Woezel & Pip op zoek naar de Sloddervos!

Informatie

RegiePatrick Raats
Jaartal2016
Releasedatum01-08-2016
Speelduur70 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastRijk Aardse, Manaycha Draaibas, Willeke Alberti, Edwin Rutten en Johnny de Mol

Er is sneeuwpret in de tovertuin en de hondenvriendjes genieten volop als ze zich vermaken met hun sleetjes. Echter, als de dooi zijn intrede doet zullen Woezel & Pip weer een andere manier van vermaak moeten bedenken. Dan krijgen ze de belangrijke taak om het grote verjaardagscadeau voor de Wijze Varen te verstoppen, die een jaartje ouder wordt. Als Charlie komt logeren, het olijke neefje van Woezel, blijken een hoop spullen van Woezel & Pip verdwenen. Waaronder het cadeau van de Wijze Varen. Op zoek naar de boosdoener komen ze op het spoor van de Sloddervos. Maar de zoektocht leidt hun naar plekken waar ze eigenlijk helemaal niet mogen komen…

Woezel & Pip is de erfenis van Guusje Nederhorst waar veel kinderen nog dagelijks plezier aan beleven. Zo zag het eerste boekje pas ruim een jaar na haar dood het levenslicht. Dinand Woesthoff ontfermde zich over de twee beste vriendjes en besloot om de droom van Guusje voort te zetten en ze uiteindelijk onder te brengen bij zijn mediabedrijf Dromenjager. Dat team maakte het product steeds groter. Wat in 2005 begon met één boekje groeide al snel uit tot meer dan dertig titels, een bekroonde tv-serie, drie theatervoorstellingen en natuurlijk de merchandise eromheen met meer dan 300 producten.

Na de succesvolle animatieserie kon een heuse langspeelfilm natuurlijk niet uitblijven. Voor de herkenbaarheid is het fijn dat Willeke Alberti opnieuw te horen is als Tante Perenboom, iets wat ook geldt voor Edwin Rutten als de Wijze Varen. De belangrijkste stemmen zijn echter die van Rijk Aardse en Munaycha Draaibas die met hun levendige stemmen Woezel & Pip tot leven brengen. Zij volgen Xavier Werner en Elaine Hakkaart op, al is dit amper merkbaar. Dit geldt overigens niet voor de nieuwe stemmen van Buurpoes en Molletje, al is het natuurlijk een leuke vondst om Johnny de Mol de stem van Molletje in te laten spreken.

Het eerste wat opvalt is dat er duidelijk voor is gekozen een echte film neer te zetten. De herkenbare openingstune van de animatieserie ontbreekt en heeft plaats gemaakt voor een filmische aantiteling. Dit zal even wennen zijn voor de allerkleinsten die normaliter al opveren bij het horen van de tune, al wordt dit al snel weer goed gemaakt als Woezel & Pip in de sneeuw voorbij roetsjen op hun slee. Het feest kan beginnen! Een boeiende langspeelfilm maken is echter wel wat anders dan de vijf minuten durende leerzame verhaaltjes uit de animatieserie en de wat tragere opbouw vraagt hierin wellicht iets teveel van doelgroep.

Toch valt de kwaliteit van dit avontuur niet te ontkennen. Zo komt de eenvoudige doch prachtige animatie tot leven onder begeleiding van een orkest, dat zorgt voor een prachtige soundtrack bij de film. Het is iets dat echter vooral de meekijkende volwassene zal opvallen, maar het is duidelijk dat er bij het maken van de film niet voor de gemakkelijke weg is gekozen. Dat de ontknoping van het verhaal daarnaast een wijze les bevat, is iets waarvoor veel ouders de makers nog erg dankbaar zullen zijn. In velen van ons zal namelijk (nog steeds) een klein sloddervosje schuilen.

Extra’s:
Videoclip Het Sloddervoslied (2:31) Videoclip van de titelsong gezongen door Claudia de Breij en Dinand Woesthoff
Premièrefilmpje (4:04) Korte compilatie van de première in Tuschinski, met de mening van vele BN’ers en hun kinderen.
Achter de schermen
– Cast
(2:00)
Interviews met alle personen achter de stemmen in de film.
Animatie (2:27)
Van storyboard tot film.
– Soundtrack (2:23)
Over de orkestscore van de film.
– Titelsong (1:40)
Een kijkje bij Claudia de Breij en Dinand Woesthoff tijdens de laatste stap van de film.

Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos! is een soms iets te lang avontuur rond de beste vriendjes van menig kind. De speelduur is met een kleine 70 minuten beperkt, maar voor de doelgroep zal zelfs dat soms net iets teveel gevraagd zijn. Dat heeft ook te maken met de wat trage opbouw, iets wat dan weer goed past bij de film die dit avontuur wil zijn.  Het is dan ook niet dat hier een gebrek in kwaliteit schuilt, want kosten noch moeite zijn gespaard. Guusje Nederhorst zou trots zijn op het team van Dromenjager en wie weet wat er nog meer voor mooie leerzame avonturen in het verschiet liggen voor de twee hondjes.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

14 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer