Winning Time – seizoen 1

Informatie

RegieAdam McKay, Jonah Hill, Damian Marcano, Tanya Hamilton, Payman Benz en Salli Richardson-Whitfield
Jaartal2022
Releasedatum05-10-2022
Speelduur600 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastJohn C. Reilly, Quincy Isaiah, Jason Clarke, Adrien Brody, Gaby Hoffman, Tracy Letts, Jason Segel, Julianne Nicholson en Hadley Robinson

Als de flamboyante zakenman Jerry Buss in 1979 het Amerikaanse basketbalteam Los Angeles Lakers koopt, is de sport op sterven na dood. Om het verlieslijdende team te redden gooit Buss het over een totaal andere boeg. Zo introduceert hij een beleid waarin de prestaties op de vloer gecombineerd worden met het entertainment van Hollywood. Zijn eerste aankoop, het jonge talent Earvin ‘Magic’ Johnson, wordt het gezicht van deze revolutie. Het zet tevens de verhouding met gevestigde orde onder leiding van veteraan Kareem Abdul-Jabbar op scherp. Hun aanvankelijk wat gespannen verhouding levert een van de productiefste duo’s in het moderne basketbal op en zorgen voor een kerend tij bij de Lakers en bereidt de weg voor latere generaties in basketbal als geheel.

Het is moeilijk voor te stellen, maar de NBA (National Basketball Association), tegenwoordig een van de succesvolste sportorganisaties van de wereld, was eind van de jaren 70 op sterven na dood. Clubs speelden in uitgewoonde sporthallen en de competitie werd gedomineerd door de clubs uit het oosten, de Boston Celtics voorop. In de twintig jaar die volgde waren er vervolgens twee grote succesverhalen in de sport, die de sport hebben gebracht tot waar het nu is. Enerzijds is er natuurlijk het grote succes in de jaren ’80 en ’90 van de Chicago Bulls, met wereldsterren als Scottie Pippen, coach Phil Jackson en natuurlijk wereldster Michael Jordan. Aan de andere kant is er de revolutie die in werd gezet toen Jerry Buss het team overnam.

Niet alleen zorgde hij voor een wervelende injectie op het veld, iets wat vooral terug te voeren was op de komst van Earvin ‘Magic’ Johnson, ook buiten het veld zorgde voor grote veranderingen. Zo zorgde hij ervoor dat de beste plekken werden bezet door Hollywood-sterren, introduceerde hij de Laker Girls en kreeg de hal waarin gespeeld werd een eigen nachtclub. Het is koren op de molen van streamingsdienst HBO Max, die hiermee opnieuw een topserie aflevert. En ondanks dat je op het eerste gezicht wellicht anders zou vermoeden, want natuurlijk draait het in basis om het spelletje, is de serie meer dan vermakelijk genoeg om ook zonder enige kennis van de sport aan de serie te beginnen. Natuurlijk is de serie hier en daar wat gedramatiseerd, en wordt de spanning soms op een haast soap-achtige wijze opgevoerd. Toch stoort dit nergens.

Op zich niet zo gek, want achter de schermen zijn niet bepaald de minsten aan het werk gegaan. Zo wordt de eerste aflevering van de serie geregisseerd door Adam McKay, man achter The Big Short en Netflix-satire Don’t Look Up. Zijn hand is duidelijk terug te zien  en zorgt voor een soms wat overdadige, maar toch verfrissende aftrap. Na dit wervelend en vlot gesneden begin wordt er iets gas teruggenomen, waarmee er duidelijk wat meer focus komt te liggen op bepaalde verhaallijnen. De grote ster aan de zijlijn is natuurlijk Jerry Buss, die hier op ijzersterke wijze wordt neergezet door John C. Reilly. Niet dat hij er alleen voor staat overigens, want de serie heeft daarnaast een zeer behoorlijke ondersteunende cast, waaronder twee Oscar-winnaars, Adrien Brody en Sally Field. Het levert een van de meest energieke series op van de laatste jaren.

Extra’s: Naast de tien afleveringen is er voldoende aan bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.
· The Forum (58:11) Elke aflevering kent hiervan een aflevering, waarin verschillende gasten begeleid worden door host Rick Fox.
· Winning Time: Invitation to Set (02:58) Een erg korte blik vanaf de set.
· Winning Time: Horse (02:10) Een vriendschappelijke wedstrijd tussen Solomon, Quincy en DeVaughn.
· Winning Time: Changing the Game (01:52) Een blik op de transformatie van de Lakers destijds.
· Winning Time: Set Tour (02:41) Een tour op de set, begeleid door John C. Reilly.
· Winning Time: Training Time (01:18) Een korte blik op wat oefeningen en trainingschema’s.
· The costumes of Winning Time (03:45) Het vangen van een tijdsbeeld met Emma Potter.
· The Craft
(05:36) Een driedalige featurette met aandacht voor Rodney Barnes (schrijver en uitvoerend producent), Richard Toyon (production designer) en Argya Sadan (set designer)

Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty – seizoen 1 is een wervelende serie die een uniek inkijkje geeft in het wel en weer bij de iconische Los Angeles Lakers tijdens de jaren tachtig. De titel dekt eigenlijk volledig de lading, maar het mag zeker geen spoiler genoemd worden. We hebben het hier tenslotte over een van de meest gerespecteerde en dominante dynastieën in de sportwereld. En bovendien een team dat haar stempel heeft gedrukt op dat tijdperk, zowel op het veld als daarbuiten. Geheel vrij van kritiek was de serie overigens niet. Zo beklaagden Magic Johnson en Kareem Abdul-Jabbar zich over historische onjuistheden. In een verklaring liet HBO optekenen dat zij een lange geschiedenis hebben in het produceren van boeiende inhoud die is ontleend aan waargebeurde feiten en gebeurtenissen die gedeeltelijk zijn gefictionaliseerd voor dramatische doeleinden. Feit is dat het hier geen documentaire betreft en Winning Time gewoonweg een energieke, frisse serie is waarvan logischerwijs al een tweede seizoen is aangekondigd.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

25 oktober, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer