X-Men: Apocalypse

Informatie

RegieBryan Singer
Jaartal2016
Releasedatum27-09-2016
Speelduur144 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastJames McAvoy, Michael Fassbender, Oscar Isaac, Jennifer Lawrence, Nicolas Hoult & Tye Sheridan

Na de alles bepalende gebeurtenissen in 1973 maakt de wereld voor het eerst kennis met mutanten. Al snel blijkt echter dat mutanten al onder ons zijn sinds het ontstaan van de beschaving. Apocalypse, de eerst en meest krachtige mutant die zich voedt met de krachten van andere mutanten, werd ooit aanbeden als een god tot hij ten val werd gebracht. Duizenden jaren later, in 1983, ontwaakt Apocalypse echter en is hij teleurgesteld in de wereld zoals hij die aantreft. Samen met een groep van andere sterke mutanten, waaronder de ontmoedigde Magneto, wil hij de wereld vernietigen om zo een nieuwe beschaving te kunnen creëren. Professor Xavier en de andere X-men moeten er alles aan doen om de wereld te redden van de ondergang.

X-Men: Apocalypse had begin dit jaar de ultieme X-men film uit de franchise moeten zijn, maar dat pakte helaas anders uit. Niet dat de film het slecht deed aan de internationale box-office, maar fans waren toch ietwat teleurgesteld in de strijd van de X-men tegen de grootste schurk uit het universum. Voor de leken onder ons: Apocalypse is de meest ultieme en dreigende schurk waar de X-men het ooit tegen hebben opgenomen en een boom van een mutant. En tja, aan dat beeld voldeed Oscar Isaac, die de rol van Apocalypse speelt, niet helemaal.

Neemt uiteraard niet weg dat deze achtste film in de reeks, als we de standalone-films van Wolverine gewoon even meetellen, wederom een vermakelijk zit is van 140 minuten. Toch bekruipt de liefhebber bij de aftiteling ongetwijfeld het gevoel dat er meer in deze film van Bryan Singer had kunnen zitten dan er uiteindelijk getoond werd. Dat zit hem niet alleen in het eerder genoemde feit van de ietwat kleine Apocalypse, maar vooral in het ontbreken van de meest ultieme strijd die we ooit hebben gezien in een X-men film. Tot een allesvernietigende climax die niet in de hand te houden is lijkt het dan ook nooit te komen, ondanks het feit dat de film daar wel naar toewerkt. En daarmee krijgt de film toch een beetje een nare bijsmaak voor fans van het eerste uur.

Maar laten we eerlijk zijn, ondanks het ontbreken van een overtuigende eindstrijd valt er uiteraard weer volop te genieten van het kleurrijke spectrum aan mutanten die het X-men universum rijk is. Zo geven oude bekenden zoals Mystique, Professor Xavier en Magneto weer acte de présence, maar is er ook weer een blik aan nieuwe helden opengetrokken waarbij vooral een jonge Cyclops en jonge Jean Grey een belangrijk aandeel hebben in de strijd tegen Apocalypse. Daarbij moet wel gezegd worden dat sommige nieuwe helden en vijanden er wat bekaaid vanaf komen, maar misschien is er voor hen meer tijd ingeruimd in een nieuwe X-men film die ondanks berichten dat dit het slot zou zijn vast bij Fox in de planning zal staan.

Extra’s: De enkele blu-ray schijf die in het hoesje te vinden is, heeft naast de hoofdfilm een hele lading aan extra’s en daar worden we blij van!
• Verwijderde en verlengde scenes (23:08): Twaalf scenes die de uiteindelijke film niet hebben gehaald. Met optionele introductie van regisseur Bryan Singer.
• Gag Reel (8:20): een acht minuten durende video met bloopers.
• Wrap Part Video (4:46): Video over de laatste opnamedagen van de film.
• Apocalypse Unearthed (63:00). Een kijkje achter de schermen van ruim een uur die opgeteld is in zes delen die afzonderlijk te bekijken zijn.
• Gallery:
Een reeks aan foto’s en concept arts.
• Trailers: een drietal trailers van de film.
• Optioneel audiocommentaar van regisseur Bryan Singer en producent Simon Kinberg

X-Men Apocalypse is wederom een vermakelijke titel in de succesvolle X-Men franchise. Toch bekruipt de echte fan bij de aftiteling het gevoel dat er meer in had kunnen zitten. Dat komt vooral door het ontbreken van een echt allesvernietigende eindstrijd die een schurk als Apocalypse uiteraard wel verdient als ultieme schurk die het universum van X-Men rijk is. Neemt niet weg dat er uiteraard weer genoeg te genieten valt van de meest uiteenlopende actiescènes en de nieuwe aanwas aan mutanten die de film rijk is waarmee Apocalypse misschien niet de beste uit de reeks is, maar ook absoluut niet de minste.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

4 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer