Wild Card

Informatie

RegieSimon West
Jaartal2015
Releasedatum12-06-2015
Speelduur92 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastJason Statham, Milo Ventimiglia, Dominik García-Lorido, Stanley Tucci en Sofia Vergara

Nick Wild kwam ooit naar Las Vegas om zijn geluk te beproeven. Een paar jaar later doet hij klusjes voor advocaat Pinky en laat hij zich in elkaar slaan door sukkels die hiermee indruk op hun vriendin willen maken. Met de opbrengst uit deze klusjes betaalt hij zijn casinobezoeken. Maar dan wordt een goede vriendin van Nick gemolesteerd in een hotel van maffiabaas Baby. Verantwoordelijk zijn een maffioso die onder leiding staan van Danny DeMarco. Nick gaat bij Danny langs om hem te waarschuwen, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen. Danny wil niets liever dan Nick uit de weg ruimen, maar hij vergeet daarbij voor het gemak even waar Nick toe in staat is.

Wild Card staat onder regie van Simon West, bekend van onder andere Con Air en The Expendables 2. In eerste instantie zou Brian De Palma Wild Card regisseren, maar na lang aandringen nam West de taak van hem over. Tijdens het filmen van The Mechanic had Jason Statham namelijk al het idee voor deze film klaarliggen, maar op dat moment had West geen tijd omdat hij al een ander project in zijn agenda had staan. Het idee belandde in de wachtruimte, maar nadat ze weer samenwerkten voor The Expendables 2 besloot West om toe te happen en de handen ineen te slaan met Statham. Dat William Goldman het script heeft geschreven maakte het voor West nog makkelijker om toe te zeggen, in zijn ogen is Goldman namelijk een ware held. Goldman was in het verleden verantwoordelijk voor de Oscar winnende scripts van All the President’s Men en Butch Cassidy and the Sundance Kid, maar had voor Wild Card al elf jaar geen script meer afgeleverd.

Statham zorgde niet alleen voor het idee achter deze film, hij speelt zelf ook de hoofdrol. In zijn rol als Nick kan Statham doen waar hij goed in is, vechten. Hier is Nick zo goed in dat hij geen pistolen nodig heeft om een man dood te maken. Dominik Garcia-Lorido speelt de rol van zijn goede vriendin Holly, die door Danny DeMarco gemolesteerd word. De rol van DeMarco wordt gespeeld door een verrassende Milo Ventimiglia, bekend uit Rocky Balboa. Ventimiglia speelt vrij zelden de rol van slechterik, maar de rol van Danny vertolkt hij zeer goed. In de promotie worden nog twee andere acteurs naar voren geschoven. Zo zien we op de cover van het Blu-ray doosje Sofia Vergara en Stanley Tucci terug. Beide natuurlijk erg goede en vooral bekende acteurs, maar ze hebben in Wild Card maar een kleine rol. Vergara zit zelfs alleen maar in de openingsscène waarin haar vriend een sukkel is die Nick in elkaar slaat. Tucci speelt de rol van maffiabaas Baby, die we ook maar in één scène terug zien. Waarschijnlijk staan ze dan ook alleen op de cover om meer publiek te trekken, een trucje dat we vaker zien bij films die over de grens niet geweldig presteren.

Wat de cover van de Blu-ray wel gelijk goed duidelijk maakt, is dat we met een actiefilm te maken hebben. We zien een enigszins woest uitziende Statham en de achterkant straalt ook precies die sfeer uit. Toch zitten er in de film relatief gezien veel rustige scènes en worden we zeker niet geconfronteerd met één en al vechtpartijen. Maar desondanks vroegen we ons ten tijde van het verschijnen van deze film af of Statham niks anders kon dan te verschijnen in actiefilms. Door al het geknok lijkt hij namelijk langzaam een beetje te veranderen in een soort Steven Seagal-achtige acteur, die alleen maar actiefilms maakt. Op zich is dat natuurlijk niet erg, hij doet waar hij goed in is, maar dan lijkt het toch juist leuk om hem een keer in een totaal andere rol te zien. Ondertussen zijn we een half jaar verder en blijkt dat Statham het zelf misschien ook tijd vond voor iets anders. Ondanks dat hij het vechten niet helemaal kan laten, speelt hij namelijk een komische rol in het onlangs verschenen Spy. Dan nog even een puntje van kritiek richting de muziek in Wild Card. Deze past namelijk totaal niet bij de tijd van het jaar. De film speelt zich af rond de feestdagen en daardoor hoor je meerdere keren kerstmuziek voorbij komen. Dat is een beetje afleidend, want je ziet verder niks van de kerst terug in de film. Sterker nog, er ligt allesbehalve sneeuw, maar dat kan ook komen omdat de film zich afspeelt in Las Vegas.

Extra’s: Helaas zijn er geen extra’s op de disk te vinden. Er is zelfs geen moeite gedaan om een menu te creëren. Wel krijgen we drie trailers te zien bij het opstarten van de schijf, namelijk van Son of a Gun, Dying of the Light en Big Game. Toch blijft het altijd jammer dat er geen extra’s op de schijf te vinden zijn. Nu is het net of er helemaal geen bloopers waren tijdens de opnames. Maar ook verwijderde scènes of een audio-commentaar hadden zeker iets kunnen toevoegen.

Wild Card komt precies tegemoet aan de verwachting die de poster en de cover van de Blu-ray opwekken, namelijk die van een actieprent met Jason Statham in de hoofdrol. Het is dat de videotheken uitgestorven lijken te zijn, maar anders had hij zeker een eigen hoekje. Ondanks dat Statham de rol van Nick goed speelt, zouden we hem graag eens in een totaal andere rol willen zien. Laat je overigens niet verlekkeren door de marketingtechnisch slimme plaatsing van de namen van Vergara en Tucci op de de Blu-ray hoes, want als je een keer teveel met je ogen knippert mis je beide. Minder slim op het gebied van marketing is het in juni releasen van een film die kerstmuziek bevat, maar als je dat allemaal door de vingers wilt zien houd je een aardige actiefilm over die voor de liefhebbers van Statham best de moeite waard is om eens te bekijken.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

15 juni, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop