Young Sheldon – seizoen 3

Informatie

RegieJaffar Mahmood, Alex Reid, Mark Cendrowski, Chris Koch, Nikki Lrre, Lea Thompson, Howie Deutch en Melissa Joan Hart
Jaartal2019-2020
Releasedatum01-12-2021
Speelduur420 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastIain Armitage, Zoe Perry, Lance Barber, Montana Jordan, Raegan Revord, Annie Potts, Jim Parsons en Matt Hobby

De kleine Sheldon Cooper blijft ook dit seizoen wetenschap studeren, terwijl hij de ‘nerd’ in zichzelf steeds meer begint te verkennen. Zo begint hij meer en meer vragen te stellen over zijn omgeving. Toch zijn er ook zorgen. Zo maakt Mary zich na de opname van Dr. Sturgis in een psychiatrisch ziekenhuis zorgen dat er iets soortgelijks met Sheldon kan gebeuren. Echter, als zij probeert om Sheldon’s gestel te evalueren, heeft dit juist niet de uitwerking die zij voor ogen had. Toch zien we ook dit seizoen vooral weer hoe Sheldon ontdekt dat het leven vol verrassingen zit. Zo zien we de kiem ontstaan van enkele van zijn geliefde hobby’s. Zo belandt op een bepaalde dag een boek over een ring en Hobbits in zijn handen. Daarnaast stelt hij het geduld van zijn familie, zijn analytische theorieën en zijn gelimiteerde kennis van de echte wereld als geen ander op de proef.

In 2007 werd het eerste seizoen van The Big Bang Theory uitgezonden op televisie. De serie draait om een groepje nerds, waarbij de karakters Leonard, Penny en Sheldon de rode draad vormen. Door de unieke aanpak van de serie, waarbij ingespeeld wordt op wetenschap, comic books en tal van andere zaken die met nerds te maken hebben, vergaarde de serie al snel veel faam. Vooral Sheldon Cooper werd al snel zeer geliefd. Het resulteerde in 2017 in een spin-off serie waarin zijn personage centraal staat. In plaats van lustig voort te borduren op het succes, kozen de makers niet bepaald de makkelijkste weg. Er werd namelijk gekozen om de focus volledig te leggen op de jongere jaren van Sheldon. Enerzijds is dat origineel, maar anderzijds ook een behoorlijk risicovolle onderneming.

Wat hielp in de acceptatie is dat Jim Parsons zijn goedkeuring gaf. Net als in de eerste seizoenen is hij ook hier te horen als voice-over, al is dat helaas ook wel weer de enige connectie met The Big Bang Theory. Wat dit seizoen wel helpt is dat je ondertussen weet wat je aan de serie hebt. Zo moest de serie bij aanvang nog flink opboksen tegen het verwachtingspatroon en waren vergelijkingen onvermijdelijk. Dat bleek behoorlijk lastig, want deze serie kent een totaal ander concept dat The Big Bang Theory. De grootste verschillen zijn wel dat deze serie niet voor een live publiek is opgenomen, de setting compleet anders is en de gehele cast van zijn voorloper hier ontbreekt. Toch staan de zaken er ondertussen wat anders voor. De serie is uitermate succesvol gebleken en overzees loopt ondertussen al het vijfde seizoen, waarbij seizoen zes en zeven ook reeds aangekondigd zijn.

Zover zijn we hier in Nederland nog lang niet, dus we hebben nog flink wat om naar uit te kijken. Gelukkig maakte het tweede seizoen al duidelijk dat de serie alles in zich heeft om op eigen benen te staan. Dit derde seizoen is zelfs het beste seizoen tot nu toe. Dit is vooral te danken aan het feit dat de serie op veel niveaus goed is opgezet. Zo is de Texas-sfeer van het productieontwerp ijzersterk. Ook de cinematografie is helder en plezierig om naar te kijken en de kostuums versterken het beoogde tijdsbeeld. Toch is het vooral ook de messcherpe humor en de sterke, overtuigende cast die alle ruimte krijgen om te schitteren. Hierin schittert de jonge Iain Armitage als stralend middenpunt. Niet alleen lijkt hij genoeg op Jim Parsons, ook weet hij met zijn jeugdige leeftijd de rol op de perfecte manier in te vullen om een geloofwaardige Sheldon neer weet te zetten. Het zorgt voor een interessant perspectief en gewoonweg een erg leuke toevoeging aan The Big Bang Theory.

Extra’s: Naast de 21 afleveringen van dit seizoen is de dvd release vrij matig voorzien in het bonusmateriaal.
· The Coppers, East Texas, and the ’80s (05:28) Een wat korte achter de schermen-featurette die dit seizoen beslaat.

Young Sheldon – seizoen 3 is het beste seizoen van deze geweldige familieserie tot op heden. De serie heeft zich ontdaan van de vergelijkingen met The Big Bang Theory en weet uitstekend op eigen benen te staan. De serie ziet er fenomenaal uit en kent een sterke cast, met voorop de jonge Iain Armitage. Daarnaast is er natuurlijk de scherpe humor en gekke fratsen die passen bij het personage dat groot werd gemaakt door Jim Parsons. Wat vooral knap blijft is dat de makers het hebben aangedurfd om een compleet andere serie neer te zetten dan The Big Bang Theory; het concept wijkt volledig af en geen van de castleden zien we hier verder terug. Wat dat betreft heeft de serie meer gemeen met een serie als Modern Family dan met The Big Bang Theory. Dat de serie ondertussen breed geaccepteerd is blijkt wel uit het feit dat het vijfde seizoen reeds speelt in de Verenigde Staten en er zelfs als verder vooruit wordt gekeken. Feit is ondertussen wel dat je geen nanoseconde wil missen van de hartverwarmende jeugd van dit wonderkind.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

22 januari, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer