Werewolf by Night

Informatie

RegieMichael Giacchino
Jaartal2022
Releasedatum06-10-2022
Speelduur53 minuten
DistributeurDisney+
CastGael Garcia Bernal, Laura Donnelly, Harriet Sansom Harris, Kirk R. Thatcher, Eugenie Bondurant, Leonardo Nam. Daniel J. Watts & Carey Jones

Na de dood van de legendarische monsterjager Ulysses Bloodstone worden andere monsterjagers opgeroepen om naar diens landhuis te komen. Zijn weduwe Verussa heeft namelijk een speciale jacht georganiseerd die zal bepalen welke monsterjager in het bezit zal komen van het machtige wapen van Ulysses, de Bloodstone: een magisch artifact die onmisbaar is voor wie de beste monsterjager ter wereld wil zijn. De jagers worden het doolhof op het landgoed van Ulysses ingestuurd om jacht te maken op een gigantisch monster. Degene die het lukt om het monster te doden, zal zich de nieuwe eigenaar van de Bloodstone mogen noemen. Maar de simpele strijd op leven en dood schijnt toch een stuk complexer in elkaar te zitten dan de monsterjagers van te voren hadden gedacht. Helemaal als ook Elsa, de dochter van Ulysses, zich in de strijd mengt en de avond zich bloederig en moordend voorbij zal trekken.

Laten we eerlijk zijn; het loopt niet bepaald rooskleurig als we kijken naar de series van Marvel Studios op streamingsdienst Disney Plus. Fans kijken wel, maar erg enthousiast worden series als Moon Knight. Ms. Marvel of het meest recente She-Hulk niet ontvangen. Daarnaast loopt ook de vierde fase van het MCU (Marvel Cinematic Universe) niet heel erg soepeltjes en lijkt de rek er een beetje uit te zijn. Tot deze week toen daar, bijna, ineens de short-film ‘Werewolf by Night’ op Disney Plus verscheen; een korte film gemaakt door componist Michael Giacchino (bekend als componist van tal van Marvel-films) om Halloween een extra boost te geven als thema op de streamingsdienst. Maar eigenlijk is het meer een boost die het MCU broodnodig leek te hebben.

Eindelijk is er weer een verrassende en verfrissende smaak aan het steeds verder uitdijende MCU toegevoegd, al staat de film gelukkig los genoeg om ook buiten het gedeelde universum van superhelden op eigen benen te kunnen staan, en dat is een meer dan prettige ervaring. Werewolf by Night is namelijk opgezet als een monsterfilm uit de jaren ’30 en ’40 en dat werkt op briljante wijze om de film een extra dimensie mee te geven. Een dimensie die al begint bij het welbekende intro van Marvel Studios die een speciale make-over heeft gekregen waarbij vooral de muziek op meesterlijke wijze is aangepast. Niet zo gek ook als je bedenkt dat Michael Giacchino achter de camera staat natuurlijk, maar toch. Het maakt dat de sfeer er vanaf de eerste minuut meteen lekker inzit en gelukkig blijft die sfeer tot de aftiteling overeind staan.

Qua verhaal heeft Werewolf by Night niet bijzonder veel om het lijf, maar dat werkt in dit geval meer dan goed in het voordeel van de film. Geen ellenlange opbouw van personages, maar gewoon meteen aan de slag met de jacht waar het allemaal in de film omdraait. Sowieso al een logische keuze aangezien de film net de 53 minuten haalt qua speeluur. Het maakt de film lekker compact en alles behalve ingewikkeld. Daardoor ligt de focus volledig bij de jacht en de meesterlijke verpakking waarin het aan de kijker wordt gepresenteerd. Werewolf by Night kent namelijk vrijwel geen kleur en trekt in wazige zwart-wit beelden aan de kijker voorbij. Precies zoals we dat ook zagen in de monsterklassiekers van welleer. En uiteraard gepaard met die heerlijke macabere muzikale klanken om helemaal in de sfeer te komen. De vierde fase van het MCU mag dan misschien een beetje een dip hebben, Werewolf by Night is een heerlijke adrenaline shot die laat zien dat er nog steeds genoeg toffe verhalen in het MCU te vertellen zijn.

Werewolf by Night is de eerste horror-toevoeging aan het Marvel Cinematic Universe die duidelijk smaakt naar meer! In deze 50 minuten durende short van componist Michael Giacchino, die speciaal voor Disney Plus is gemaakt, volgen we een bloederige monsterjacht en dat levert een bijzonder fijne kijkervaring op. Giacchino presenteert de film als een monsterfilm uit de jaren ’30 en ’40, inclusief wazige zwart-wit beelden en onheilspellende muziek, en dat werkt op meesterlijke wijze waardoor Werewolf by Night zonder enige twijfel één van de beste films is geworden die het MCU te bieden heeft.

10 oktober, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer