Whitney

Informatie

RegieKevin Macdonald
Jaartal2018
Releasedatum12-12-2018
Speelduur122 minuten
DistributeureOne Entertainment Benelux
CastWhitney Houston, Bobby Brown, Bobbi Kristina Brown, Cissy Houston en Gary Houston

Voor de eerste keer horen we het unieke verhaal over het leven en de ondergang van icoon Whitney Houston. Documentairemaker Kevin MacDonald sprak met tientallen mensen die de overleden superster goed hebben gekend. Producenten, musici, jeugdvriendinnen, ex-geliefden en familieleden komen aan het woord en scheppen het beeld van een uitzonderlijk talent dat professioneel stevig werd begeleid door haar moeder, zangeres Cissy Houston. Dit alles begeleid door archiefmateriaal als ook familiefilmpjes, die een intiem portret schetsen dat een even indringend als tragisch verhaal schetst. En dan is er natuurlijk nog de muziek, gezegend met een van de meest soulvolle stemmen die Amerika ooit voortbracht brengt zij nog steeds iedereen in vervoeren.

Op 9 augustus 1963 werd Whitney ‘Nippy’ Houston geboren als dochter van John en Cissy Houston. Met een moeder die achtergrondzangeres was bij Elvis Presley en Aretha Franklin en als nicht van Dionne Warwick en Dee Dee Warwick kwam zij al vroeg in aanraking met muziek. Daarnaast zong zij in het gospel koor in de kerk waar haar familie kwam. Daarnaast krijgen we een beeld van de moeilijke omstandigheden waaronder Whitney haar eerste jaren op aarde kende in Newark, New Jersey. De situatie verbeterde iets toen de familie na de rellen in Newark verhuisde naar East Orange, New Jersey. Op haar elfde begon zij solo’s te zingen in het gospel koor, om in haar tienerjaren haar moeder te vergezellen tijdens optredens. Toen haar moeder zich afmeldde voor een optreden nam Whitney het zonder problemen van haar over. Het bleek een truc van haar moeder om de bevestiging te krijgen die zij nodig had betreffende het potentieel van haar kroost.

Het is het begin van het levensverhaal van Whitney Houston, hier gepresenteerd door Kevin MacDonald. MacDonald is naast dat hij films afleverde als The Last King of Scotland vooral bekend van zijn documentaires. Het leverde hem een Oscar op voor One Day in September en de documentaire Marley uit 2012, over het leven van Bob Marley, kon op veel lof rekenen. Hij weet op een respectvolle wijze haar greep naar succes te beschrijven, gevolgd door de uiteindelijke ondergang. Hij doet dit zonder haar overdreven op te hemelen, daar zorgen wat vrienden en familieleden al voor, maar verzuimt ook wat dieper in te duiken op de duistere randjes. Niet dat hij het niet probeert. Zo krijgt hij van een in eerste instantie meewerkende Bobby Brown uiteindelijk nul op rekest. Het is een vorm van struisvogelpolitiek die zijn weerga niet kent. Het is ook juist hier, bij deze belangrijke speler in het lot van Whitney, dat men niet echt verder weet te graven. Al kan je je natuurlijk afvragen waarom je verder afbreuk doet aan alles wat mensen nog van haar koesteren.

Vorig jaar verscheen er reeds een andere documentaire over Whitney. Deze nieuwe documentaire blijkt echter een stuk evenwichtiger dan het eerdere Whitney: Can I Be Me, die vooral de focus legde op haar liefdesleven en band speciale band met Robyn Crawford. Het kwam er bijna op neer dat Whitney stierf aan een gebroken hart. Wat deze twee documentaires in elk geval gemeen hebben is dat de machteloosheid er vanaf straalt. Wat we daarnaast hier meer zien is hoe de familie zichzelf meer een spiegel durft voor te houden, vooral dat zij het ‘bedrijf Houston’ maar lieten doordraaien. Dat ondanks dat ook voor hun duidelijk was dat haar problemen steeds groter werden, iedereen om haar heen veel te (financieel) afhankelijk was van haar. Wie zo haar leven gepresenteerd krijgt in een documentaire van pakweg twee uur kan er niet omheen dat Whitney weinig geluk kende in haar leven. Als tegenhanger zijn daar haar grote muzikale successen, die als kapstok worden gebruikt voor alles.

Extra’s: Op deze dvd release is helaas geen bonusmateriaal te vinden. Enerzijds logisch, omdat de documentaire een vrij compleet beeld schetst, anderzijds jammer omdat MacDonald bijvoorbeeld maar liefst 70 mensen interviewde en hij maar van pakweg een derde hiervan ook materiaal gebruikte.

Whitney is een intiem en indringend portret van een wereldster die naast het podium maar weinig geluk kende. We zien hier haar greep naar de roem, maar ook het beeld van de gevallen ster die uiteindelijk op 48-jarige leeftijd de dood vond na jaren van schandalen. Zo was zij op den duur sterk vermagerd en verloor zij door haar drugsgebruik uiteindelijk zelfs helemaal haar zo prachtige stem. Hoe kon ze zo van het voetstuk vallen? Kevin MacDonald schetst aan de hand van veelal even liefdevolle als eerlijke interviews een indrukwekkend beeld hiervan, waarbij de nog steeds indrukwekkende muzikale prestaties van Whitney worden gebruikt als omlijsting. Het is jammer dat niet iedere geïnterviewde, neem een Bobby Brown, een open boek blijkt en een belangrijk persoon als Robyn Crawford geen medewerking verleende. Toch is Whitney een indrukwekkende documentaire welke je ongetwijfeld zal stimuleren haar muziek weer eens te draaien, die is tenslotte tijdloos!

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

20 december, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bf572349489a_selected-products" products="9200000097039871,1000004013126579,1002004012100560,1002004000001410,1000004000416648,9200000084588752" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer