Wild

Informatie

RegieLuc Enting
Jaartal2018
Releasedatum22-06-2018
Speelduur80 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastAndré van Duin

In Wild vertelt de Veluwe zelf haar verhaal. De Veluwe is een gebied dat ontstaan is in de ijstijd en uitgegroeid is tot een groots natuurgebied met een rijke verscheidenheid aan leven. Gedurende vier jaargetijden volgen we de verhalen van drie hoofdrolspelers: de vos, het edelhert en het wilde zwijn. We zien de dieren jongen krijgen, die opgroeien naar volwassenheid. Kleinere rollen zijn voor de raaf, de buizerd en de ijsvogel. Bij de ijsvogel mogen we binnenkijken in het nest en met de buizerd vliegen we mee over de verschillende landschappen van de Veluwe. We zien de Veluwe in al haar schoonheid en met alle uitdagingen die de seizoenen voor de dieren met zich meebrengen. 

De Veluwe is een overwegend beboste landstreek in de Nederlandse provincie Gelderland. Al jaren is de Veluwe het populairste vakantiegebied van Nederland. De provincie Gelderland probeert de grote druk van de recreatie op de natuur in de Veluwe te verkleinen. Zo concentreert de provincie Gelderland de verblijfsrecreatie steeds meer langs de minder kwetsbare randen van het gebied. In Wild neemt regisseur Luc Enting, zelf afkomstig uit het Veluwse Ede, ons mee de Veluwe in. Enting kreeg speciale toestemming om te filmen in gebieden die normaal gesproken niet of nauwelijks toegankelijk zijn. Hij bracht ruim twee jaar door in tentjes op de Veluwe om de vele diersoorten aldaar te observeren. Met resultaat, want het leverde indrukwekkende en schitterende beelden op.

Qua vorm en vertelling heeft Enting voor zijn natuurdocumentaire gekozen voor een beproefd concept. We zien alle beelden namelijk op chronologische wijze voorbijkomen op het ritme van de jaargetijden. In zijn natuurdocumentaire heeft Enting vooral de nadruk gelegd op de vos, het edelhert en het wilde zwijn. Zo zien we beelden van vossen die in de sneeuw jagen op goed verstopte muizen, luid burlende hertenbokken die vechten om de aandacht van de vrouwtjes en de dagelijkse beslommeringen van een omvangrijke zwijnenfamilie. Daarnaast schenkt Enting ook aandacht aan tal van andere dier- en plantensoorten. Zo zien we beelden van de kleurrijke ijsvogel die zijn jongen letterlijk vetmest en van de ijverige zwarte specht. Het levert een fraai palet aan natuurbeelden op. Enting laat ons hiermee een levendig en ruig stuk natuur uit ons kikkerlandjes zien, die eigenlijk bijna on-Nederlands aandoet.

De voice-over van deze natuurdocumentaire werd verzorgt door Nederlands bekendste komiek André van Duin. Bij velen staat wellicht het hilarische Animal Crackers nog op het netvlies. Dit was een tv-programma waarin Van Duin beelden van dieren in dierentuinen voorzag van humoristisch bedoelde stemmen, geluidseffecten en muziek. Wat dat betreft is Wild totaal andere koek en toch geeft Van Duin op geheel eigen wijze commentaar. Zo dicht hij de dieren tal van menselijke eigenschappen toe en maakt hij zo nu en dan grappige opmerkingen. Hiermee geeft Van Duin Wild een prachtige sfeer mee. Naar eigen zeggen is hij trots dat hij zijn stem heeft mogen verlenen.

Extra’s: Op de Blu-ray disc staan de trailers van Wonders of the Sea, Holland Natuur in de Delta en Les Saisons. Verder is er helaas geen bonusmateriaal te vinden.

Wild is een prachtige natuurdocumentaire met in de hoofdrol drie bonte families op de Veluwe. Alle seizoenen komen voorbij, met onder andere de lange, zware winter waarin het zoeken naar voedsel moeilijk is, het vinden van een partner en het grootbrengen van jongen. Met Wild laat Luc Enting ons een fraai palet aan natuurbeelden zien. Het geheel wordt op geheel eigen wijze van commentaar voorzien door André van Duin. Wild is een pareltje van eigen bodem, waardoor je na het kijken direct zin krijgt in een wandeling in de Veluwe. Kortom, een geweldig visitekaartje voor dit prachtige natuurgebied.  

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

24 juli, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b562140940fd_selected-products" products="9200000086946672,9200000086946676" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer