Why Him?

Informatie

RegieJohn Hamburg
Jaartal2016
Releasedatum19-04-2017
Speelduur107 minuten
Distributeur20th Century Fox Home entertainment
CastJames Franco, Bryan Cranston, Megan Mullally, Zoey Deutch & Cedric the Entertainer

Ned besluit om tijdens de feestdagen samen met zijn vrouw en zoon op bezoek te gaan bij zijn dochter die studeert aan een universiteit in Californië. Daar ontmoet Ned de vriend van zijn dochter: de grofgebekte en excentrieke miljonair Laird, die geen blad voor de mond neemt en bij Ned totaal niet in de smaak valt als toekomstige man voor zijn dochter. Om haar toch een plezier te doen probeert Ned zijn zorgen opzij te zetten en Laird een kans te geven, maar die maakt het de overbezorgde vader haast onmogelijk met zijn uitgesproken gedrag. Als de paniekaanvallen van Ned zich beginnen op te stapelen en hij zich steeds minder op zijn gemak begint te voelen in de moderne wereld van Laird, komt deze ook nog met de grootste verrassing voor Ned: hij wil zijn dochter ten huwelijk vragen, maar zal Ned de ietwat vreemde Laird ooit kunnen accepteren als zijn schoonzoon?

Overbezorgde vaders die hun mooie dochters in de handen zien vallen van de verkeerde vriendjes en flink op de proef worden gesteld om hun toekomstige schoonzoon te accepteren. Nee, qua originaliteit scoort Why Him? van regisseur John Hamburg, bekend van komedies als Meet the Parents en Zoolander, niet bijzonder hoog. Daar komt tevens het cliché nog eens bij dat vader en schoonzoon de grootste tegenpolen van elkaar zijn en, buiten de gezamenlijke liefde voor dezelfde vrouw, nooit vrienden zullen worden. En om het geheel af te maken wordt er ook nog een jonger broertje in de mix gegooid die zijn zwager meteen de coolste held van de wereld vind met zijn grofgebekte taal en is er ook nog de moeder die hunkert naar meer spanning in haar leven en het wilde leven van het vriendje van haar dochter als een tweede kans ziet.

Een film vol clichés kan op zich nog verrassend uitpakken als de makers ook daadwerkelijk nog een verrassing in petto hebben. Maar helaas gaat die vlieger voor Why Him? niet op en blijft het bij een film die de platgetreden paden netjes bewandelt. Ook het einde van de film is er één uit het boekje der clichés en voel je als kijker al van mijlenver aankomen. Toch vreemd voor een filmmaker die met Meet the Parents wél liet zien dat bovenstaand gegeven nog prima op een frisse manier valt te brengen, door het toevoegen van een paar nieuwe elementen waarmee hij een frisse impuls wist te geven aan een wat formulematige film. Gelukkig zijn er nog de hoofdrollen van James Franco en Bryan Cranston om de film nog enigszins te redden met hun zichtbare chemie, maar beiden heren kunnen niet verhullen dat Why Him? niet meer is dan een matige film met hier en daar een leuke grap, maar die nergens de moeite lijkt te doen om ook maar enigszins verrassend uit de hoek te komen.

Extra’s: De film scoorde ondanks zijn overvolle clichés wel meer dan prima aan de internationale box-office en dat zal 20th Century Fox ongetwijfeld hebben doen besluiten om de film als goedgevulde uitgave in de winkelschappen te leggen.
• Why Him? Gag reel (9:58) Reeks bloopers die in ieder geval laten zien dat de makers veel lol hebben gehad op de set.
• 47 Minutes on the can (6:39) uitgebreide blik op de plee-scene van Bryan Cranston die lastiger leek dan van te voren gedacht.
• Why Gustav? (4:23) Special rondom het personage Gustav dat wordt gespeeld door Keegan-Michael Key.
• Barb Fleming: Supermom (5:44) Special rondom moeder Barbara, gespeeld door Megan Mullally die wereldberoemd werd met haar rol in de komedieserie Will & Grace.
• Lou: The entertainer (4:27) Ook Cedric the entertainer krijgt zijn eigen special, waarmee helaas wordt onderstreept hoe weinig er moet zijn talent wordt gedaan in de film.
• Richard Blais: Wicked Chef (1:46) Top Chef winnaar Richard Blais heeft een kleine bijrol in de film en in deze special zien we hem er op los improviseren.
• Deleted Scenes (31:19) Een flinke rits aan verwijderde scenes die waarschijnlijk alleen voor de echte liefhebber het kijken waard zijn.
• Trailer (2:33) Trailer van de film die in de bioscopen te zien was.
• Audiocommentaar Regisseur John Hamburg en schrijvers Ian Helfer en William Kerr laten hun licht schijnen op de film.
• Gallery Een flinke verzameling aan foto’s van achter de schermen.

Why Him? is het type komedie dat bomvol zit met de welbekende clichés en daadwerkelijk nergens zijn best lijkt te doen om nog enigszins verrassend uit de hoek te komen. Wat overblijft is een film die netjes het pad der formulewerk afwandelt, hier en daar wel degelijk een leuke grap in petto heeft, maar nergens bijzonder wil worden. Extra frustrerend om te zien dat er met de chemie tussen tegenpolen Franco en Cranston vrijwel niks wordt gedaan en beiden bijzonder weinig krijgen om hun talenten op te kunnen botvieren. De uitgave op Blu-ray is netjes verzorgd en tot de nok toe gevuld met extra’s, maar het maakt Why Him? nog steeds geen komedie die de moeite van het kijken echt waard is. Een gemiste kans!

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

18 april, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f96561326e_selected-products" products="9200000073577903,9200000073577769" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer