Watchmen – The Ultimate Cut 4K

Informatie

RegieZack Snyder
Jaartal2009
Releasedatum11-12-2019
Speelduur215 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJackie Earle Haley, Patrick Wilson, Malin Åkerman, Billy Crudup, Matthew GOode, Jeffrey Dean Morgan en Carla Gugino

Het is 1985 in een alternatieve tijdlijn. De Watchmen is een ongelijksoortig team van gemaskerde superhelden bestaande uit de Comedian, Dr. Manhattan, Nite Owl II, Ozymandias, Rorschach en Silk Spectre II. Ze zijn gemodelleerd naar de zogeheten Minutemen, de eerste generatie van gemaskerde superhelden, waarvan de meeste inmiddels dood zijn. De Comedian maakt deel uit van beide generaties. Ondanks de activiteiten van de Watchmen, wat onder meer heeft geleid tot het winnen van de Vietnamoorlog, heeft de nog steeds regerende president Nixon nu alle maskers verbannen. De Watchmen zijn hierbij uit hun dienst verheven en met pensioen, waarvan de meeste hun identiteit verborgen houden. Wanneer één van hen wordt vermoord, is de nog altijd gemaskerde Rorschach ervan overtuigd dat er een complot gaande is om alle vroegere superhelden uit de weg te ruimen. Hij wordt herenigd met een aantal van hen en voorziet een verontrustende samenzwering naar hun gedeelde verleden, welke catastrofale gevolgen voor de toekomst zal hebben.

Watchmen is een striproman van schrijver Alan Moore en tekenaar Dave Gibbons en werd rond 1986 gepubliceerd door DC Comics als een twaalfdelige reeks van strips, gevolgd door de complete bundel ongeveer een jaar later. Het verhaal van Watchmen veroverde de stripwereld en wordt beschouwd as een van de meest invloedrijke publicaties ooit. Het bracht een verhaal dat zowel episch als kenmerkend volwassen was, omdat het de geschiedenis hervormde en een wereld van superhelden op realistische wijze portretteerde. Het was een duistere en meedogenloze reis, en eentje waarvan destijds al gelijk een verfilming van zou moeten verschijnen, maar dit decennialang als onverfilmbaar werd beschouwd. Grote namen waren in het verleden betrokken bij project, waaronder Darren Aronofsky, Paul Greengrass en zelfs Terry Gilliam. Na een hele rondreis langs diverse filmstudio’s, keerde het project in 2005 terug naar Warner Bros.

Na het succes van “300” werd Zack Snyder aangetrokken als regisseur en net als in die film vertrouwde hij op de originele afbeeldingen van striptekenaar Dave Gibbons en vertaalde deze rechtstreeks naar het scherm. Helaas kwam in een wereld na “9/11” het einde van de originele roman een beetje te dicht bij de realiteit en werden enkele doordachte en effectieve veranderingen doorgevoerd, zij het tot grote ergernis van de echte graphic novel fans. Watchmen zouden worden ingekort tot een meer beheersbaar tweeënhalf uur voor de wereldwijde bioscooprelease. Uiteindelijk werden zaken hersteld in een veel meer bevredigende drie uur durende Director’s Cut, die de geest van de roman weerlegde en een van meest opvallende en krachtigste stripboek adaptaties afleverde. Uiteindelijk werd er een nog uitgebreider drieënhalf uur durende Ultimate Cut uitgebracht, die het “Black Freighter” achtergrondverhaal uit de originele roman bevatte. Hoewel deze geanimeerde hoofdstukken zo af en toe de vaart uit de film halen, is dit wel degelijk de ultieme Watchmen kijkervaring.

Het verhaal, dat op dit moment nog verder uitgediept en uitgebreid wordt in de uitstekende HBO tv-serie van (Lost-bedenker) Damon Lindelhof, is een prachtig ingewikkeld mysterie. Een mysterie dat tientallen jaren van geschiedenis van superhelden in beslag neemt en deze te verbinden met onze eigen geschiedenis. Watchmen leunt op een grootse cast, met Jeffrey Dean Morgan (Walking Dead) als de verachtelijke Comedian, Patrick Wilson (Conjuring) als de wat suffe Night Owl, Malin Akerman fijn in latex gehulde Silk Spectre II, Billy Crudup als het machtigste wezen ter wereld; Doctor Manhattan en de gladde filantroop Ozymandias, gespeeld door Matthew Goode. Het is echter Jackie Earle Haley die de show steelt als Rorschach, met zijn rechtse morele uitersten en zijn nogal vreemde gevoel van rechtvaardigheid en afstraffing. Eigenlijk is Rorschach de aantoonbare hoofdrolspeler van de film en hij leidt ons door de riolen van de samenleving op zijn zoektocht naar de waarheid. Watchmen is een slimme en trouwe aanpassing van de sublieme novel en vereist absolute aandacht om de échte complexiteit te doorgronden.

Extra’s: Zoals we vaker zien bij de release van catalogustitels op 4K, is er geen bonusmateriaal op de 4K release opgenomen.

Watchmen: The Ultimate Cut is de meest lange en uitgebreide versie van Zack Snyder’s anti-superhelden epos. Het heeft maar liefst tien jaar geduurd voordat deze versie de overstreek heeft weten te maken vanuit de Verenigde Staten, en gelukkig wel in het allernieuwste 4K-format. Net als de originele graphic novel van Alan Moore en Dave Gibbons uit 1986, zal de verfilming van Watchmen nooit zo’n groot publiek aanspreken als de grotere blockbusters van Marvel en DC. In tegenstelling tot die films is Watchmen een veel slimmere en meer gelaagde film, die de kijker uitdaagt en ook voldoende potentie biedt om deze vaker te aanschouwen voor onthulling van meer details. Zack Snyder’s visuele stijl uit “300” is herkenbaar, al maakte hij hier vooral gebruik van echte sets in plaats van de zogeheten ”green screens”. Watchmen gaf Snyder de mogelijkheid om te experimenteren met het pretentieuze project “Sucker Punch”, dat hopeloos faalde en ook zijn grote aandeel in het DC universum is inmiddels ten einde gekomen. Watchmen is niet alleen Snyders’ grote doorbraak maar tot op heden ook Snyders’ beste film bij uitstek. Het is een meeslepende film waarbij beeld, geluid en karakters bijna perfect samenvloeien tot een uitgesproken en ietwat vreemde visuele ervaring, die het gevoel van de graphic novel op de juiste manier overbrengt.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

28 december, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5df8a7a395b8d_selected-products" products="9200000117150184,9200000117150186,9200000020101890,9200000010228163" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer