X-Men: Dark Phoenix 4K

Informatie

RegieSimon Kinberg
Jaartal2019
Releasedatum02-10-2019
Speelduur114 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastJames McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Sophie Turner, Tye Sheridan, Alexandra Shipp, Kodi Smit-McPhee, Evan Peters en Jessica Chastain

1992; Negen jaar nadat de X-Men de wereld redde van En Sabah Nur worden zij door het publiek als helden gezien. De president roept hun hulp in als spaceshuttle Endeavour een noodsignaal verstuurt nadat deze ernstig beschadigd raakte door een zonnevlamachtige energie. De X-Men weten alle astronauten te redden, maar Jean wordt geraakt door een mysterieuze kosmische kracht. Ze weet het incident te overleven, maar doordat ze alle krachten heeft opgenomen is zij getransformeerd tot één van de krachtigste mutanten ooit. Worstelend met deze instabiele kracht en haar eigen persoonlijke demonen, verliest Jean meer en meer de controle en rukt ze de X-Men steeds verder uit elkaar. Tot het punt dat ze zelfs dreigt om de planeet te vernietigen.

In 2016 verscheen X-Men: Apocalypse, het had het ultieme hoogtepunt in de X-Men- franchise moeten zijn, maar dat pakte helaas anders uit; de film flopte. In een poging de franchise nieuw leven in te blazen, wordt er voortborduurd op de reset die plaatsvond in de tijdlijn vanaf X-Men: Days of Future Past. Het gaf schrijver Simon Kinberg de kans om de ‘Dark Phoenix’-verhaallijn opnieuw te bekijken, nadat deze eerder nogal onbevredigend werd bewerkt voor X-Men: The Last Stand. De eerste aanzet was hiervoor was eigenlijk al gegeven met een introductie van de jonge Jean Grey in Apocalypse, waarin langzaam afgetast werd hoe krachtig ze eigenlijk wel niet is. Die eerste aanzet wordt hier voortgezet. Het zou van X-Men: Dark Phoenix de meest intense en emotionele X-Men-film ooit moeten maken; Het hoogtepunt van 20 jaar X-Men-films. Toch was er vooraf ook scepsis of de dalende lijn niet voorgoed in was gezet.

Laten we beginnen met het positieve; Nadat de contracten van James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence en Nicholas Hoult er met Apocalypse op zaten, werden de voornaamste gezichten van de tweede trilogie allen overtuigd om nogmaals terug te keren voor nog een film. Het zorgt ervoor dat de continuïteit veilig gesteld werd en men kan voortborduren op de gelegde basis. Tot dusver niets aan de hand, behalve dat je wellicht je vraagtekens kan zetten bij het hebben van een flop als basis. Toch heeft Dark Phoenix hier weinig hinder van, want ondanks dat alle bekende gezichten terugkeren, verdwijnen zij hier min of meer naar de achtergrond en draait deze film vooral om Jean Grey. Zoals de aankondiging reeds meldt; De mutantenfamilie die we hebben leren kennen, en waar we van zijn gaan houden, komt nu oog in oog te staan met hun gevaarlijkste vijand ooit… een van hun eigen mensen.

Door deze keuze neemt het aandeel dat Sophie Turner in de film heeft daarnaast flink toe. Ze is een veelbelovende actrice, die min of meer opgroeide op op de set van Game of Thrones, wat haar carrière als een raket lanceerde. Maar ondanks dat de ontwikkeling van haar personage de nodige potentie heeft, lijkt zij hier het nodige charisma te missen. Dat Dark Phoenix nergens de beoogde grootse afsluiter wordt is echter niet enkel en alleen aan haar te wijten. Wat vooral opvalt is dat Dark Phoenix een stuk kleinschaliger overkomt, enige ambitie lijkt te ontbreken. Dat terwijl deze verhaallijn juist daar zoveel kracht uit had kunnen halen. Wat we in plaats daarvan voorgeschoteld krijgen is wellicht niet zo slecht als sommige recensies doen vermoeden, maar echt bijzonder is het allemaal niet. Sterker nog, we hebben alles te vaak al eerder en helaas ook beter gezien. Met de overname van Fox door Disney lijkt het erop dat Dark Phoenix een teleurstellende einde is voor deze X-Men reeks.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden.
· Deleted Scenes (08:22) Een vijftal verwijderde scenes; Edwards Air Force Base, Charles Returns Home, Mission Prep, Beast MIA en Charles Says Goodbye, met optioneel commentaar van regisseur Simon Kinberg en producent Hutch Parker.
· Rise of the Phoenix: The Making of Dark Phoenix (1:20:32) Een vijfdelige feature, met de nodige interviews en beelden van achter de schermen. Zeer interessant, maar het is toch ook wat verbazingwekkend dat cast en crew er volledige van overtuigd zijn dat we hier met een meesterwerk te maken hebben.
· How to Fly Your Jet to Space with Beast (02:03) Een wat kinderachtige feature, begeleid door Nicholas Hoult als het personage Beast.
· Audiocommentaar: Een commentaartrack verzorgd door regisseur Simon Kinberg en producent Hutch Parker
· Theatrical Trailers (06:27) Promotionele trailers die voor de film zijn uitgegeven.

X-Men: Dark Phoenix 4K blinkt uit in degelijkheid, maar mist enige creativiteit en gewoonweg de impact om dit slotakkoord te bieden wat de reeks verdient. Nadat Apocalypse niet de epische conclusie bleek van deze X-Men- reeks, werd er groen licht gegeven voor een nieuwe film. Wonderwel werd zelfs de hele cast weer opgetrommeld en zover gekregen een nieuw contract te tekenen. Helaas geeft ook Dark Phoenix niet het gewenste resultaat. Niet dat we hier met een slechte film te maken hebben, het is meer dat de lat met films als X2 en X-Men: Days of Future Past te hoog is komen te liggen. Daarnaast heeft Het teleurstellende resultaat van de film heeft wellicht ook zijdelings te maken met de overname van Fox door Disney. Feit is wel dat Disney er weinig heil in ziet om verder te gaan op de nu ingeslagen weg; de X-Men zoals we ze hier zien lijkt dan ook einde verhaal. Wellicht tijd voor een echt schone lei.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 september, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d8a04d597c16_selected-products" products="9200000113109618,9200000116278381,9200000113109611,9200000113109461,9200000062943098,9200000062943100" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer