When Marnie Was There

Informatie

RegieHiromasa Yonebayashi
Jaartal2014
Releasedatum01-07-2015
Speelduur103 minuten
DistributeurLumière
CastSara Takatsuki, Kasumi Arimura en Nanako Matsushima

Wanneer Anna op school een hevige astma aanval te verduren krijgt, besluit haar voogd om Anna naar de kust te sturen om daar de zomer door te brengen bij de familie Oiwa. Wanneer Anna daar in contact komt met het mysterieuze meisje Marnie, vindt ze in haar een vriendin voor het leven. Gek genoeg weet geen van de dorpsbewoners van het bestaan van Marnie af en lijkt aan het mooie sprookje dat de vriendschap is al vroeg een eind te komen.

Alleen al zien dat deze film gemaakt is door Studio Ghibli zal bij de makers het water in de mond doen lopen. Deze Japanse animatiestudio maakt hele bijzondere films, die zich kenmerken door hun unieke grafische stijl. Heb je films als Spirited Away of Ponyo al gezien, dan ben je (wellicht onbewust) al in aanraking geweest met Studio Ghibli. Naast hun werk voor animatiefilm verzorgt de studio ook de grafische elementen voor games als Professor Layton en het wat minder bekende Ni No Kuni. Samen met regisseur en producer Hiromasa Yonebayashi heeft de studio nu hun volgende paradepaardje uitgebracht, When Marnie Was There. En ook dit is weer een film die alles biedt wat je zou kunnen wensen van een Studio Ghibli-film.

Net als bij nagenoeg iedere andere animatiefilm wordt ook hier gebruik gemaakt van stemacteurs, al zijn dat hier mensen die niet zo bekend zijn in het westen. Toch sluiten de stemmen vrijwel naadloos aan op wat je ziet en dat is niet het enige. Zo verdient de audiomix van de film een speciale vermelding, beter dan we hier horen zal je het zelden horen. Ghibli heeft dan ook echt iets bijzonders gemaakt van de geluiden in de film. De muziek klinkt lekker, de stemmen zijn nergens vervormd of slecht verstaanbaar en effecten zoals regen, onweer, en zelfs voetstappen zijn tot in het kleinste detail uitgewerkt. Zelfs als je erg specifiek let op de mix van beeld en geluid kunnen we de makers niet betrappen op missende of overbodige geluiden in deze film.

Toch moet een animatiefilm het overwegend hebben van hoe alles in beeld wordt gebracht en hier is dat van een dermate hoge kwaliteit dat je er gewoon meer van wil zien. Dit geldt overigens niet alleen voor de animaties, maar ook voor het verhaal en dat is wellicht nog wel belangrijker. Zonder er teveel over uit te wijden, het zou tenslotte zonde zijn om teveel van het verhaal te verklappen, kunnen we zeggen dat de film een regelrechte tranentrekker is. De film begint heel leuk, onschuldig en aardig totdat de relatie tussen de verschillende personages uit de doeken wordt gedaan. Wat zich dan ontvouwt is een emotionele rollercoaster waarbij menigeen tot in tranen geroerd zal zijn. De climax van deze animatiefilm slaat dan ook in als een bom. Als je daarbij bedenkt dat je geen live action bekijkt, maar een animatiefilm, dan weet je dat je iets bijzonders hebt mogen aanschouwen. Mede hierdoor is When Marnie Was There een animatiefilm die niet voor de kleinere kinderen ons ons weggelegd zal zijn.

Extra’s: Naast de trailer van de hoofdfilm, vinden we nog twee trailers van Lumiére releases op de schijf, te weten The Wind Rises en The Tale of Princess Kaguya. Het zijn prima trailers, maar zoals bij iedere animatiefilm zie je graag meer inhoudelijk extra’s terug zoals bijvoorbeeld concepten en interviews. Het is dan ook spijtig dat dit hier ontbreekt. Toch laten de bijgevoegde trailers zien dat meer bestaat van dit moois en wat dat betreft is het voor de mensen die hier onbekend mee waren een mooie opwarmer om je verder in de animatiefilms van Studio Ghibli te verdiepen.

When Marnie Was There is een verrassende film, die een tragisch verhaal schetst over vriendschap. Daarnaast is het een tranentrekker van de bovenste plank, met een verhaal dat aantoont dat animatiefilms zeker niet alleen voor kleine kinderen gemaakt worden. Studio Ghibli zet hier wederom een meesterwerk neer, dat in animatie, maar in het bijzonder in het geluid weet uit te blinken. Het valt te prijzen dat er gekozen is voor een sterk verhaal in plaats van een verhaal met een laag instapgehalte. De film spat werkelijk van je scherm en als de film afgelopen is zal je echt even wat te overdenken hebben. When Marnie Was There is intens genieten voor mensen die meer uit animatiefilms willen halen dan een luchtige familiefilm zoals andere grote (Hollywood)studio’s dat vaak bieden.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

6 juli, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer