Weathering With You (Tenki no ko)

Informatie

RegieMakoto Shinkai
Jaartal2019
Releasedatum30-01-2020
Speelduur114 minuten
DistributeurPeriscoop Film
CastKotaro Daigo, Nana Mori, Sei Hiraizumi en Yûki Kaji

Als Hodaka Mishima van een geïsoleerd eiland naar Tokyo verhuist, slaat hij tijdens zijn reis bijna overboord op een veerboot. Ondanks dat hij wordt gered door vreemdeling, komt hij in Tokyo hij al snel achter de harde werkelijkheid van het echte leven. Niet alleen raakt hij vrijwel onmiddellijk blut, ook regent het onophoudelijk, vindt hij een vuurwapen en leeft hij zijn dagen in eenzaamheid. Klein lichtpuntje is de ontmoeting met serveerster Hina, die hem een gratis hamburger geeft. Niet veel later komt hij haar opnieuw tegen als ze wordt geïntimideerd om in een obscure club te gaan werken. Hodaka weet haar te redden met het behulp van het vuurwapen dat hij nog op zak heeft en de twee weten te ontsnappen. Ze rake bevriend en Hina blijkt een magische kracht lijkt te hebben: het laten stoppen van de regen en opklaren van de lucht.

2016 betekende de definitieve doorbraak van Makota Shinkai. Hij zorgde met Your Name, of ook wel “Kimi no Na wa.”, voor de meest winstgevende animatiefilm aller tijden. Hiermee stootte hij Spirited Away van de troon, wat er mede in resulteerde dat hij door critici direct werd betiteld als “de nieuwe Miyazaki”, Japans meest legendarische animatie regisseur verantwoordelijk voor het Oscarwinnende Spirited Away en tal van andere fantasierijke meesterwerken die voor Studio Ghibli maakte. Met Your Name toonde Shinkai een adembenemende en eigenzinnige stijl, al was het afwachten of Shinkai deze lijn door kon trekken naar een nieuw project. In 2018 kondigde hij met Tenki no Ko, letterlijk vertaald: “Child of Weather”, een nieuw project aan. Een geanimeerde romantische fantasiefilm met een verhaal over liefde in een tijd van catastrofe.

De genoemde catastrofe blijkt een onophoudelijke regenval die Tokyo teistert; het overspoelt de straten en hult de straten in een grauwe in grijstinten gekleurde deken. Het is de achtergrond van een van de voorliefdes van Shinkai; een kloof in de vorm van een dualiteit die vervaagt aan de hand van een fantasierijk verhaal. Net als in het eerder genoemde Your Name concentreert ook Weathering with You zich op een adolescent jongen en meisje die elkaar visueel en verhalen spiegelen en wiens levens elkaar op magische wijze kruisen. Voor alle magie overheerst echter vooral somberheid, zij het in prachtig geanimeerde scènes. Zeker in het eerste uur vloeit het verhaal in een hoog tempo op de kijker af. Het gaat allemaal zo snel dat je amper tijd hebt om te zien wat voor pracht er allemaal voorbij komt. Het is vast het doel van Shinkai, want als de grijze duisternis doorboort wordt door een spaarzame zonnestraal lijkt de wereld daadwerkelijk even stil te staan.

Ondanks de opnieuw prachtige animatie mist Weathering with You helaas wel de inhoudelijk impact die bijvoorbeeld Your Name wel had. Zo bevat de film een gevoelige late knipoog naar de huidige klimaatveranderingen, die alle regen in een onmisbare context plaatst, maar het voelt toch allemaal wat diffuus, zeker in combinatie met het bovennatuurlijke. En dan is er nog de muziek. Meer nog dan in zijn vorige film leunt Shinkai in Weathering with You op de aanwezigheid van J-Pop nummers en daar moet je maar net van houden. Het grootste nadeel aan deze film is echter iets waar de film en zijn makers heel weinig aan kunnen doen; de film onderstreept namelijk vooral dat Your Name de lat belachelijk hoog heeft gelegd. En eerlijk is eerlijk, ondanks dat de ambities dit keer duidelijk groot zijn, worden deze verwachtingen niet helemaal ingelost. Toch valt niet te ontkennen dat ook Weathering with You weer een prachtig magisch geanimeerd sprookje voor volwassenen is dat waarschijnlijk zijn gelijke niet zal kennen dit filmjaar.

Weathering with You is een nieuw visueel sprookje dat als bevestiging dient van regisseur Makoto Shinkai als een bijzonder getalenteerd filmmaker. Opnieuw schetst hij prachtig verhaal aan de hand van zijn magisch realistische stijl. En zeker als je liefhebber bent van de Japanse J-Pop muziek zal de film je moeiteloos weten te betoveren. Toch is het grootste probleem van de film dat deze als opvolger dient van het uitermate succesvolle Your Name. Zeker in het tweede deel lijkt het dat Shinkai iets teveel zijn best doet om bepaalde wereldproblemen aan te halen en emoties tot leven te wekken bij de kijker. Dat is jammer, al doet het niets af aan dit nieuwe prachtige staaltje film maken, waarmee Shinkai ons opnieuw weet te betoveren met prachtige beelden van een wereld waarin je je met groots gemak zou kunnen verliezen.

Met dank aan Film Incompany voor het beschikbaar stellen van een screenerlink.

28 januari, 2020

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e2ea3040f86e_selected-products" products="9200000123491533,9200000087117322,9200000087117326,9200000072493412" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer