Wisting

Informatie

RegieTrygve Allister Diesen en Katarina Launing
Jaartal2019
Releasedatum22-10-2019
Speelduur450 minuten
DistributeurLumière
CastSven Nordin, Thea Green Lundgren, Carrie-Anne Moss en Richie Campbell

Bij een kerstboomkwekerij in het Noorse stadje Larvik wordt een huiveringwekkende vondst gedaan. Rechercheur William Wisting krijgt de leiding over de lastige moordzaak. Al snel lijkt er een verband te zijn met een nooit opgeloste zaak rond een Amerikaanse seriemoordenaar. De FBI-agenten Maggie Griffin en John Bantham worden ingevlogen om te helpen met de zaak. Ondertussen werkt de dochter van Wisting, Line, als misdaadjournaliste aan een artikel die leidt naar het pad van de seriemoordenaar. Tot overmaat van ramp wordt Wisting geschorst. Hij wordt beschuldigd van manipulatie van bewijsmateriaal in een eerdere, beruchte zaak. Zijn hele carrière is in gevaar want de media ruiken bloed. Wisting is gewend om te jagen maar is nu zelf prooi.

De Noorse serie Wisting is gebaseerd op de bekroonde bestsellers van de eveneens Noorse auteur Jørn Lier Horst. Een voormalige politierechercheur die zijn levenservaring heeft gebruikt om spannende verhalen te creëren. In de Wisting-serie verschenen In Noorwegen inmiddels ruim tien boeken. De serie verweeft de plots van twee van deze boeken, De Kluizenaar en Jachthonden. In de tien afleveringen die de serie telt is dit duidelijk te merken. De serie is namelijk gemakkelijk te scheiden in twee delen. In de eerste vijf afleveringen staat de klopjacht naar de seriemoordenaar centraal. In de overige vijf afleveringen staat de integriteit van Wisting centraal. Vooral het eerste deel van de serie is sterk, waarna het geheel in het tweede deel wat in elkaar zakt. Dat is jammer en onnodig. Waarschijnlijk waren de twee delen beter uit de verf gekomen als deze waren verdeeld over twee seizoenen en door het toevoegen van extra afleveringen.

De casting van de serie daarentegen is prima in orde. Zo zien we Sven Nordin (Lilyhammer) als rechercheur William Wisting. Wisting is een ervaren rechercheur die veel tijd besteed aan zijn werk. Hierdoor vergeet hij zijn familie soms genoeg aandacht te geven. Nordin is zo’n acteur die eruit ziet als rechercheur en family man, en hij is dan ook perfect gecast. Als de dochter van Wisting, Line, zien we Thea Green Lundberg (Occupied). Voor haar beroep als misdaadjournaliste keer zij terug naar Larvik om een rapportage te maken over een overleden inwoner. In haar zoektocht naar achtergrondinformatie kruist zij het pad van haar vaders moordonderzoek. Een aangename toevoeging aan de serie zijn de twee Amerikaanse acteurs, Carrie-Anne Moss (The Matrix) en Richie Campbell. Moss is uitstekend als de doortastende FBI-agente Maggie Griffin, die geobsedeerd lijkt in het vinden van de beruchte seriemoordenaar.

In grote delen van Noorwegen wordt het landschap gedomineerd door bossen, fjorden, gletsjers en meren. Het is een natuurpracht waar de makers van Wisting goed gebruik van hebben gemaakt. Zo zien we met regelmaat shots van bovenaf gefilmd, die een prachtig beeld van het sneeuwlandschap geven. In dit landschap zien we een hondenslee, met daarop een vader en dochter op weg zijn naar hun bestemming. Ook zien we onder andere Wisting in zijn vakantiehuis die in de nabijheid van rotsen en water staat. Het zijn voorbeelden van scènes waarin prachtige beelden voorbij komen van de betoverende sneeuwwereld in het koude Noorwegen. Kortom, een adembenemende plek waar op indrukwekkende wijze van wordt geprofiteerd in deze serie.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière (Crime) Series met daarin een korte blik op de releases van 2019.

Wisting is over het geheel genomen een onderhoudende serie, al was deze waarschijnlijk wel beter uit de verf gekomen als deze verdeeld was over twee seizoenen. De serie is namelijk te gemakkelijk te scheiden in twee delen, waarbij nu vooral het eerste deel sterk blijkt. Het tweede deel zakt alles wat in, al profiteert de serie nog steeds van zijn sterke punten. Zo is de casting van de serie prima in orde. Zeker de toevoeging van de Amerikaanse acteurs, Carrie-Anne Moss en Richie Campbell, heeft een positieve uitwerking. Ook wordt het geheel goed ondersteund door prachtige beelden van het sneeuwlandschap dat Noorwegen rijk is.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

19 november, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dc9bbab86d77_selected-products" products="9200000121658830,9200000085063770,9200000075854308" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer