Westworld – seizoen 3 4K

Informatie

RegieJonathan Nolan, Richard J. Lewis, Amanda Marsalis, Paul Cameron, Anna Foerster, Jennifer Getzinger en Helen Shaver
Jaartal2020
Releasedatum02-12-2020
Speelduur493 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastEvan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright, Tessa Thompson, Aaron Paul, Ed Harris, Luke Hemsworth, Simon Quarterman, Vincent Cassel, Angela Sarafyan en Tao Okamoto

Kort nadat Dolores uit het park is ontsnapt en haar eigen lichaam recreëerde, bezoekt ze een voormalige aandeelhouder van Delos. Ze foltert hem tot hij vertrouwelijke informatie van een bedrijf genaamd Incite aan haar overdraagt, waarop ze kennis maakt met Rehoboam, een voorspellende kunstmatige intelligentie die wordt gebruikt om de toekomstige richting van de mensheid vorm te geven. Bernard op zijn beurt keert terug naar Westworld en met hulp van Ashley vindt hij de gastheer van Maeve, maar die mist haar broncode te missen. Enkele maanden later in Los Angeles heeft de veteraan Caleb het moeilijk met het verlies van zijn vriend, die omkwam tijdens een gevecht. Hij weet de eindjes aan elkaar te knopen met kleine misdaden die hem worden aangeboden via een app genaamd Rico. Caleb accepteert het aanbod van Dolores om zich bij haar aan te sluiten terwijl ze een revolutie tegen Rehoboam en diens maker plant.

De Amerikaanse auteur Michael Crichton stond in 1973 met zijn roman aan de basis van de film Westworld. Het verhaal handelt over een futuristisch amusementspark waarbij de attracties een eigen leven beginnen te leiden. Deze verfilming geldt inmiddels als een cultfilm waarna in 1980 een eerste poging volgde om de film om te zetten naar een televisieserie. Dit kwam niet van de grond, maar ruim 30 jaar later lukt dit HBO wel. In samenwerking met producenten Jonathan Nolan, Lisa Joy en J.J. Abrams werd een serie ontwikkeld die Westworld uitbreidt met thema’s en ideeën over de mensheid die zowel poëtisch als intens angstaanjagend zijn. Het eerste seizoen bleek een regelrechte schot in de roos welke zowel verhaaltechnisch als visueel van ongekend hoog niveau bleek.

De lat voor een onvermijdelijk tweede seizoen lag dan ook ongekend hoog, en ondanks dat menigeen vond dat de verwachtingen niet helemaal waar werden gemaakt, was er anderzijds nog voldoende potentie om de serie voort te zetten. Wat Westworld in eerste instantie vooral tot een succes maakt is de draai die wordt gegeven aan kunstmatige intelligentie. In plaats van één karakter dat rebelleert zien we hier een hele populatie die zich er langzaam van bewust worden dat hun wereld en realiteit is gecreëerd voor het persoonlijke plezier van betalende klanten. Dit derde seizoen borduurt verder op deze basis, want dit keer krijgen we een antwoord op een vraag die al sinds het begin van de serie werd gesteld; wat er zou gebeuren als de kunstmatige intelligentie het wint en zichzelf los laat in de echte wereld. Het is een logisch antwoord op de cliffhanger van het tweede seizoen.

Naast het eerder genoemde creatieve team leunt het succes van Westworld bijna volledig op de ongelooflijk sterke cast. Aangezien het park deels verlaten wordt, maken we kennis met flink wat nieuwe castleden. Zo speelt Vincent Cassel de belangrijkste antagonist van dit seizoen. Hij is Engerraund Serac, de rijkste man van de wereld en verantwoordelijk voor ’s werelds meest geavanceerde kunstmatige intelligentie. Aan de andere kant zien we Aaron Paul als Caleb Nichols, een oorlogsveteraan die ons meeneemt in de gewone wereld buiten Westworld. Het zorgt voor een boeiende verdere uitdieping, al lijkt de magie van het eerste seizoen weer wat verder uit zicht te raken. Gelukkig keren veel andere castleden ook gewoon weer toch. Zo zien we Evan Rachel Wood opnieuw schitteren als Dolores en wordt de eeuwig zoekende ‘The Man in Black’ opnieuw neergezet door Ed Harris, al is zijn rol flink wat kleiner dan eerst.

Waar we afscheid hebben genomen van Tessa Thompsons’ personage Charlotte, gaat de deur hier verder open voor Thandie Newtons’ Maeve. Zo ontwaakt zij in een Tweede Wereldoorlog-park, dat stikt van de Nazi’s. Het levert weer een interessant kijkje op in de wereld van Westworld, waarbij het gelukkig vermeden wordt dat je enkel steeds wat meer hiervan ziet. Daarvoor neemt de wereld buiten Westworld dit seizoen teveel ruimte in. Nadat de makers in het tweede seizoen soms wat leken te worstelen om geliefde personages een doel te geven, wordt daar hier slim gewoonweg afscheid van genomen. Het maakt dat dit seizoen wat evenwichtig is dan zijn voorganger. Toch lijkt men ook meer dan eens af te dwalen van Westworld zelf en ondanks dat het leuk is om te verkennen, hopen we dat de magie en focus in het volgende seizoen weer wat terugkeert naar de wereld vol themaparken.

Extra’s: Naast de acht afleveringen van dit seizoen, is er het nodige aan bonusmateriaal toegevoegd aan deze release.
· Escape from Westworld (01:53) Een korte samenvatting van het seizoen.
· Creating Westworld’s Reality (41:53) Een blik achter de schermen voor iedere aflevering, verdeeld over de discs te vinden.
· Exploring Warworld (03:56) Een featurette die kijkt naar de scenes die spelen in de Tweede Wereldoorlog-wereld.
· We Live in a Technocracy (13:44) Een wat ingewikkelde uitleg van zaken van moeilijke termen, met dank aan Jonathan Nolan en Lisa Joy.
· A Vision for the Future (14:09) Een featurette gewijd aan het productie ontwerp van dit seizoen.
· RICO: Crime and the Gig Economy (07:07) Een leuke ontdekkingsronde over de app in de serie.
· Westworld on Location (11:20) Een blik op de opnames op locatie in Spanje en Singapore.
· Welcome to Westworld (13:48) Een vierdelige feature, met daarin korte gesprekken tussen steeds twee acteurs.

Westworld – seizoen 3 4K is dan wellicht iets van zijn magie verloren, de serie weet dit seizoen opnieuw te verrassen met een tocht die zich begeeft tussen realiteit en illusie. Net als bij de eerdere seizoenen is de uitvoering van een niveau dat HBO meer dan waardig is, waarbij werkelijk alles van bewustzijn tot predestinatie wordt verkend. Zo wordt je als kijker geconfronteerd met vragen over de realiteit, over onze (on)menselijkheid en de vrije wil. Zoals je mag verwachten bij een moderne serie biedt deze 4K UHD presentatie een zekere meerwaarde ten opzichte van inferieure uitgaven. Net als aan het einde van de vorige twee seizoenen poogt men ook dit keer toe te werken naar een climax, maar helaas is deze dit keer van een minder hoog niveau. Het is echter vooral veelzeggend over de eerdere slotakkorden. De makers verdiepen zich hier namelijk wederom op een ongekende wijze verder in kunstmatige intelligentie, om de kijker aan het einde van het seizoen opnieuw achter te laten met een vraag naar meer.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

11 december, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer