White Boy Rick

Informatie

RegieYann Demange
Jaartal2018
Releasedatum15-05-2019
Speelduur111 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastMatthew McConaughey, Richie Merritt, Bel Powley, Jennifer Jason Leigh, Brian Tyree Henry, Rory Cochrane, RJ Cyler, Bruce Dern en Piper Laurie

Midden jaren 80. Veel Amerikaanse steden lijden onder de opkomst van crack en de Amerikaanse overheid leidt de zogeheten ‘War on Drugs’. Rick Wershe is een aan lager wal geraakte ritselaar vader, die zijn geld verdient met het doorverkopen van illegale geweren die hij op discutabele wijze koopt op een wapenbeurs. Daarnaast worstelt staat hij alleen voor de opvoeding van zijn dochter Dawn en zijn zoon Rick Jr., aan wie hij al zijn kennis probeert over te dragen. In een gedurfde poging wat geld te verdienen raakt Rick Jr., na de verkoop van wat wapens, bevriend met een groep lokale drugsdealers. Al snel raakt hij verstrikt in de zwaardere criminaliteit, iets wat niet onopgemerkt blijft bij de FBI. Zij besluiten hem als informant te gebruiken, maar als zij hem niet langer nodig hebben blijkt dat Wershe te gevoelig is voor het snelle geld en hij zelfs zijn vader weer mee terug neemt in het circuit.

White Boy Rick vertelt het waargebeurde verhaal van Rick Wershe Jr., die met 14 jaar de jongste informant ooit werd van de FBI. De film bevat alle elementen om een interessante film te maken; Illegale wapen- en drugshandel, raciale scheidslijnen en het aftakelende Detroit uit de jaren 80. Dit alles gezien door de ogen van een tienerjongen. Aan het roer staat Yann Demange, die zijn regiedebuut maakte met de uitstekende IRA-thriller ’71. Hij kwijt zich goed van zijn taak, door op prima wijze tijd en plaats neer te zetten, met een gruizige textuur. En ook het acteerwerk van Oscarwinnaar Matthew McConaughey en debutant Richie Merritt is zeer sterk. Toch kleeft er iets clichématigs aan de film en blijkt deze niet in staat om een blijvende indruk achter te laten.

De film wil enkele maatschappelijke kwesties aan de kaak stellen, vooral over de hypocrisie van de oorlog tegen drugs in het Reagan-tijdperk en over de strenge straffen die zo vele nog jonge levens hebben vernietigd. Ook de agressie tegen de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap wordt belicht, maar geen van de vele donkere karakters komen echt tot leven. De film is zo gefocust op de twee blanke hoofdrolspelers dat alle donkere personages weinig meer zijn dan criminele ondersteunende pionnen in het verhaal van de hoofdrolspelers. Het schiet de film duidelijk te kort aan personages die zorgen dat je als kijker meer betrokken bent bij de gebeurtenissen. Toch zijn er kosten noch moeite gespaard om alles tot leven te doen komen. Zo zijn er ondersteunende rollen van gerenommeerde acteurs als Bruce Dern, Eddie Marsan en Jennifer Jason Leigh als FBI-agente. Toch blijft het allemaal oppervlakkig.

Toch zijn er ook zeker positieve punten te noemen. Zoals in nagenoeg iedere film waarin hij de laatste jaren verschijnt gaat Matthew McConaughey volledig op in zijn rol. Als Wershe Sr. lijkt hij ondanks al zijn onvolkomenheden oprecht om zijn kinderen te geven, iets wat prachtig naar voren komt in een sterke scène waarin hij dochter Dawn uit een drugskot haalt. Het grootste punt waarop White Boy Rick teleurstelt is dat er zoveel ruimte ligt om echt een punt te maken. Dat Wershe Jr. anno 2019 nog steeds vast zit verdient natuurlijk veel meer aandacht. Hij is een van de vele slachtoffers van de veelal misplaatste daadkracht van de FBI, die jonge criminelen misbruikte en voor de rest van hun leven aan hun lot overliet en achter de tralies plaatste. Maar in plaats van stelling te nemen met een krachtig statement is juist dit weinig meer dan een voetnoot in de film. Een gemiste kans.

Extra’s: Naast de film is de Blu-ray voorzien in wat meer dan aardig bonusmateriaal.
· Verwijderde scènes (06:50) Een zestal verwijderde scènes, die sneuvelden op de montagetafel; She’ll Be Back, Got a Slice for Me?, I Seen You Around, You Don’t Know Your Place, I Was Hoping en Bring Him to Come See Me.
· The Making of White Boy Rick (05:17) Een wat korte making of, die globaal wat dingen aanstipt over de setting, de opnames in Cleveland, de aankleding en regie.
· Het onbekende, echte verhaal van Rick Wershe Jr. (05:35) Cast en crew bespreekt het werkelijke verhaal van Rick Wershe Jr. en hoe dit is vertaald naar het scherm.
· De drie bendes van Detroit: de cast (10:14) Zoals de titel al suggereert kijken we hier naar de cast en hoe zij samenwerken in het ensemble.
· Trivia track: Een informatieve pop-up track met informatie die meeloopt onder de film.

White Boy Rick schetst een grauw en sober beeld, maar verzuimt een krachtig statement te maken. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Rick Wershe Jr. en heeft zeker potentie. Niet alleen was hij de jongste FBI-informant ooit, ook zit hij al vanaf jonge leeftijd vast. Juist bij het laatste had de film een sterker punt kunnen maken. Een gemiste kans, al valt er zeker het een en ander te genieten. Zo wordt Wershe Jr. prima vertolkt door de debuterende Richie Merritt en is Matthew McConaughey altijd goed als hij overacting weet te vermijden. Daarnaast is het sfeerbeeld van Detroit midden jaren 80 sterk neergezet. Het is dan ook puur script dat te fragmentarisch is en tekort schiet, waardoor de film niet de open deur intrapt om een sterk standpunt in te nemen. Het zorgt ervoor dat White Boy Rick niet alles uit het bronmateriaal haalt en weinig meer is dan een dertien in een dozijn misdaaddrama.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

16 mei, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cd933c74d891_selected-products" products="9200000104996154,9200000104996156,9200000090485308,9200000097707848" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer