Wonders of the Sea

Informatie

RegieJean-Michel Cousteau en Jean-Jacques Mantello
Jaartal2017
Releasedatum04-05-2018
Speelduur83 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastJean-Michel Cousteau, Fabian Cousteau, Céline Cousteau en Arnold Schwarzenegger

De Franse oceanograaf Jean-Michel Cousteau, zoon van de bekende ontdekkingsreiziger en onderzoeker Jacques-Yves Cousteau, verkent samen met zijn zoon Fabian Cousteau en dochter Céline Cousteau de geheimen van rijke onderwaterlandschappen. Het kleine gezelschap legt een reis van meer dan twaalfduizend kilometer af en gaat op zoek naar de wonderen van de zee. De koraalriffen van Fuji, de mangroves voor de westkust van Californië en het paradijselijke oord van de Bahama’s. Daarnaast gaat de documentaire ook in op de huidige gevaren, zoals klimaatproblemen, die het leven onderwater treffen.

Jacques-Yves Cousteau was jarenlang ’s wereld beroemdste en populairste Fransman. Bij het grote publiek stond hij vooral bekend als een vriendelijke man met een rood wollen mutsje, die vol passie vertelde over de wondere onderwaterwereld. Tussen 1968 en 1976 maakte hij voor de televisie onder andere de documentaireserie The Undersea World of Jacques Cousteau. Zijn jongste zoon, Jean-Michel Cousteau, begeleidde hem op veel expedities. Al op 7-jarige leeftijd dook Jean-Michel Cousteau voor het eerst met een Aqua-Lung. Dit was destijds het eerste Scuba-apparaat, ontworpen en gebouwd door Jacques-Yves Cousteau en Emile Gagnan. De liefde voor de wonderen van de zee werd dus al vroeg aangewakkerd. Met Wonders of the Sea verkent Jean-Michel Cousteau samen met zijn kinderen de geheimen van rijke onderwaterlandschappen.

De natuurfilm Wonders of the Sea start met een introductie van Arnold Schwarzenegger, waarna hij ook een deel van de voice-over verzorgt. Schwarzenegger kennen we vooral als acteur uit films zoals Terminator en Total Recall en als de gouverneur van Californië van 2003 tot 2011. Wat dat betreft is dit toch wel hele andere koek. Naar eigen zeggen moest hij deze klus aannemen omdat het een belangrijke film is met een belangrijke boodschap. Daarnaast was Schwarzenegger overweldigd door de magische beelden en is hij actief (politiek) betrokken met de zorg over het klimaat. Ondanks Schwarzenegger zijn enorme enthousiasme komt zijn stem wat onbeholpen over. Wat dat betreft verlang je als kijker naar de kwaliteitsstem van David Attenborough of Morgan Freeman. Gedurende de gehele film zit je zelfs te wachten op die ene gevleugelde uitspraak: ‘I’ll be back’. Het zal dan ook niemand verrassen als deze uitspraak daadwerkelijk voorbijkomt.

Naast Schwarzenegger komt ook de familie Cousteau regelmatig aan het woord. Zo verteld Jean-Michel Cousteau steeds over de plek waar hij een geheimzinnige rendez-vous heeft, iets waarmee hij de kijker aan de buis gekluisterd wil houden. Aan het eind vraagt zijn dochter, ‘Papa, kun je ons nou eindelijk vertellen waar we naartoe gaan’. Dit zijn overduidelijk ingestudeerde ‘oprechte’ gespreken tussen de familieleden, die totaal niet passen bij een natuurfilm als deze. Daarentegen zijn de prachtige onderwaterbeelden een visueel spektakel. Onderwatercamera’s begeven zich dicht op de huid van allerlei (extravagante) creaties zoals koraalduivels en clownsvissen. Veel van de getoonde dieren zijn tamelijk onbekend, omdat ze pas op gezette tijden tevoorschijn komen. ’s Nachts bijvoorbeeld en daarom maakt het kleine gezelschap een nachtduik. Iets wat fascinerende beelden oplevert, die je van begin tot eind blijven verwonderen.

De boodschap van deze natuurfilm is overduidelijk, we moeten onze oceanen en onze wereld schoon houden. Het is een boodschap die eigenlijk geen enkele natuurdocumentairemaker vandaag de dag lijkt te kunnen vermijden. We zien hoe de reis van het kleine gezelschap begint tussen de koraalriffen, die door de verzuring en opwarming van de zeewateren geleidelijk afsterven. Beelden van dode riffen maken diepe indruk en versterken de boodschap. De problematiek van de boodschap is dan ook duidelijk. Als we willen dat onze zeeën mooi en gezond blijven, dan moeten we zelfbewuster optreden. Het is een boodschap die zo’n beetje door je strot geduwd wordt. Het eindnummer, ‘Heart of the Ocean’ van zangeres Maisy Kay, moet nog eens extra de huidige omgang met onze oceanennadrukken. Zo zingt Kay: ‘If we all stand together side by side, we can bring her back to life’. Waarmee met ‘her’ uiteraard de oceaan wordt bedoeld.

Extra’s: Op de Blu-ray release van Wonders of the Sea is geen bonusmateriaal te vinden. Iets wat geen gemis is bij een natuurfilm als dit, al had een blik achter de schermen ons wel een beeld kunnen schetsen van de inspanning die gedaan zijn om de prachtige beelden te schieten.

Wonders of the Sea is een visuele reis die spectaculaire beelden oplevert van diep in de oceanen. Het is fascinerend om te zien dat er in de oceaan dieren leven die voor ons tamelijk onbekend zijn. Daarentegen is het schokkend om te zien dat door de verzuring en opwarming van de zeewateren onder andere koraalriffen geleidelijk afsterven. Hiermee komen we meteen op de boodschap van deze natuurfilm: we moeten onze oceanen en onze wereld schoon houden. Het is een boodschap die er, net als in veel andere natuurdocumentaires vandaag de dag, erg dik bovenop ligt. Een boodschap die eigenlijk bij de introductie al uit de doeken wordt gedaan door Arnold Schwarzenegger. Ondanks dat blijven de onderwaterbeelden je verwonderen van begin tot eind.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

14 juni, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b2021d85c5bb_selected-products" products="9200000086596403,9200000086596387" name="Bo..com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer