Zack Snyder’s Justice League

Informatie

RegieZack Snyder
Jaartal2021
Releasedatum18-03-2021
Speelduur242 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastBen Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Amy Adams, Diane Leane, Jared Leto, Ray Fisher & Connie Nielsen

Na de onbaatzuchtige daad van Superman, om zichzelf op te offeren en zo de mensheid te kunnen redden, lijkt de wereld gered te zijn van een totale vernietiging. Al snel blijkt echter dat een nieuw en groter gevaar op de aarde afkomt als Steppenwolf zijn zinnen heeft gezet op de zogenoemde Mothers Boxes die zich allen op aarde bevinden. Hij wil deze gebruiken om de aarde te veranderen in zijn eigen planeet en zo zijn fouten te herstellen om weer in de gunst van Darkseid te komen. Gedreven door de zelfopoffering van Superman, is het aan Batman om deze nieuwe buitenaarde aanval het hoofd te kunnen bieden. Samen met Wonder Woman stelt hij een team samen van metahumans om samen te strijden tegen deze nieuwe dreiging. Lukt het Batman, Wonder Woman, The Flash, Aquaman en Cyborg om samen te werken en zo een catastrofale ramp te voorkomen? Of is het wellicht al te laat om de wereld te redden van haar ondergang?

Na jaren van geruchten, vage hints en hoopvolle woorden is de Snyder Cut van ensemble-film Justice League, die alweer stamt uit 2017, dan eindelijk daar! Of dat komt door de eeuwige toewijding van de fans en hun hashtag #releasethesnydercut of dat Warner het wel een goed idee vond om haar eigen streamingdienst HBO Max aanvang een geruchtmakende start te geven zal ongetwijfeld altijd wel een vraag blijven. Punt blijft dat we eindelijk kunnen zien hoe regisseur Zack Snyder het geflopte Justice League had willen maken voordat collega Josh Whedon, toch succesvol bij Marvel met twee Avengers-films, het stokje overnam en het DCEU (DC Comics Extended Universe) persoonlijk de nek omdraaide. De film flopte aan de internationale box-office (ruim 650 miljoen Dollar opbrengst klinkt veel, maar niet voor een titel van dit kaliber) en dus eindige de reeks die begon met Man of Steel in een flinke mineur. Inmiddels weten we dat het DCEU zo goed als dood is en dat filmstudio Warner Brothers zijn zinnen nu heeft gezegd op losstaande avonturen. Echt een reden was er dus niet om Snyder 70 miljoen mee te geven om zijn versie van de geflopte film alsnog te maken, maar fans zullen blij zijn dat de filmstudio alsnog die keuze heeft gemaakt.

Laten we meteen de meest voor de hand liggende vraag beantwoorden; Ja, Zack Snyder’s Justice League is vele malen beter dan de versie die Josh Whedon in 2017 in de bioscopen bracht. Het is natuurlijk de vraag of deze Snyder Cut echt de versie zou zijn geweest die in de bioscopen zou draaien, want met zijn speelduur van 242 minuten is de film aan de stevige kant. Toch werkt de enorme speelduur van dit epos erg in het voordeel van het verhaal dat Snyder met zijn superhelden wil vertellen. Zo is er bijvoorbeeld meer ruimte om het verhaal van Cyborg, een rol van Ray Fisher, uit de doeken te doen. In het origineel moesten we het doen met een paar woorden en flashbacks, maar nu wordt het getroebleerde leven van Cyborg op prima wijze uitgestippeld en snap je als kijker veel beter zijn motieven. Maar ook schurk Steppenwolf komt met wat meer screentijd vele malen beter uit de verf. Niet in de laatste plaats door zijn nieuwe digitale jasje die veel beter aansluit bij de toon van de film, of zelfs de hele reeks, dan de versie waarmee Whedon kwam (en toch meer weg had van een meer generieke Marvel-schurk). Snyder neemt overduidelijk de tijd om zijn helden aan elkaar te koppelen en het verhaal over de Mother Boxes langzaam en gestaag op te bouwen waarmee het geheel veel minder gehaast aanvoelt.

Er zijn ook zeker punten van kritiek, want Snyder’s versie van Justice League is natuurlijk nog steeds niet de beste superheldenfilm ooit. Zo blijft het verhaal rondom de Mother Boxes als geheel nog steeds behoorlijk oppervlakkig. Deels ook te wijten aan de matige opbouw van het hele DCEU dat veel te snel naar een climax probeerde toe te werken. Daarnaast zijn ook niet alle digitale effecten even geslaagd. De eerder genoemde Steppenwolf en Cyborg, beiden vrijwel geheel een CGI-personage, zijn door een ringetje te halen, maar vooral bepaalde omgevingen voelen toch iets te nep aan, waardoor de overtuiging een stuk minder voelbaar is. Ook zijn het vele gebruik van slowmotion en de herhaaldelijke Enya-achtige klanken in de soundtrack niet altijd even geslaagd te noemen. Zack Snyder’s Justice League heeft zo zijn makke, maar het is altijd nog beter, veel beter, dan de versie die we in 2017 voorgeschoteld kregen. Het wordt dus tijd dat deze versie ook als fysiek exemplaar beschikbaar komt zodat de liefhebber eindelijk de juiste versie in zijn of haar collectie kan opnemen.

Zack Snyder’s Justice League is een meer dan geslaagde nieuwe versie van de eerder in 2017 eerder uitgebrachte Justice League. De film heeft met 242 minuten een flinke speelduur, maar Snyder gebruikt die tijd vooral om al zijn personages de juiste invulling te kunnen geven en weet daarmee veel meer diepgang te creëren dan zijn voorganger. Daarnaast is ook het verhaal rondom schurk Steppenwolf, die naar de aarde komt voor de Mother Boxes, flink verbeterd en een stuk logischer qua opbouw. Punten van kritiek zijn er ook, want zo komen niet alleen de CGI-scenes niet altijd even goed uit de verf, ook het veelvuldig gebruik van slowmotion en de Enya-klanken in de soundtrack gaan op een gegeven moment op de zenuwen werken. Zack Snyder’s Justice League is nog steeds niet de allerbeste superheldenfilm ooit, maar is wel degelijk een hele verbetering die fans een heel erg groot plezier gaat doen.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor de screener-link.

19 maart, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer