Westworld – seizoen 2

Informatie

RegieRichard J. Lewis, Vincenzo Natali, Lisa Joy, Craig Zobel, Tarik Saleh, Nicole Kassell, Uta Briesewitz, Stephen Williams en Frederick E.O. Toye
Jaartal2018
Releasedatum05-12-2018
Speelduur636 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastEvan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright, James Marsden, Tessa Thompson, Fares Fares, Luke Hemsworth, Louis Herthum, Simon Quarterman, Talulah Riley, Gustaf Skarsgård, Ed Harris, Ingrid Bolsø Berdal, Clifton Collins Jr., Katja Herbers en Zahn McClarnon

In de uren na het bloedbad dat werd gestart door Dolores wordt Bernard gered door een veiligheidsteam van Delos onder leiding van Karl Strand. Strand is gestuurd om de controle over Westworld te herstellen. Dolores is, samen met Teddy en Angela, op haar beurt bezig aan een bloederige campagne om op overlevenden te jagen. Ze vertelt Teddy dat haar programmering ertoe heeft geleid dat haar identiteiten zijn samengegaan en dat ze meer plannen heeft met de gastheren. Maeve rekruteert Hector en dwingt Lee om haar te helpen haar dochter te vinden. William, die ook het bloedbad heeft overleefd, ontmoet de jonge Robert Ford-host, die onthult dat een speciaal voor hem ontworpen spel is begonnen. In het heden reist Bernard met het veiligheidsteam door het park wanneer ze ontdekken dat de hosts de parkgrenzen overschrijden naar nieuwe gebieden.

De Amerikaanse auteur Michael Crichton stond in 1973 met zijn roman aan de basis van de film Westworld. Het verhaal handelt over een futuristisch amusementspark waarbij de attracties een eigen leven beginnen te leiden. Deze verfilming geldt inmiddels als een cultfilm waarna in 1980 een eerste poging volgde om de film om te zetten naar een televisieserie. Ruim 30 jaar later lukt dit HBO wel en samen met producers Jonathan Nolan, Lisa Joy en J.J. Abrams werd een serie ontwikkeld die Westworld uitbreidt met thema’s en ideeën over de mensheid die zowel poëtisch als intens angstaanjagend zijn. Het eerste seizoen bleek een regelrechte schot in de roos welke zowel verhaaltechnisch als visueel van ongekend hoog niveau bleek. De lat voor een onvermijdelijk tweede seizoen ligt dan ook ongekend hoog.

Wat Westworld vooral tot een succes maakt is de draai die wordt gegeven aan kunstmatige intelligentie. In plaats van één karakter dat rebelleert zien we hier een hele populatie die zich er langzaam van bewust worden dat hun wereld en realiteit is gecreëerd voor het persoonlijke plezier van betalende klanten. Naast het eerder genoemde creatieve team leunt het succes van Westworld bijna volledig op de ongelooflijk sterke cast. Gelukkig keert deze dit seizoen bijna volledig terug en dus zien we Evan Rachel Wood opnieuw schitteren als Dolores en wordt de eeuwig zoekende ‘The Man in Black’ opnieuw op ijzingwekkende wijze neergezet door Ed Harris. Maar ook buiten de park faciliteiten krijgen grote en minder grote namen alle ruimte om te schitteren. Zo blijft het personage dat Jeffrey Wright neerzet ongekend fascinerend en wordt het aandeel van Tessa Thompsons’ personage Charlotte verder uitgewerkt.

Met wat duidelijk aanwezige hints aan het einde van het eerste seizoen leek de deur in het tweede seizoen wagenwijd open te staan om ook andere themaparken te gaan bezoeken in komende seizoenen. Zo zagen we eerder al een vleugje van een park met een Shogun-thema en doen we dit seizoen een park aan dat is geïnspireerd op Brits-Indië. Het maakt de potentie van Westworld even interessant als oneindig. Toch lijkt de serie in het begin van dit seizoen wel wat te worstelen met de verwachtingen. De makers proberen geliefde personages een doel te geven en doen tevens pogingen om nieuwe personages en werelden te introduceren. Het zorgt ervoor dat zeker de eerste helft van het seizoen soms wat van de hak op de tak springt en overvol lijkt. Ook lijkt het allemaal wat minder goed uitgewerkt dan het eerste seizoen. Toch blijft het allemaal intrigeren en betekent de achtste aflevering, getiteld Kiksuya met een prachtige hoofdrol voor Zahn McClarnon als native Akecheta, een hoogtepunt voor de serie.

Extra’s: Net als eerder bij het eerste seizoen zijn er naast de tien afleveringen van dit seizoen enkele zeer interessante en vooral kwalitatief sterke extra’s bijgesloten op de drie discs tellende Blu-ray release.
· The Truth Behind Delos (12:40) Een featurette die mooie inzichten geeft betreft het mysterieuze bedrijf Delos, dat de scepter zwaait over het park.
· These Violent Delights Have Violent Ends (11:11) Een kijk op het geweld in de serie en hoe dit wordt weergegeven aan de hand van praktische effecten en met behulp van CGI.
· Bring Yourself Back Online: Reflections on Season 2, Of Love and Shogun en Journeys and Technology (45:29) Een driedelige extra waarin de cast van het tweede seizoen onder andere liefde, het Shogun park en de technologie in zowel de echte als fictieve wereld bespreken.
· Creating Westworld’s Reality: Shogun World, The Drone Hosts, An Evocative Location, Fort Forlorn Hope, The Delos, Experiment, Inside the Cradle, Chaos In The Mesa, Ghost Nation, Deconstructing Maeve, The Valley Beyond (44:50) Een tiendelige extra die veel laat zien over het tot stand komen van vele facetten uit de gehele productie. Denk hierbij aan drone-robot, Fort Forlorn Hope, het Shogun park, The Cradle, de shootouts, de romantische ontwikkeling in aflevering 8, het personage Maeve en de Valley Beyond

Westworld – seizoen 2 blijft intrigeren en laat meer dan eerder flarden zien van de oneindige mogelijkheden die deze serie met zich meebrengt. Het zorgt er ook voor dat dit seizoen wat moeizaam op gang komt. Na de climax van het eerste seizoen lijken sommige personages op zoek naar een nieuw doel en tevens doen nieuwe personages en werelden hun intrede. Toch wordt het wachten wederom dubbel en dwars beloond, wat uiteindelijk resulteert in de beste aflevering die de serie tot op heden heeft gekend. De belangrijkste personages zijn er ook dit keer weer Bernard, William en Dolores, waarbij het indrukwekkend is om te zien hoe het doel van hun aanwezigheid in het geheel steeds meer vorm begint te krijgen. Net als aan het einde van het eerste seizoen wordt toegewerkt naar menig climax. De makers verdiepen zich hier op een ongekende wijze verder in kunstmatige intelligentie, om de kijker aan het einde van dit seizoen achter te laten met een van flinke gulzigheid voorziene vraag naar meer.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

1 januari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c08d921b093e_selected-products" products="9200000083066990,9200000081663724,9200000097467266,9200000098804884,9200000098804872" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer