Wonder Woman

Informatie

RegiePatty Jenkins
Jaartal2017
Releasedatum11-10-2017
Speelduur133 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastGal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Danny Huston, David Thewlis, Connie Nielsen, Elena Anaya, Lucy Davis en Doutzen Kroes

In het heden krijgt Diana een foto die haar terug doet denken aan haar verleden. We zien hoe ze op een verborgen, paradijselijk eiland opgroeit als dochter van Queen Hippolyta te midden van de Amazones; vrouwelijke krijgers gemaakt door Zeus om de mensheid te beschermen tegen Ares, de god van oorlog. Het leven van Diana krijgt een onverwachte wending als zij de Amerikaanse piloot Steve Trevor redt na een vliegtuigcrash. Hij vertelt haar over een niet te stoppen oorlog in de rest van de wereld die het paradijs nadert. Diana, die gelooft dat Ares verantwoordelijk is voor de oorlog, besluit haar thuis te verlaten en via Londen naar het front te trekken om als Wonder Woman ten strijde te trekken en haar volledige krachten en ware lot te ontdekken.

De ontwikkeling van deze film kent een behoorlijke aanloop. Zo stammen de eerste plannen al uit begin 1996. Grote namen als Kate Beckinsale, Angelina Jolie en zelfs Beyoncé werden in verband gebracht met de titelrol, maar uiteindelijk kreeg alles pas echt vorm toen Warner Bros. in 2010 de plannen ontvouwde van hun DC Extended Universe en Zack Snyder daarbij Gal Gadot castte als Wonder Woman in zijn Batman v Superman: Dawn of Justice. Met Patty Jenkins op de regisseursstoel werden een paar gewaagde keuzes gemaakt. Zo geldt de film als prequel op haar aandeel in de genaamde strijd tussen Batman en Superman en wordt het verhaal gesitueerd in de Eerste Wereldoorlog. Dit waar het verhaal van Wonder Woman in de comics juist begint in de Tweede Wereldoorlog. Koren op de molen van de sceptici natuurlijk. Wat ook niet meehielp is dat het DC Extended Universe, tot op dat punt, bestond uit films die niet bepaald in de smaak vielen bij zowel critici als fans. Dit ondanks dat de films het financieel meer dan aardig deden. Een film rond een vrouwelijke superheld blijkt op papier dan ook niet bepaald de veiligste keus.

Blijkbaar was het nodig om tot dit punt te komen, want Wonder Woman blijkt de beste film in het DC Extended Universe tot nu toe en zelfs de eerste DC-film die zich kan meten met films uit het veel succesvollere Marvel Cinematic Universe. Veel hiervan is te danken aan Gal Gadot, die niet alleen een geloofwaardige uitstraling heeft als vrouwelijke krijger, maar die ook nog eens beeldschoon is. Dat ze redelijk kan acteren is een leuke bijkomstigheid natuurlijk. Naast haar zien we Chris Pine als piloot Steve Trevor, die als love interest een prima chemie heeft met Gadot. Op het paradijselijke eiland van de Amazones zien we Connie Nielsen als Hippolyta, de moeder van Diana, en Robin Wright als Antiope, haar mentor. Beide dames van middelbare leeftijd geven blijk van niet alleen hun acteertalent, maar ook een goed onderhouden lichaam. Voor ons Hollanders is het leuk om onder de Amazones ook Doutzen Kroes te ontwaren in een minimale bijrol. Andere belangrijke rollen zijn er voor Danny Huston als Duitse generaal Erich Ludendorff en David Thewlis als Ares, zoon van Zeus en half broer van Diana met een plan tot verovering en vernietiging.

Ondanks dat de film zonder meer de beste film is uit de DC stal tot nu toe, is er ook het een en ander op de film aan te merken. Zo oogt het eerste deel op het paradijselijke thuis van Wonder Woman vrij kitscherig en worden de actiescènes vrijwel continu in slowmotion in beeld gebracht. Dit is een lust voor het oog, maar overdaad schaadt. Als de film zich verplaatst naar Londen krijgt de film een wat ander gezicht, waarbij de rauwe oorlog duidelijk afsteekt tegen het idyllische paradijs van het begin. Het is ook hier dat de film aan kracht wint en het verhaal zich echt ontwikkelt. Het is hierbij mooi te zien hoe het karakter van Wonder Woman zich ontwikkelt van een wat naïeve prinses tot iemand die, aan de hand van het personage van Pine, daad bij woord voegt en eigenhandig de Eerste Wereldoorlog beëindigd. Wat hierbij in het voordeel van de film werkt dat is dat we niet om de oren worden geslagen met cameos en onnodige referenties naar andere superhelden uit de stal van DC. Tel daar nog de goed getimede komische noot, de heerlijke mix tussen werkelijkheid en fantasie en je kan niet anders concluderen dat Wonder Woman op dit moment het beste is wat het DC Extended Universe te bieden heeft!

Extra’s: Zoals gebruikelijk bij een superheldenfilm is ook de Blu-ray van Wonder Woman behoorlijk gevuld met bonusmateriaal.
∙ Epilogue: Etta’s Mission short (02:41) Een aardige korte film rondom Etta Candy, het personage gespeeld door Lucy Davis.
∙ Crafting the Wonder (16:26) Een featurette die ons meeneemt langs het vormgeven van deze film, in de poging eer te doen aan de grootste vrouwelijke krijger uit de stal van DC.
∙ A Director’s Vision (24:41) Een featurette verspreid over vijf delen, die dieper in gaat op de spannendste en belangrijkste momenten uit de film; Themyscira: The Hidden Island, Beach Battle, A Photograph Through Time, Diana in the Modern World en Wonder Woman at War.
∙ Warriors of Wonder Woman (09:53) Een mooie special die zich verdiept in de Amazones en hun wereld.
∙ The Trinity (16:05) Filmmakers en comic book schrijvers onderzoeken de legend van Wonder Woman en haar plaats in het DC Universum naast Superman en Batman.
∙ The Wonder Behind the Camera
(15:34) Met een vrouwelijke regisseur wordt er hier dieper in gegaan op de vrouwelijke leden van de crew.
∙ Finding the Wonder Woman Within
(23:08) Een blik op hoe de wereld naar Wonder Woman kijkt.
∙ Extended scenes (09:04) Een vijftal verwijderde scènes; Boat Conversation, Selfridges Shopping, Parliament Steps, Morning at the Train Station en Charlie Never Sleeps.
∙ Alternate Scene (01:04) Een alternatieve versie van de scène ‘Walk to No Man’s Land.
∙ Blooper reels (05:37) De welbekende verzameling bloopers, waarbij het mooi is om te zien dat er ook gelachen wordt op de set van een dergelijke miljoenenproductie.

Wonder Woman is een geslaagde nieuwe injectie in het DC Cinematic Universe. Deze kwam niet lekker van de grond, maar deze door een vrouw geregisseerde film over een vrouwelijke superheld biedt zeker hoop voor de toekomst. Essentieel voor deze frisse wind blijkt Gal Gadot, die weliswaar niet het grootste acteertalent is, maar die wel over de uitstraling beschikt om deze veeleisende rol op haar beeldschone lichaam te dragen. Het is net iets meer dan drie maanden geleden dat de film in de bioscopen draaide, maar het is DC gegund dat naast financieel succes eindelijk ook eens goed werd gescoord bij critici en fans. Het is volledig terecht; Wonder Woman redt in de film de wereld, maar vooralsnog zorgt zij er ook voor dat men weer een stuk minder hopeloos tegenover nieuwe films uit het DC Cinematic Universe staan en dat is gezien de situatie van nog niet zolang geleden een wonder op zich.

Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.

4 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59ce338cd581a_selected-products" products="9200000076329061,9200000076329142,9200000076329140,9200000078487329,9200000082211299" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer