Wonder Park

Informatie

RegieDylan Brown
Jaartal2019
Releasedatum21-08-2019
Speelduur85 minuten
DistributeurParamount Pictures
CastBrianna Denski, Ken Hudson Campbell, Jennifer Garner, Matthew Broderick, Kenan Thompson, Ken Jeong, Mila Kunis en John Oliver

June Bailey is een meisje met een tomeloze fantasie. Samen met haar moeder bedenkt ze het verhaal van Wonderland, een magisch amusementspark dat gerund wordt door een groep dieren; Boomer is een grote blauwe beer die de gasten verwelkomt, Greta is een wild zwijn, Gus en Cooper zijn de handige bevers en stekelvarken Steve is de veiligheidsmanager. En dan is er nog Peanut, een chimpansee en de leider van het park, met de mogelijkheid om attracties te creëren. Aan alle magie komt een einde als de moeder van June ernstig ziek wordt en June zich begint te vervreemden van het park en uit frustratie zelfs de blauwdrukken verbrandt. Als haar vader haar op een wiskundekamp stuurt probeert June te ontsnappen, maar in plaats van terug te keren naar huis belandt ze in het door haar en haar moeder gemaakte Wonderland, dat in verval is geraakt en bestormd wordt door een wolk met de naam Duisternis.

Wonder Park is een Spaans/ Amerikaanse co-productie, waarvoor Paramount Pictures en Nickelodeon Movies in zee gingen met het Spaanse Ilion Animation Studios. Ondanks dat het hier duidelijk een productie betreft voor een jongere doelgroep, ontkwam ook Wonder Park niet aan de #metoo-discussie. Aan het roer stond namelijk Dylan Brown, iemand die meewerkte aan succesvolle producties als The Incredibles, Ratatouille en Finding Nemo. Na wat korte films zou Wonder Park zijn eerste volledige animatiefilm van speelfilm duur worden, maar hij ontbreekt op de credits. Meerdere vrouwen beweerden namelijk dat hij seksueel grensoverschrijdend gedrag zou hebben vertoond. Omdat de productie bijna voltooid was werd besloten om geen vervanger meer voor hem te zoeken en deze af te ronden met een groep anonieme animatoren. Wel werd zijn naam dus volledig geschrapt, waardoor er in het geheel geen regisseur wordt genoemd. Een opvallend en zeldzaam feit.

Omdat de film bijna voltooid was, werd er ook weinig meer aan de film veranderd. Het enige wat nog gebeurde, is dat de titel Amusement Park werd geschrapt en we de film nu kennen als Wonder Park. Dit is verder ook te zien in de stemmencast, waaronder we bekende namen zien als Jennifer Garner, Matthew Broderick, Ken Jeong en Mila Kunis. Toch is de 15-jarige Brianna Denski het centrale middelpunt van de film. Zij is verantwoordelijk voor de stem van June Bailey, waarbij ze gekozen werd uit maar liefst 1.500 mede gegadigden tijdens de auditieronden. Ondanks de vrolijke presentatie in het promotiemateriaal, waarbij de Kijkwijzer zich richt op een doelgroep van zes jaar en ouder, blijkt er al snel ook in de film (zowel letterlijk als figuurlijk) een behoorlijk donkere wolk boven al deze vrolijkheid te hangen.

Wonder Park is namelijk geen lichtzinnig feestje vol kleurige vrolijkheid, waarbij het hoofdpersonage aan de hand van leuke bijfiguren een spannend of leuk avontuur beleefd. In de film staat namelijk een soort depressie centraal, waarbij June worstelt met de afwezigheid van haar ernstige zieke moeder. Bepaald geen lichte kost voor de doelgroep, die wellicht iets hoger ingeschaald had moeten worden. Het is allemaal speels gedaan en kent een vrij logisch verloop met het nodige symbolisme. En ook mocht de animatie afdeling alle remmen los gooien en zien we duidelijk de fantasie van een kind tot leven komen. Wel is het jammer dat de bijfiguren maar niet tot leven komen, iets waar genregenoten met een meer standaard verhaal juist weer door worden gered. Hier rust het verhaal vooral op June, die dan weer vooral met zichzelf worstelt. Natuurlijk, het zal voor veel kinderen wellicht herkenbaar zijn of zelfs een steun, maar helaas voelt het toch vooral allemaal wat misplaatst aan voor een animatiefilm.

Extra’s: Naast de film zelf is er op de Blu-ray release aardig wat bonusmateriaal terug te vinden.
· Deleted Scene (0:53) Een enkele verwijderde scène, waarbij we bever Gus zien jodelen.
· The Wonder Chimp Channel (05:04) A fashion show set to the world of Wonder Park interrupted by breaking news alerts concerning the takeover of the park.
· The Pi-Song Sing-Along (01:13) Een wat vreemde sing-along, waar de tekst op het scherm niet in karaoke-stijl wordt weergeven.
· Making Noises (It’s Actually a Job?!!) (04:14) De stemmencast spreekt hun enthousiasme uit over het werken aan een animatiefilm.
· June’s Guide to Wonderland (02:00) Het personage June neemt de kijkers mee in haar gedachten die uiteindelijk leidde tot de attracties in het park.
· June’s Welcoming Crew (02:34) Een korte introductie van de belangrijkste crewleden in het park.
· Boardwalk Caricatures (27:11) Een leuk sort tekencursus, waarbij je geleerd wordt hoe je Boomer kan tekenen (8:49), maar ook de Wonder Chimpanzee Piraat (10:28) en zijn Prinses (7:54).

Wonder Park is een kleurrijke animatiefilm, die worstelt met een misplaatste depressie gezien de doelgroep. Lef is zeker niet hetgeen dat ontbreekt aan Wonder Park. Zo kan het als gedurfd gezien worden dat men een zwaar onderwerp als een depressie weet te mengen met een kleurrijke wereld. Het zorgt in het park op zich voor een aangenaam contrast, maar dan vooral voor de meekijkende volwassene. De film gaat dan ook op unieke wijze met zo’n zwaar onderwerp om. Echter, voor de beoogde jonge doelgroep is het vreemd dat de moeder uit beeld verdwijnt en dit hand in hand gaat met de verwijdering, en dus verwaarlozing, van het park uit huis. Het maakt van Wonder Park enerzijds een geslaagde animatiefilm, maar anderzijds zorgt de film door het wat zware onderwerp vooral voor vragen en bepaald niet voor luchtig kijkplezier.  

Met dank aan Triple P Entertainment en Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.

21 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d4ea8246c0db_selected-products" products="9200000112734624,9200000112734628,9200000101271074,9200000094991349" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer