While We’re Young

Informatie

RegieNoah Baumbach
Jaartal2014
Releasedatum30-07-2015
Speelduur97 minuten
DistributeurRemain in Light
CastBen Stiller, Naomi Watts, Amanda Seyfried, Adam Driver en Brady Corbet

Josh en Cornelia hadden ooit de wereld aan hun voeten, maar de tijd heeft niet stil gestaan. Waar iedereen om hun heen een groeiproces doormaakt, lijkt hun leven stil te staan. Zo was Josh ooit als een veelbelovend documentairemaker, maar is hij bij zijn zoektocht naar perfectie zijn touch een beetje kwijtgeraakt. Bij het geven van een college ontmoet hij Jamie en Darby, waarbij vooral Jamie zich een liefhebber toont van zijn werk. Eigenlijk is Jamie alles wat Josh ooit was. Meer en meer dringt het tot Josh door dat het leven je gebeurt terwijl je andere plannen maakt.

Noah Baumbach is een onafhankelijke filmmaker die voor een Oscar werd genomineerd voor zijn script voor The Squid and the Whale. Drie jaar geleden oogstte hij bovendien veel lof voor zijn film Frances Ha. Maar ondanks een trouwe fanschare wist hij nooit op zo’n manier zijn naam te vestigen op de wijze waarop zijn vriend en collega Wes Anderson dit wel deed. Dit ondanks hun samenwerkingen waarbij Baumbach het script schreef voor The Life Aquatic with Steve Zissou en Fantastic Mr. Fox. While We’re Young kan daar wellicht verandering in brengen, want voor deze film kan hij rekenen op een cast met behoorlijk grote namen.

Zo zien we Ben Stiller en Naomi Watts als Josh en Cornelia en Adam Driver en Amanda Seyfried als Jamie en Darby. Dat zijn natuurlijk acteurs om in je film te hebben waar menig onafhankelijk filmmaker van kan dromen. En het moet gezegd worden dat de cast de film dan ook echt zijn klasse geeft. Centraal in het verhaal staat het personage van Stiller, die het meest duidelijk lijdt onder de vroege midlife crisis die hij samen met zijn vrouw meemaakt. Zo zijn hun beste vrienden al aan de kinderen en lijken zij deze boot, overigens bewust, te missen. Want zoals eigenlijk bij alles waar hij zijn tijd insteekt, vergeet Josh dat de tijd niet stilstaat. Zo worstelt hij al jaren met het maken van een nieuwe documentaire, maar snijdt hij zichzelf in zijn vingers met een jarenlange productie waardoor continuïteitsfouten zijn ontstaan.

De film opent met een fraai citaat uit Henrik Ibsen’s ‘The Master Builder’ dat eigenlijk de hele film mooi weet te vangen. We lezen in deze opening namelijk een conversatie tussen Hilde en Solness, waarbij Solness zich openlijk ergert aan de jongere mens en Hilde daarentegen ze een kans wil geven. Daarnaast is het grappig om te zien hoe de film toont dat de oudere generatie soms wanhopig probeert bij te blijven op het vlak van technologie, waar de jongere generatie juist terugvalt op de technologie van weleer. Zo heeft Jamie de films van Josh gezien op VHS en heeft hij een aanzienlijke kast met vinyl. Het laatste zorgt er overigens voor dat de film een zeer aangename eighties soundtrack heeft met klassiekers van onder andere David Bowie, Lionel Richie, Survivor, Foreigner en Wings.

Toch weet de film, ondanks de goede vertolkingen, aan het einde van de rit niet helemaal te overtuigen. Goed voorbeeld hiervan is de smakeloze kotsscène die onderdeel is van een bepaald reinigingsritueel van de geest. Het is hier waar de donkere komedie teveel doorslaat naar iets wat gewoonweg onprettig is om te zien, volstrekt onnodig en niet passend bij de rest van de film. Maar ook het slot van de film slaat de plank volledig mis. Zo doet Josh meerdere ontdekkingen die bijna als een thriller worden verpakt, maar deze slaan compleet dood. Het is een vreemde gewaarwording die ervoor zorgt dat de kijker verwart en onbevredigd achterblijft, want ging de film nou niet deels daarom?

While We’re Young laat zien wat er met je leven gebeurt terwijl je andere plannen maakt. Laat je je meevoeren met het leven en accepteer je het ouder worden, of doe je wanhopige pogingen dit te ontkennen en dus bij te blijven met de jeugd. Het zorgt er uiteindelijk voor dat je tussen wal en schip belandt. Helaas geldt dit ook een beetje voor deze film van Noah Baumbach, gelukkig zijn daar de sterke vertolkingen van de cast met daarbij Ben Stiller voorop als man die worstelt met de generaties. De enige conclusie die uiteindelijk echt te trekken valt is dat tijden veranderen en je je daar het beste bij kan neerleggen.

29 juli, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer