Wayward Pines – The Complete Mini Series

Informatie

RegieM. Night Shyamalan, Charlotte Sieling, Zat Batmanglij, James Foley, Jeff T. Thomas, Steve Shill, Tim Hunter en Nimród Antal
Jaartal2015
Releasedatum09-12-2015
Speelduur490 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastMatt Dillon, Carla Gugino, Toby Jones, Shannyn Sossamon, Reed Diamond, Tim Griffin, Charlie Tahan, Juliette Lewis, Melissa Leo en Terrence Howard

Als geheimagent Ethan Burke ontwaakt in een ziekenhuis in het idyllische bergdorpje Wayward Pines heeft hij geen idee hoe hij daar precies terecht is gekomen. Het blijkt dat hij zwaargewond is geraakt bij een auto-ongeluk waarbij zijn collega om het leven is gekomen. Al snel gaat hij op onderzoek uit en komt hij erachter dat het dorpje zo zijn eigen regels en wetten lijkt te hebben en stuit hij op de eerste vreemde situaties. Daarbij is hij zijn persoonlijke spullen kwijt en heeft hij de nodige moeite om in contact te raken met zijn familie en collega’s. Meer en meer begint Ethan aan zichzelf te twijfelen en lijkt hij zichzelf te verliezen in het geheim van Wayward Pines.

Wayward Pines is gebaseerd op The Wayward Pines Trilogy, een romanreeks van auteur Blake Crouch. Hierbij is de complete trilogie behandeld in het eerste seizoen, al verschilt de serie soms iets van de romans. Voordeel hierbij was dat Crouch de trilogie nog niet volledig afgerond had en hij zo met producer M. Night Shyamalan kon sparren over hoe het verhaal verder zou gaan. Shyamalan nam ook de regie van de pilot op zich. Een moderne trend, want de laatste tijd zien we dat veel grote regisseurs zich tot het kleine scherm wenden waar zij meer tijd hebben om hun verhaal te doen. Wat dat betreft hebben series allang niet meer de slechte naam van weleer, want hetzelfde zien we gebeuren bij acteurs. Zo is Matt Dillon, die voor een Oscar werd genomineerd voor zijn rol in Crash, het gezicht van Wayward Pines en zien we daarnaast kleine bijrollen van Terrence Howard als ijs etende sheriff van het dorpje en Melissa Leo.

In de aankondigingen wordt de serie meer dan eens vergeleken met Twin Peaks, maar dat zijn nogal grote schoenen om te vullen. Het wekt natuurlijk nogal hoge verwachtingen en die blijken dan ook onmogelijk om waar te maken. Maar dat een regisseur als M. Night Shyamalan zijn naam aan de serie verbonden heeft en de serie vol zit met vreemde personages en situaties maakt de vergelijking toch niet geheel vreemd. Als kijker blijf je zeker het eerste deel van dit seizoen gissen naar wat er precies aan de hand is. Zo lijkt het erop dat Ethan psychische aandoeningen worden aangepraat, gebeuren er rare praktijken in het ziekenhuis en lijken de mensen in het dorpje alles behalve bereidwillig om hem te helpen in zijn persoonlijke zoektocht. De enige die hem lijkt te kunnen helpen is Kate, een rol van Carla Gugino. Zij is zijn collega en tevens minnares die hij kwam zoeken, maar ook haar personage is in mysterie gehuld.

Parallel aan de zoektocht van Ethan zien we afgewisseld flashbacks uit zijn verleden en scènes van zijn vrouw die worstelt met de verdwijning van haar man. Het zijn welkome afwisselingen die van toegevoegde waarde zijn aan het mysterie. Langzaam ontvouwd zich het verhaal voor de kijker, waarbij je steeds meer te weten komt over Ethan, maar ook over iedereen om hem heen. Het zorgt ervoor dat je als kijker al snel mee gaat zitten puzzelen hoe de vork nou daadwerkelijk in de steel zit. Iets wat natuurlijk een groot pluspunt is en wat dat betreft weet de serie de aandacht van de kijker moeiteloos vast te houden. Ondanks dat de romanreeks van Blake Crouch volledig behandeld is en dit seizoen de subtitel ‘the complete mini series’ draagt werd door het grote succes van de serie onlangs een tweede seizoen aangekondigd. Liefhebbers zullen hiervoor nog even geduld moeten hebben, want de serie staat pas gepland voor de zomer van 2016.

Extra’s: Naast de tien afleveringen die verspreid zijn over twee discs, vinden we op de Blu-ray set twee extra’s terug. Voornaamste extra is de speciale stijlgids en de andere extra is een featurette over het creëren van een mythologie. Het zijn extra’s die je minimaal mag verwachten van een moderne serie, al hadden een uitgebreide blik achter de schermen of wat verwijderde scènes zeker geen overbodige luxe geweest.

Wayward Pines – The Complete Mini Series is een heerlijk mysterie waarbij je als kijker net als Ethan Burke lang in het ongewisse wordt gelaten. Het mysterie wordt zorgvuldig opgebouwd, waarbij de kijker meerdere keren verrast wordt met een uitstekende cliffhanger. Wellicht was de Oscargenomineerde rol van Matt Dillon in Crash een toevalstreffer, maar het valt niet te ontkennen dat hij hier een uitstekende rol neer zet. Het is afwachten welke weg de makers inslaan bij het maken van het reeds aangekondigde seizoen 2, waarbij we hopen dat deze serie een beter lot krijgt dan Twin Peaks waar het zo veelvuldig mee vergeleken wordt.

Met dank aan Lewis PR en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 december, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer