DOSSIER FILMDOMEIN | Een scherper beeld

Bij het kopen van een nieuwe televisie zullen veel mensen al voor de keuze hebben gestaan wat aan te gaan schaffen. Het zorgt voor dilemma’s waar ook wij tegenaan liepen. Niet langer kiezen mensen namelijk voor een bepaald merk, maar ze gaan voor de opties die de televisie biedt. Hiervan is een Smart tv tegenwoordig een erg gewilde optie, zodat er een verbinding kan worden gemaakt met internet en men hiermee toegang heeft tot interactie met de tv en online content. Ook is er de keuze voor een curved (gebogen) scherm. In dit artikel willen wij echter de focus leggen op resoluties en proberen we dit uit te leggen zonder te verzanden in al teveel technisch geneuzel.

Zo zien we steeds vaker 4K Ultra HD langskomen, maar wat is dat nou eigenlijk precies. Ten eerste is 4K Ultra HD een verzamelnaam. Dit komt omdat iedere fabrikant zo zijn voorkeur heeft. De meeste kiezen namelijk voor 4K of Ultra HD, maar bijvoorbeeld Samsung kiest voor UHD. Punt is, wat voor naam ze het ook geven, het gaat in alle drie de gevallen om hetzelfde: een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Nu zal dit velen nog niet veel zeggen, maar als je bedenkt dat een dvd een weergave kent van 720 bij 576 pixels en Blu-ray 1.920 bij 1.080 hoef je geen rekenwonder te zijn om te zien dat dat een stuk meer is. Maar wat houdt het nu precies in?

Ter illustratie:
4K_vergelijking

Een hogere resolutie op een tv van gelijke grote betekent dat de pixel dichtheid toeneemt. Simpel gezegd, je ziet meer stippen waardoor je als kijker een scherper beeld ervaart. Daarnaast heeft 4K Ultra HD een High Dynamic Range (HDR) en een breder kleurenspectrum (64 keer meer detail in kleur dan een conventionele Blu-ray speler). Of dit echter voldoende reden biedt om direct naar de winkel te rennen is nog maar de vraag. Het is namelijk zo dat als je een splinternieuwe (en peperdure) 50-inch 4K Ultra HD tv naast je ‘oude’ 50-inch Full HD tv zet en je vervolgens op een afstand van 4 meter of meer plaatsneemt de kans klein is dat je verschil ziet. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je om thuis te genieten van 4K films je gehele home cinema set dient te vervangen. Je hebt naast een 4K TV (Ultra HD TV) ook een 4K Blu-ray speler (Ultra HD Blu-ray speler) en 4K Blu-ray films (Ultra HD Blu-ray films) nodig.

Om te voorzien in de behoefte zijn begin dit jaar de eerste 4K Blu-ray spelers geïntroduceerd en zijn tevens de eerste 4K Blu-ray films verschenen. Zo hebben Sony Pictures Home Entertainment en 20th Century Fox Home Entertainment een hele lijn uitgebracht en heeft ook Universal Pictures Home Entertainment de eerste 4K titels onthult in hun plannen voor aanstaande zomer. Betreft het televisie kijken zelf is het verstandig om je te verdiepen of je wel de mogelijkheid hebt om met je huidige abonnement content op 4K kwaliteit te kijken. Daarnaast is er natuurlijk wel de upscaling-functie, waarmee alles (en dus ook je huidige Blu-ray collectie) naar een hogere resolutie worden omgezet. Zeker bij een zitafstand van 4 meter of meer is het dus erg de vraag of het een dergelijke investering nu al wel waard is. Heeft je huidige tv het echter begeven dan is het natuurlijk een logische overweging. Waarom ook niet, want je weet dat je dan in elk geval weer een tijdje helemaal up-to-date bent.

Of je besluit om over te gaan tot aanschaf van een 4K Ultra HD zal uiteindelijk afhangen van meerdere factoren. Denk in de eerste plaats aan je budget, maar praktischer is de ruimte die je hebt in huis. Mocht dit allemaal geen probleem zijn en stel je hoge eisen aan je kijkbeleving dan is een 4K Ultra HD tv zeker een goede keuze.

1 mei, 2016

Meer lezen over

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie