Watchmen: An HBO Limited Series

Informatie

RegieNicole Kassell, Stephen Williams, Andrij Parekh, Steph Green, David Semel & Frederick E.O. Toye
Jaartal2019
Releasedatum19-08-2020
Speelduur540 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastRegina King, Yahya Abdul-Mateen II, Tom Mison, Sara Vickers, Jeremy Irons, Tim Blake Nelson & Louis Gosset Jr.

In een alternatieve realiteit zijn burgerwachten verboden door hun gewelddadige methodes om de criminaliteit de kop in te drukken. Toch zijn er nog een handvol burgerwachten actief, die gemaskerd proberen om van de wereld een betere plek te maken. Onder hen is politieagent Angela Abar die in de nacht er op uit trekt als Sister Night. Angela raak betrokken bij een complot dat draait om een groep radicalen die zichzelf The 7th Cavalary noemen en hun daden spiegelen aan de openbaar gemaakte dagboeken van de voormalige burgerwacht Rorschach. Ze zijn verantwoordelijk voor een slachtpartij op agenten die op kerstavond van 2016 plaatsvond waarbij meerdere doden vielen. Als een goede vriend van Angela wordt vermoord en ze in eerste instantie haar ogen richt op The 7th Cavalary, openbaart zich een duister geheim dat niet alleen haar eigen leven in gevaar brengt, maar ook dat van alle andere burgerwachten die nog steeds actief zijn. Ongewild is Angela het centrum van een wereldwijd complot dat zich langzaam, en met alle gevolgen van dien, begint te ontvouwen.

Het is lastig om in een paar zinnen uit de doeken te doen waar de serie Watchmen, van bedenker Damon Lindelof (Lost, The Leftovers) precies overgaat zonder dat er het gevaar dreigt om teveel prijs te geven van het verhaal. Het ongewisse van de kijker in de eerste afleveringen is nou juist het grootste pluspunt van deze serie, of ‘limited serie’ zoals HBO het zelf noemt. Wel is het belangrijk om te weten dat deze serie geen voortzetting is van de film van regisseur Zack Snyder uit 2009 maar juist van de originele comic uit de jaren ’80. Want ondanks dat regisseur Snyder aardig trouw bleef aan het bronmateriaal, wijkt de film wel degelijk af van de comic van Alan Moore en Dave Gibbons. Met name het einde is flink aangepast, ondanks dat de uiteindelijk boodschap die het uitdroeg overeind bleef. Dus voor wie ten volste wil genieten van deze serie is het zeker aan te raden om de comic een kans te geven die te boek staat als één van de beste boeken aller tijden.

Valt er dan helemaal niet te genieten van de serie als je als kijker niet op de hoogte bent van de comic? Jawel hoor, want Lindelof heeft een prachtig verhaal geschreven dat ook zonder al die kennis prima te volgen is (al zal er dan wel hier en daar een wenkbrauw opgetrokken worden). Watchmen draait namelijk niet om een simpele groep superhelden, of burgerwachten zoals ze hier genoemd worden, maar gaat veel dieper dan de vele films die op het moment de bioscopen domineren. Watchmen tikt gevoelige onderwerpen aan als politiegeweld en racisme en weet ze goed met elkaar te verweven tot een coherent geheel. Bovendien wordt de spanning in de negen afleveringen dat de serie rijk is, gestaag opgebouwd en wordt je als kijker, net als hoofdpersonage Angela Abar, constant op het verkeerde been gezet. Zijn goede personen wel echt zo goed als ze zeggen, strijd iedereen wel echt waar hij of zij voor staat en zijn de motieven van de ogenschijnlijke criminelen wel echt zo slecht? Het zijn zaken die ook al in de comic aan de kaak werden gesteld en dus in deze serie een prima voortzetting vinden.

Watchmen doet zijn verhaal uit de doeken in negen afleveringen van ongeveer 60 minuten. Het is een prima speelduur, en totale lengte van de serie, die past bij het tempo dat de makers hebben toegepast. Niks wordt er in een paar seconden doorheen gejaagd, maar stap voor stap naderen we de eindconclusie waarbij de eindjes langzaam tot elkaar komen. Zelfs eindjes uit de comic die hier hun uiteindelijk conclusie vinden. Watchmen is een bijzondere serie die in eerste instantie vooral gemaakt is om niet alleen de huidige problematiek aan de kaak te stellen (door het tonen van de gevolgen van zaken die spelen in onze realiteit), maar ook om liefhebbers van de comic een plezier te doen door weer een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de historie van de wereld van Watchmen.

Extra’s: Aan extra’s geen gebrek op de Blu-ray uitgave van Watchmen. Op de drie schijven die de set rijk is staat maar liefst negentig minuten aan bonusmateriaal!
· Character Trailers – Sister Night, Blonde Man and Looking Glass (03:06) Een korte biografie over deze drie personages.
·It’s Raining Squids (01:58) Een blik op de inktvissen die uit de lucht komen vallen en welke special Effects er precies voor gebruikt zijn.
· Watchmen: Masked and Dangerous (02:20) Een korte blik op de connectie die de originele comic en de serie met elkaar hebben.
· 2019 New York Comic Con (36:49) Bedenker Damon Lindelof vertelt over zijn fascinatie voor Watchmen, samen met meerdere castleden die aanwezig waren op de Comic Con van 2019.
· Becoming Sister Night (01:03) Een blik op het creëren van het personage Sister Night.
· Watchmen: Alternate History (02:04) Een gesprek over de alternatieve wereld van Watchmen.
· Watchmen: Unmasked (16:33) Een interessante blik op de discussie over het dragen van gewichtmaskers en de psychologische gevolgen ervan. Uiteraard met een link naar echte gebeurtenissen.
· Andrij Parekh on Directing (01:03) Een korte special over één van de regisseurs.
· Squid Shelter with Tim Blake Nelson (02:31) Een blik op de bunker van Looking Glass.
· Anatomy of a Fight Scene (02:32) De vechtscene die als één lange take in beeld lijkt te zijn gebracht wordt stap voor stap uit de doeken gedaan.
· Immortal Vigilante – Hooded Justice (11:47) Een creatieve blik op een van de ouder gemaskerde schurken.
· Adrian Veidt: The Colossal King (12:36) Wederom een creatieve blik op een personage, maar dit keer is het die van Adrian Veidt, gespeeld door Jeremy Irons.
· Glimpses – The Visual Effects of Watchmen (03:04) De speciale effecten van sommige scenes uit de serie.
· Notes from the Watchmen Graphic Novel Artist Dave Gibbons (01:49) Een special over de bedenker van de originele comic.
· Rorschach Featurette (01:40) Hoe het karakter uit de comic zijn weg vindt in de serie door de personages die zich door hem geïnspireerd voelen.
· Sadiqua Bynum Runs, Jumps and Falls for Sister Night (01:03) een special over de stuntdouble van actrice Regina King.

Watchmen is een zeer bijzondere serie uit de koker van bedenker Damon Lindelof (Lost, The Leftovers), maar vraagt wel de nodige voorkennis van de kijker. Watchmen is namelijk een voortzetting van de gelijknamige comic uit de jaren ’80, en dus niet de film van regisseur Zack Snyder uit 2009, waardoor de serie wellicht wat lastig te volgen is voor mensen die niet bekend zijn met het werk van Alan Moore en Dave Gibbons. Watchmen draait om een complot rondom burgerwachten, racisme en politiegeweld dat uiteindelijk na negen afleveringen samenkomt in een zinderende slotconclusie. Het tempo ligt niet bijster hoog, maar draagt daarmee wel bij aan de sfeer die de makers voor ogen hebben. Watchmen is vooral voor liefhebbers van de comic genieten geblazen, maar gelukkig valt er voor de onwetende kijker ook een hoop te genieten en zal deze ongetwijfeld nieuwsgierig zijn geworden naar de originele comic.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

28 augustus, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer