Wolf Hall – seizoen 1

Informatie

RegiePeter Kosminsky
Jaartal2015
Releasedatum17-11-2015
Speelduur360 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastMark Rylance, Damian Lewis, Claire Foy, Bernard Hill, Anton Lesser, Mathieu Amalric, Jonathan Pryce, Thomas Brodie-Sangster en Joss Porter

We volgen Thomas Cromwell, adviseur van de Engelse koning Hendrik VIII. Hij is een man met een zakelijk oog en hierdoor weet hij al snel zijn macht aan het hof op een sluwe manier uit te breiden. Toch ziet Cromwell zijn positie al zijn bedreigd worden door diverse intrigers. Zo is er de buitenechtelijke relatie van Hendrik VIII met Anne Boleyn, die Cromwell noodzaakt tot het buitenspel zetten van de paus door Hendrik hoofd van de kerk te maken. Als Anna vervolgens een dochter schenkt aan Hendrik VII, en dus geen mannelijke troonopvolger, zorgt dit al snel voor een groeiende afstand tussen haar en Hendrik VIII. Daarnaast heeft het hof te maken met de groeiende maatschappelijke onrust die wordt veroorzaakt door opstandige protestanten.

Voor dit zesdelige eerste seizoen kon de BBC terugvallen op een bewerking van twee met de Booker Prize bekroonde romans van Hilary Mantel: Wolf Hall en Bringing up the bodies. Hierbij ligt de focus vooral op de intriges die Thomas Cromwell moet omzeilen als adviseur van Hendrik VIII. De regie van dit intense politieke stuk ligt in handen van Peter Kosminsky, die eerder hoge ogen gooide met onder andere de Britse dramaseries Warriors en Britz. Hij zorgt ervoor dat Wolf Hall een duisterdere en realistischere weergave is van het leven aan het Koninklijke hof in de middeleeuwen dan dat bijvoorbeeld The Tudors dat eerder deed.

De serie werd gemaakt met een budget van 7 miljoen pond en het is direct duidelijk dat iedere pond hiervan goed is besteed. De serie ziet er dan ook niet minder dan schitterend uit, waarbij vooral de locaties in het oog springen. Hiervoor werd dan ook in paar van de mooiste Britse middeleeuwse kastelen gefilmd. Daarnaast werden de scènes die in de kastelen afspelen grotendeels bij kaarslicht gefilmd, iets wat de authenticiteit ten goede komt. Maar ook de aankleding is prima verzorgd, zo nemen de kostuums net als de kastelen eigenlijk een hoofdrol in. Gelukkig is het niet zo dat de serie er alleen prachtig uit ziet.

Van spectaculaire actie hoeft de serie het niet te hebben, wel van verbale actie en gelukkig schiet de serie bepaald niet tekort qua acteerwerk.  Zo zien we voormalige Bond-schurken Mathieu Amalric en Jonathan Pryce in de serie verschijnen alsmede acht acteurs die ook te zien zijn (of waren) in de geprezen serie Game of Thrones. De hoofdrollen in de serie zijn echter voor Mark Rylance en Damian Lewis, die beide spelen op de toppen van hun kunnen. Rylance is sinds kort te bewonderen in Bridge of Spies, de nieuwe film van Steven Spielberg, een rol waar hij opnieuw veel lof voor oogst. Lewis is natuurlijk vooral bekend van zijn rollen als Richard ‘Dick’ Winters in Band of Brothers en Nicholas Brody in Homeland.

Extra’s: Helaas zijn er naast de serie geen extra’s te bespeuren op de Blu-rays. Een gemiste kans, want een making of is zeker wenselijk gezien de prachtige locaties en kostuums. Daarnaast had een documentaire over Thomas Cromwell en zijn invloed aan het hof zeker niet misstaan.

Wolf Hall – seizoen 1 is een intrigerende serie, die prachtig is neergezet aan de hand van de schitterende locaties en kostuums. De serie moet het naast de prachtige aankleding vooral hebben van de verbale actie, maar mag hiervoor gelukkig rekenen op een uitmuntende cast. Voor een eventueel vervolg rust een zware druk op de schouders van schrijfster Hilary Mantel. De makers willen namelijk haar derde roman over Wolf Hall namelijk als uitgangspunt gebruiken voor een volgend seizoen. Het kan niet snel genoeg gaan, want dit soort kwaliteit schreeuwt om meer.

Met dank aan gastredacteur Joop Karsdorp en Triple P Entertainment en Just Bridge Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer