvd release. Deze informatie features zijn te vinden onder de noemer ‘Inside the Episodes’.
· Inside the Episodes – disc 1 (15:14) Featurettes bij afleveringen 1 tot en met 3.
· Inside the Episodes – disc 2 (13:37) Featurettes bij afleveringen 4 tot en met 6.
· Inside the Episodes – disc 3 (19:41) Featurettes bij afleveringen 7 tot en met 10.

Warrior – seizoen 1 is een opwindende actieserie met een eigen unieke setting en een overvloed aan personages. De film werd bijna 50 jaar geleden bedacht door Bruce Lee en het is te dank aan de vakkundigheid van de makers dat zijn basis ook vandaag de dag nog werkt, al is het soms toch nog wel wat gedateerd. Zo zijn de Chinezen vliegensvlug en tactisch sterk en doet de politie maar wat, het is iets waar vandaag de dag toch meer nuances in zouden zitten. De serie kent dan ook aardig wat overeenkomsten met Kung Fu, de jaren 70 televisieserie die volgens zijn weduwe werd afgeleid van dezelfde bron. De serie is verder netjes verzorgd, maar nog nergens zo briljant als Banshee, van dezelfde makers, dat op zijn beste momenten wel was. Wel is de setting uiterst sterk, met uitstekende locaties en prachtige cinematografie en bevatten de gevechten goed gechoreografeerde gevechten. In april van dit jaar werd de serie verlengd voor een tweede seizoen, dus het lijkt een kwestie van tijd dat we een vervolg tegemoet mogen zien.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

17 december, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5def697a925c3_selected-products" products="9200000113335568,9200000113335566" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer