VERWACHTING | Ben-Hur

Iedere maand pikken we als redactie er een opvallende titel uit die al een flinke promotiecampagne achter de rug heeft en waarvan de verwachtingen over het algemeen hoog gespannen zijn. In onze vijfde editie van deze nieuwe rubriek, richten we onze pijlen op de remake van een grote klassieker: Ben-Hur.

Ben-Hur | Regie: Timur Bekmambetov | Cast: Jack Huston, Toby Kebell, Rodrigo Santoro, Nazanin Boniadi, Ayelet Zurer & Morgan Freeman | Speelduur: 141 min. | Release:24 augustus

Ben-Hur raakt alles kwijt wat hem lief is als hij valselijk wordt beschuldigd door toedoen van zijn geadopteerde broer Mesala. Ben-Hur wordt beroofd van zijn titel en gedwongen tot slavernij. Na jaren op zee te hebben doorgebracht keert hij door het lot echter terug naar zijn vaderland om daar wraak te kunnen nemen. Hiervoor neemt hij het tegen zijn broer op tijdens een gevaarlijke paardenrace waarbij er maar één winnaar levend het strijdtoneel zal verlaten.

De geplande remake van Ben-Hur kon niet op heel veel enthousiasme rekenen bij menig filmliefhebber die het origineel met Charlton Heston, wat op zijn beurt eigenlijk ook een remake is, een warm hart toe dragen. Toch weerhield het studio Universal en regisseur Timur Bekmambetov (Wanted) er niet van om een poging te wagen om de klassieker uit 1959 in een nieuw jasje te steken en zo het publiek te bedienen van een nieuwe zwaard-en-sandalen-avonturenepos. De grote vraag is echter: zit het publiek ook daadwerkelijk te wachten op een film als Ben-Hur? De redactie van Filmdomein denkt er het volgende over:

Marc Vulker | “De klassieker Ben-Hur uit 1959 is een typisch voorbeeld van een genre dat tegenwoordig niet meer in Hollywood wordt gemaakt. Regisseurs als Cecil B. Demille, David Lean, William Wyler en Ridley Scott hebben allemaal enorm succes gehad met een epos van grote proporties. Deze totaal overbodige remake wordt echter geregisseerd door Timur Bekmambetov, die tot op heden alleen met Wanted een degelijk filmpje heeft afgeleverd. Daarnaast is de speelduur ten opzichte van het origineel gehalveerd (!). Nu kun je ook weer niet met een film van 240 minuten op de proppen komen; 120 minuten voor een epos is simpelweg aan de korte kant. Zeker voor de huidige standaarden. De toevoeging van 3D maakt voor mij de doelstelling van de productieteam compleet. Na het zien van de trailer durf ik gerust mijn verwachting te uiten, dat Ben-Hur één van de meest teleurstellende films van het jaar gaat worden.”

Michel van Beek | “Na 57 jaar is de remake in aantocht en de makers schijnen alles op alles te zetten om deze film minstens zo imposant te maken, maar de trailer komt helaas over als een film die het vooral moet hebben van zijn CGI-effecten. Daarnaast wordt de hoofdrol ditmaal vertolkt door Jack Huston die uiteraard nog niet in de schaduw mag staan van de legendarische Charlton Heston. Waarom filmmakers er telkens weer voor kiezen om dit soort legendarische klassiekers te verfilmen blijft een raadsel, want de geschiedenis leert ons constant weer dat projecten als deze gedoemd zijn om te mislukken. Dat deze film geen hoogtepunt gaat worden is op basis van de trailer eigenlijk al wel duidelijk en dat wil heel wat zeggen uit de mond van de koning van de wansmaak van Filmdomein. Ga er dus maar rustig van uit dat deze film helemaal niks gaat worden.”

Richard Olthof | “Tja, het is makkelijk stellen dat een remake overbodig is, maar ja: was het “origineel” uit 1959 ook niet al een remake die verdomd goed uit leek te pakken? Ik zou de film dus zeker het voordeel van de twijfel willen geven, maar na het zien van de trailer kan ik ook niet bijster enthousiast worden. Daarnaast staat er ook geen grote naam aan het roer en is het dus maar de vraag wat Bekmambetov er precies van zal maken. Als is dat niet heel moeilijk te voorspellen als we zijn eerdere werk er bij halen. Met andere woorden: een hoop CGI-geweld, vast een paar prima actiescènes, maar legendarisch gaat het nergens worden. Nee, wat dat betreft had de remake beter in de handen kunnen liggen van een begenadigdere regisseur, maar eigenlijk is Ben-Hur nou precies een film die in de eerste plaats niet eens een remake nodig had. Tijd om de klassieker weer eens op te zetten dus!”

Ingrid Karsdorp | “Ik vrees het ergste voor de nieuwe Ben-Hur, want bij het horen van de titel moet ik natuurlijk meteen denken aan de versie uit 1959 met Charlton Heston: één van de grootste klassiekers die er ooit gemaakt is. Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om het succes van die versie te overtreffen. Om de nieuwe versie een kans te geven, moet je deze dus eigenlijk niet vergelijken met de oude versie. Maarja, als je die kent, dan doe je dat stiekem toch. Als de makers het bekende verhaal nauwgezet hebben gevolgd, dan kan daar in ieder geval niet zoveel fout mee gaan. Afgaande op beelden uit de trailer dan zijn de special effects ook wel in orde. De kwaliteit van de acteerprestaties zullen blijken bij het zien van de film. Het is hoe dan ook een feit dat deze film opnieuw het gebrek aan inspiratie in Hollywood toont. Iets wat we de laatste jaren helaas te vaak zien.”

Axel Karsdorp | “Waarom een klassieker opnieuw maken? Natuurlijk is het een vraag die nu geldt, maar dat deed hij ook in 1959. Het antwoord lag toen in de vele technologische ontwikkelingen en dat zal nu niet veel anders zijn. Feit is dat de veranderingen destijds veel ingrijpender waren. Het is dan ook maar de vraag of deze versie niet vooral overbodig is. Daarnaast wint CGI, hoe fraai soms ook, het nog steeds niet van het echte werk. Mijn verwachtingen voor deze release liggen dan ook niet heel erg hoog. Het stempel “flop” ligt zelfs al geïnkt klaar. De twee bestaande versies worden door iedere filmliefhebber, en dus ook door mij, gekoesterd en ik kan zelf niet bedenken wat zou rechtvaardigen dat deze versie naast die twee klassiekers mag komen te staan. Toch hoop ik dat deze versie de wereld verrast, al rijst direct de vraag: Hoe en waarmee?”

En welke verwachting heb jij voor Ben-Hur? Laat het ons weten in de comments hieronder of spui je mening via Facebook of Twitter!


22 augustus, 2016

Meepraten over dit artikel

Eén reactie op “VERWACHTING | Ben-Hur”

  1. Filmliefhebber schreef:

    De recensie staat bij mij al een paar dagen online en het is juist enorm leuk om te zien dat er meer praktische effecten dan computeranimaties zijn gebruikt. Zo legendarisch als het 4 uur durende spektakel uit 1959 is deze niet, maar een knappe en vermakelijke remake.

Geef een reactie