Wind River

Informatie

RegieTaylor Sheridan
Jaartal2017
Releasedatum23-01-2018
Speelduur107 minuten
DistributeurThe Searchers
CastJeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene en Kelsey Asbille

Cory Lambert is een ervaren sporenzoeker en wildjager in het indianenreservaat Wind River, Wyoming. Wanneer Cory op een dag op jacht is, stuit hij op het levenloze lichaam van Natalie. Het lichaam van dit jonge indianenmeisje ligt kilometers verwijderd van de bewoonde wereld. Opvallend is dat ze geen schoenen aanheeft en dat ze vlak voor haar dood veel bloed heeft opgehoest. Vanwege deze verdachte omstandigheden wordt de hulp ingeroepen van de FBI, die de onervaren FBI-agente Jane Banner stuurt. Al snel beseft Jane zich dat ze te weinig van het ijskoude gebied en de bewoners weet, waarop ze de hulp van Cory vraagt. Samen besluiten ze de klopjacht op de daders te openen.

Wind River is het laatste deel van de Frontier-trilogie, waartoe ook Sicario (2015) en Hell or High Water (2016) behoren. Een drieluik waarvan de scenario’s geschreven werden door Taylor Sheridan. De films spelen zich af in onherbergzame grensgebieden waar mensen overgeleverd zijn aan de natuur en het klimaat. Centraal in Sheridan’s scenario’s staan zaken als armoede, verlies, wraak en een haperend overheidsapparaat. Sicario draait om een idealistische FBI-agente die probeert om een drugskartel op te rollen. In Hell or High Water zagen we een sheriff jagen op twee broers die hun schulden bij de bank proberen af te lossen met de buit van hun bankovervallen. Waar de regie van Sicario en High or Hell Water nog werden uitbesteed aan respectievelijk Denis Villeneuve en David Mackenzie, nam Sheridan zelf de regie van Wind River op zich. Aangezien hij jaren in een indianenreservaat woonde was het verhaal hem te dierbaar om uit handen te geven.

Sheridan hoorde van vrienden die in reservaten leven of hebben geleefd de harde waarheid, dat tot op de dag van vandaag Inheems-Amerikaanse meisjes bij vermissing niet worden geregistreerd door de overheid. Een huiveringwekkend feit dat vlak voor de aftiteling op het scherm verschijnt en dat Sheridan aanzette tot het schrijven van het scenario voor Wind River. In de film weet Cory de bittere waarheid omtrent dit maatschappelijk probleem keer op keer pijnlijk aan Jane duidelijk te maken. Zo zegt hij: ‘This isn’t a land of back-up, Jane. This is a land of you’re on your own.’. En hiermee weet Sheridan dreun na dreun uit te delen en blijf je aan het einde verbouwereerd achter. Want gebeurd dit werkelijk in het hedendaagse Amerika? En is het niet bizar dat slachtoffers, of hun nabestaanden, tegenwoordig nog voor eigen rechter moeten spelen? Het zet je aan het denken wat moreel handelen is en wat niet. Want wat zou je zelf doen als het om leven en dood gaat?

Jeremy Renner was Sheridans eerste keuze voor de rol van Cory. Doordat Renner verplichtingen had op de filmset van Arrival werd Chris Pine gecast. Vanwege diens rol in Wonder Woman moest hij later verstek laten gaan. Gelukkig was Renner op dat moment weer beschikbaar. Een geluk bij een ongeluk, want zelden zagen we Renner beter. Het door hem gespeelde personage blijkt een naar verleden met zich mee te dragen. Aan het begin van de film zien we dat Cory zijn zoon ophaalt bij zijn ex-vrouw. Op de schouw in haar huis staat de foto van hun dochter. Blikken worden gewisseld, maar woorden worden gemeden. Dit is een knap staaltje show, don’t tell van Sheridan. Als kijker trek je toch al snel de conclusie dat hun dochter overleden is en dat die gebeurtenis hen hun huwelijk kostte. Later vertelt Cory aan Jane dat zijn dochter ongeveer hetzelfde is overkomen als Natalie. Het levert een sterke scène op, waarin Renner laat zien wat hij waard is.

Wind River is na Avengers: Age of Ultron en Captain America: Civil War de derde samenwerking voor Renner en Elizabeth Olsen. Zeven jaar geleden wist Olsen grote indruk te maken met haar stille spel in Martha Marcy May Marlene. Inmiddels is de actrice het label ‘zusje van’ wel ontstegen. In Wind River speelt Olsen de onervaren FBI-agente Jane, die door Cory keer op keer met haar neus op de ijskoude en keiharde feiten wordt gedrukt. Zo zal ze het alleen niet reden en weet ze te weinig van het gebied en de bewoners. Dit klinkt behoorlijk hopeloos, gelukkig staat Jane haar mannetje als het er echt op aankomt. Het landschap in Wind River is ook bijna een personage an sich. Het verhaal speelt zich af in hartje winter. In Wyoming staat dit gelijk aan een koud, guur en onverbiddelijk klimaat. We zien grote witte open landschappen en reusachtige bergtoppen, waarin de personages bijna verdwijnen. Een geweldige cinematografie waarmee Sheridan op sterke wijze nogmaals weet te benadrukken dat ‘This is a land of you’re on your own.’.

Extra’s: Naast de film bevat de Blu-ray release helaas geen bonusmateriaal. Een mooie toevoeging waren wellicht een making of met toelichting van de cast en crewleden en een korte documentaire over het indianenreservaat Wind River geweest.

Wind River is een indrukwekkende film waarmee schrijver en regisseur Taylor Sheridan dreun na dreun uitdeelt. Met de door hem geschreven Frontier-trilogie geeft hij een keihard beeld van het hedendaagse Amerika, waarin het recht van de sterkste lijkt te gelden. Net als het door Sheridan geschreven Sicario en Hell or High Water, behandelt Wind River een maatschappelijk probleem. Door het sterke verhaal en een geweldige cinematografie blijf je aan het einde van de film verbouwereerd achter. Sheridan is een man waarvan we de komende jaren flink wat mogen verwachten.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment en Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

5 februari, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a7774b9358e2_selected-products" products="9200000086132006,9200000086132014" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer