Your Name (Kimi no na wa.)

Informatie

RegieMakoto Shinkai
Jaartal2016
Releasedatum02-11-2017
Speelduur106 minuten
DistributeurPeriscoop Film
CastRyûnosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryô Narita en Aoi Yûki

Mitsuha is de dochter van de burgemeester van een kleine bergstad in Japan. Ze is een doorsnee middelbare schoolmeisje die samen met haar zusje bij haar oma woont. Ze heeft geen interesse in de heersende Shinto religie en ook niet in het helpen van haar vaders verkiezingscampagne. In plaats daarvan droomt ze vaak over het verlaten van het afgelegen en saaie dorpje, om haar geluk in Tokio te beproeven. Taki is een middelbare schooljongen die part-time werkt in een Italiaans restaurant en er naar streeft om later architect of kunstenaar te worden. Elke avond heeft hij een vreemde droom waarin hij verandert in een meisje dat in een bergdorpje woont. 

Your Name, of ook wel “Kimi no Na wa.” is het meest recente animatie succes uit Japan. Het was vorig jaar de best bekeken film in Japan en is na Spirited Away, Titanic en Frozen de meest winstgevende film allertijden! Regisseur Makoto Shinkai maakte eerder al indruk met 5 Centimeters Per Second en zijn voorlaatste korte speelfilm The Garden of Words. Your Name is gebaseerd op het gelijknamige boek die hij typerend genoeg zelf schreef en een maand voor de officiële filmrelease pas uit bracht. Your Name zal zijn definitieve doorbraak betekenen als animatie regisseur, met een adembenemende en eigenzinnige stijl. Door critici wordt hij al betiteld als “de nieuwe Miyazaki”, Japans meest legendarische animatie regisseur die voor Studio Ghibli fantasierijke meesterwerken maakte als My Neighbor Totoro, Princess Mononoke en natuurlijk het Oscarwinnende Spirited Away.

Romantische verhalen beginnen het merendeel van de tijd met een charmante ontmoeting tussen de hoofdpersonen, van waaruit de plot zich verder ontwikkelt. In Your Name wordt het voor de kijker nooit duidelijk of het centrale duo elkaar echt gaat ontmoeten, ook al hebben ze onbewust de vreemde gewoonte om te ontwaken in de anders lichaam. Omdat de wetten van Newton of de traditionele genre regels hier niet van toepassing zijn, worden de gebruikelijke clichés van liefde-op-het-eerste-gezicht vermeden, en wordt het duo onder veel uniekere omstandigheden geïntroduceerd. Taki en Mitsuha hebben geen tijd en ruimte voor romantisch drama, omdat ze niet eens van elkaars bestaan afweten. Het eerste doel voor hen is om te achterhalen wie de ander is en waarom de kosmos er voor gekozen heeft om hen met elkaar te verbinden.

In eerste instantie beseffen Taki en Mitsuha niet dat er een lichaamswisseling plaatsvindt, maar voelt het meer als een levendige droom. Pas na reacties van hun vrienden en familie beginnen ze te beseffen dat er daadwerkelijk iets vreemds met hun leven gebeurt, al hebben ze geen idee hoe ze om moeten gaan met het leven van de ander. Als je probeert een voorstelling te maken van wat je zelf zou doen in zo’n situatie, zou je waarschijnlijk veel ideeën herkennen die Shinkai op speelse wijze gecomprimeerd heeft. Naar verloop van tijd maakt deze setup plaats voor een veel uitgebreider bovennatuurlijk scenario, die lijkt op een déjà vu alleen sterker omdat geen van beide de herinnering van de ander kan vasthouden als ze van lichaam switchen. Ondertussen wordt de puzzel voor de kijker steeds duidelijker, omdat we geleidelijk aan de atmosferische toestand die we in de openingssequentie van de film zien beginnen te begrijpen.

Your Name is het nieuwste visuele sprookje van regisseur Makoto Shinkai die hiermee definitief zijn stempel op de animatiewereld heeft gedrukt. De innovaties van Shinkai’s zelf onderwezen en volledig digitale aanpak bestaan onder meer uit hyperrealistische achtergronden, die meer dan alleen als schilderij dienen. Ze glinsteren en veranderen van perspectief op manieren die met de oude animatiestijl nooit mogelijk waren. Onder begeleiding van een moderne J-pop soundtrack door de in Japan razend populaire band Radwimps is de animatie adembenemend mooi met foto realistische beelden, van Taki’s stedelijke Tokio tot de groene tinten van het bergdorp van Mitsuha. Your Name is een onconventionele romantische mix van tijdreizen en lichaamswisseling met een vleugje van een rampenfilm. Ruim een jaar na de originele release in Japan, krijgt de film alsnog een (beperkte) bioscoop release in ons land, voor iedereen een unieke mogelijkheid om deze prachtige Japanse animatiefilm op het grote scherm te aanschouwen. 

1 november, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer