Young Sheldon – seizoen 2

Informatie

RegieJaffar Mahmood, Mark Cendrowski, Jonathan Judge, Jude Weng, Chris Koch, Rebecca Asher, Alex Reid en Beth McCarthy-Miller
Jaartal2018-2019
Releasedatum19-08-2020
Speelduur416 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastIain Armitage, Zoe Perry, Lance Barber, Montana Jordan, Raegan Revord, Annie Potts en Jim Parsons

Het is voor de kwetsbare, naïeve en buitenaards slimme 10-jarige Sheldon Cooper niet altijd even makkelijk om op te groeien op een plek als Oost-Texas. De kerk en sport domineren, maar zijn familie doet er alles aan om de veeleisende bolleboos te helpen. Daarnaast heeft hij zo zijn eigen kijk op de wereld. Zo haalt hij de koelkast uit elkaar om het zoemende geluid dat deze produceert te stoppen. Het resulteert in een flinke rekening om het apparaat te repareren, waarop Sheldon een krantenwijk neemt om George terug. Al snel blijkt het werk te moeilijk en stressvol, waarop hij het werk uitbesteedt aan Billy Sparks. Ook wordt hij jaloers als hij bij de natuurkundeles kennismaakt met Paige, een meisje dat iets slimmer en jonger is dan hijzelf. Gelukkig kan hij altijd rekenen op zijn nuchtere, rechtdoorzee Meemaw die hem helpt met alle uitdagingen waar hij in de echte wereld tegenaan loopt.

In 2007 werd het eerste seizoen van The Big Bang Theory uitgezonden op televisie. De serie draait om een groepje nerds, waarbij de karakters Leonard, Penny en Sheldon de rode draad vormen. Door de unieke aanpak van de serie, waarbij ingespeeld wordt op wetenschap, comic books en tal van andere zaken die met nerds te maken hebben, vergaarde de serie al snel veel faam. Vooral Sheldon Cooper werd al snel zeer geliefd. Het resulteerde in 2017 in een spin-off serie waarin zijn personage centraal staat. In plaats van lustig voort te borduren op het succes, kozen de makers niet bepaald de makkelijkste weg. Er werd namelijk gekozen om de focus volledig te leggen op de jongere jaren van Sheldon. Enerzijds is dat origineel, maar anderzijds ook een behoorlijk risicovolle onderneming.

Wat hielp in de acceptatie is dat Jim Parsons zijn goedkeuring gaf. Net als in het eerste seizoen is hij ook hier te horen als voice-over, al is dat helaas ook wel weer de enige connectie met The Big Bang Theory. Wat dit seizoen wel helpt is dat je ondertussen weet wat je aan de serie hebt. Zo moest het eerste seizoen flink opboksen tegen het verwachtingspatroon en waren vergelijkingen onvermijdelijk. Dat bleek behoorlijk lastig, want deze serie kent een totaal ander concept dat The Big Bang Theory. De grootste verschillen zijn wel dat deze serie niet voor een live publiek is opgenomen, de setting compleet anders is en de gehele cast van zijn voorloper hier ontbreekt. Dit seizoen blijkt echter vooral dat de serie wel degelijk bestaansrecht heeft, waarschijnlijk juist vóóral omdat de serie alles in zich heeft om op eigen benen te staan.

Aan het einde van het eerste seizoen bleek al dat deze serie steeds beter in staat bleek om op eigen benen te staan. Dat ging niet zonder vallen en opstaan, maar dit kwam ook vooral door de voorkennis van de trouwe volgers van The Big Bang Theory. Toch heeft de serie zeker zo zijn charme en sterke momenten, wat vooral komt door de messcherpe humor en de sterke, overtuigende cast. Hierin schittert de jonge Iain Armitage als stralend middenpunt. Niet alleen lijkt hij genoeg op Jim Parsons, ook weet hij met zijn tien jaar de rol op de perfecte manier in te vullen om een geloofwaardige Sheldon neer weet te zetten. Het zorgt voor een interessant perspectief en gewoonweg een erg leuke toevoeging aan The Big Bang Theory.

Extra’s: Naast de 22 afleveringen van dit seizoen, is er dit keer geen bonusmateriaal toegevoegd aan de dvd release.

Young Sheldon – seizoen 2 heeft zich ontdaan van de vergelijkingen en weet dit seizoen uitstekend op eigen benen te staan. De mensen die het eerste seizoen het geduld op wisten te brengen, worden hier beloond. Zo kent de serie een sterke cast, met voorop de tienjarige Iain Armitage. Daarnaast is er natuurlijk de scherpe humor en gekke fratsen die passen bij het personage dat groot werd gemaakt door Jim Parsons. Wat vooral knap blijft is dat de makers het hebben aangedurfd om een compleet andere serie neer te zetten dan The Big Bang Theory; het concept wijkt volledig af en geen van de castleden zien we hier terug. Wat dat betreft heeft de serie meer gemeen met een serie als Modern Family dan met The Big Bang Theory. Dat de serie ondertussen breed geaccepteerd is blijkt wel uit het feit dat een derde seizoen reeds uitgezonden is in de Verenigde Staten en we zelfs al een vierde seizoen tegemoet mogen zien.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

23 augustus, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer