What If…? – seizoen 1

Informatie

RegieBryan Andrews
Jaartal2021
Releasedatum11-08-2021
Speelduur315 minuten
DistributeurDisney+
CastJeffrey Wright, Benedict Cumberbatch, Ross Marquand, Lake Bell, Chadwick Boseman, Chris Hemsworth, Samuel L. Jackson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Toby Jones, Michael B. Jordan en Hayley Atwell

Tijd. Ruimte. Realiteit. Het is meer dan een linear pad. Het is een prisma van eindeloze mogelijkheden. Waar één simpele keuze kan resulteren in ontelbare mogelijkheden. Het creëren van alternatieve versies van de wereld die je kent. De mogelijkheden zijn eindeloos en iedere kleine ingrijp kan grote gevolgen hebben. Laat je leiden door The Watcher die het overzicht houdt in dit steeds sneller groeiende multiversum waarbij het leven van iedere superheld zo maar eens ander zou kunnen zijn. Ga mee op een reis door verschillende universa waarin je de helden uit het Marvel Cinematic Universe in een heel ander daglicht zal zien. Volg The Watcher tijdens zijn reis en stel je zelf daarbij de vraag; wat als?

Dat het multiverse een zeer belangrijk onderdeel gaat worden van de vierde fase van het MCU (Marvel Cinematic Universe) lieten de series op Disney Plus al zien. WandaVision gaf een eerste aanzet, The Falcon and the Winter Soldier deed er dan, voor zover we doorhebben, niks mee, maar vooral Loki liet zien dat er meer universa is dan alleen de onze waarin er alternatieve versies leven van de welbekende superhelden. Vooral het einde van die serie schudde de boel behoorlijk door elkaar en was het officiële startsein van de multiverse. Het stokje wordt straks op het grote doek in december overgenomen door de nieuwste Spider-Man film No Way Home, waarna verluidt ook andere versies van de superheld met spinnenkrachten in zullen zitten, maar de echte grote climax komt pas begin volgend jaar als Dr. Strange and the Multiverse of Madness in premiere gaat. Tot die tijd gebruikt Marvel Studios het uitgangspunt van het multiverse voor haar allereerste animatieserie met de alleszeggende titel What… If?

In What… If? zijn er geen regels waar Marvel zich aan dient te houden en kunnen verhaallijnen dus naar hartelust door elkaar worden geschud. In het multiversum is tenslotte alles mogelijk en dus zijn de mogelijkheden, jawel, eindeloos. Marvel heeft er daarom voor gekozen om iedere aflevering, er zijn er in totaal negen te vinden op streamingdienst Disney Plus, op zichzelf te laten staan. Er valt dus geen rode draad te ontdekken in de serie, al duikt uiteraard The Watcher wel iedere aflevering op om als gids te dienen voor de kijker door het prisma van eindeloze mogelijkheden. The Watcher houdt alle verschillende tijdlijnen nauwlettend in de gaten, maar zal en kan zich nooit bemoeien met uitzichtloze gebeurtenissen. In What If…? sneuvelen dus met enige regelmaat de welbekende superhelden omdat een bepaalde gebeurtenis net even anders loopt dan in ons universum.

Iedere aflevering staat dus op zichzelf, maar een beetje op de hoogte zijn van de huidige stand van zaken van het MCU is zeker geen overbodige luxe. Het zijn tenslotte variaties op reeds bestaande gebeurtenissen die we al kennen van de films van Marvel en dus is What If…? vooral een serie voor de liefhebber. En dat de liefhebber zal genieten is een zekerheidje. Het is namelijk enorm tof om te zien hoe bepaalde gebeurtenissen compleet anders uitpakken dan we hebben gezien. Zo besluit Peggy Carter, het liefje van Captain America, om niet weg te lopen als Steve Rogers het superserum toegediend krijgt. Ze weet daardoor de aanslag van Hydra te voorkomen, of in ieder geval anders te laten verlopen, waardoor niet Rogers, maar zij uiteindelijk het serum toegediend krijgt. Het gevolg: Steve Rogers blijft gewoon de magere Steve Rogers en Peggy Carter groeit uit tot Captain Carter. Maar ook andere versies van Thor, The Hulk of Black Widow duiken op. Ook Iron Man komt langs, maar grappig genoeg lijkt de man waar het universum ooit mee begon een beetje een ondergeschikte rol te hebben.

De kwaliteit van de verschillende afleveringen is overigens wisselend. Sommige pakken bijzonder sterk uit, zo is de aflevering rond Dr. Strange bijzonder aangenaam te noemen, maar sommige ben je waarschijnlijk al bij de aftiteling vergeten. Neem bijvoorbeeld de aflevering waarin Party Thor centraal staat. De humor is wat flauw en echt een duidelijke climax ontbreekt. Toch is het meerendeel van dit eerste seizoen, er is reeds een tweede seizoen aangekondigd, gelukkig sterk genoeg om van What If…? een meer dan interessante serie te maken. Niet in de laatste plaats te danken aan de acteurs die de superhelden op het witte doek spelen en ook hun stem hebben geleend aan hun geanimeerde versies. Het is dus uitkijken naar nog veel meer alternatieve verhalen van de reeds bekende superhelden. Waarin hopelijk ook wat meer plek is voor Tony Stark en zijn alter-ego Iron Man.

What If…? – seizoen 1 is de eerste animatieserie van Marvel Studios en toont ons meerdere uithoeken van het multiversum waarin alternatieve versies leven van de hele batterij aan superhelden. Zo zien we onder andere wat er gebeurd zou zijn als Peggy Carter het superserum toegediend had gekregen of hoe het leven van Star-Lord er uit zou zijn als hij uit Wakanda zou komen. De kwaliteit van de negen afleveringen van dit eerste seizoen is wisselend, maar gelukkig is het merendeel sterk genoeg om uit te kijken naar meer bijzondere avonturen in het reeds aangekondigde tweede seizoen dat hopelijk volgend jaar al bij Disney Plus te zien zal zijn. En ook een groot pluspunt: de meeste superhelden hebben hun stem te danken aan de acteurs die ze ook speelde op het witte doek wat de serie toch net dat beetje extra’s geeft.

11 oktober, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer