Z Nation – seizoen 1

Informatie

RegieJohn Hyams
Jaartal2014
Releasedatum25-11-2015
Speelduur546 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastKellita Smith, DJ Qualls, Michael Welch, Keith Allan & Anastacia Baranova

De wereld wordt getroffen door een zeer gevaarlijk virus dat de doden doet herrijzen en verandert in wandelende moordmachines met een niet te stoppen dorst naar levend vlees. Drie jaar na het uitbreken van het virus is er een groep overlevenden in New York die een manier heeft gevonden om stand te houden in deze verscheurde wereld. Op een dag wordt hun rust echter verstoort als majoor Hammond hun kampt binnenkomt en hun hulp nodig heeft. Hij heeft namelijk een ex-gevangene bij zich die het virus heeft weten te overleven en daarmee dus een grote kans biedt op een tegenmiddel. Het enige en laatst overgebleven laboratorium bevindt zich echter helemaal in Californië waarmee dus een levensgevaarlijke tocht dwars door het verscheurde Amerika van start gaat.

Productiehuis The Asylum staat bekend om zijn tientallen rip-offs van bekende en grote producties. Zo hebben zij de wereld verrijkt met titels als Transmorphers, Almighty Thor, Paranormal Entity en Pirates of Treasure Island die allen vanzelfsprekend ook stuk minder te pruimen zijn dan hun bronmateriaal. Ook het zeer populaire The Walking Dead ontkomt niet aan het kopieergedrag van de omstreden producent wat resulteerde in de serie Z Nation die uitgezonden wordt door de Amerikaanse zender Sy Fy. Hier in Nederland is de serie niet op de buis te zien, maar gelukkig is daar altijd nog de Home entertainment release. Hoewel, gelukkig…

Het valt niet te ontkennen dat Z Nation een rip-off is van de serie van AMC, maar gelukkig doen de makers ook totaal niet hun best om dat ook maar enigszins te ontkennen. Sterker nog, in de eerste aflevering wordt er zelfs gerefereerd aan de originele serie als de hoofdpersonages het hebben over een ex-agent die samen met zijn vrouw leeft in een verlaten gevangenis. Het blijft echter niet bij deze subtiele verwijzing naar The Walking Dead, want Z Nation laat wel vaker zien waar het zijn inspiratie vandaan heeft gehaald. Het grote verschil met het origineel is echter het tempo dat in Z Nation een heel stuk hoger ligt. Want waar The Walking Dead bijvoorbeeld een heel seizoen uittrekt om de groep overlevenden oog in oog te laten staan met kannibalen jaagt Z Nation deze verhaallijn er in 42 minuten doorheen.

Verrassend genoeg werkt dat in dit geval nog prima ook, want door het hoge tempo heeft de serie toch zijn eigen gezicht gekregen. Het helpt hier ook bij dat het qua goorheid er niet bepaald subtiel aan toe gaat en werkelijk alles in beeld wordt gebracht wat er maar in beeld te brengen valt. Zombiebaby’s? Check! Uit elkaar getrokken lichamen? Check! Liters bloed dat werkelijk alle kanten op spat? Check! Wat dat betreft is er van karakteropbouw weinig terug te vinden in Z Nation, maar heel erg is dat niet voor een publiek dat niet zit te wachten op lange conversaties en ellenlange dramatisch getinte scènes. Het is daarbij wel jammer dat het budget niet toereikend genoeg was om de effecten realistisch in beeld te kunnen brengen, want die erbarmelijke kwaliteit stoort op sommige momenten wel. Wat dat betreft is de serie prima in lijn met de rest van de producties van The Asylum.

Extra’s: De uitgave op Blu-ray zit in een mooie kartonnen sleeve, maar helaas is de inhoud van de schijven zelf wat aan de karige kant. Verder dan een handjevol trailers van gelijksoortige series, waaronder The Walking Dead en diens spin-off Fear The Walking Dead, komt deze uitgave niet waardoor de kijker het dus alleen moet doen met de dertien afleveringen die dit eerste seizoen rijk is.

Z Nation – seizoen 1 is niet bestemd voor tere zieltjes. De serie over een verwoest Amerika dat wordt overheerst door hordes zombies laat weinig aan de fantasie van de kijker over en brengt al de goorheid die het kan bedenken in beeld. Heel erg is dat niet, maar daarmee is de serie zeker niet voor iedereen een goede keus. Voor liefhebbers van The Walking Dead zal het allemaal als een goedkope rip-off van die serie aanvoelen al valt het de makers ook weer te prijzen dat ze ook zeker niet onder stoelen of banken schuiven waar ze hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Een serie dus voor de liefhebbers van liters bloed, uit elkaar gerukte lichamen en vooral weinig diepgang. Wat dat betreft biedt Z Nation precies datgene wat we van The Asylum gewend zijn.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

22 december, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer