VERWACHTING | Fantastic Beasts and Where to Find Them

Iedere maand pikken we als redactie er een opvallende titel uit die al een flinke promotiecampagne achter de rug heeft en waarvan de verwachtingen over het algemeen hoog gespannen zijn. In onze achtste editie van deze rubriek, richten we onze pijlen op de spin-off van de wondere wereld van Harry Potter: Fantastic Beast and Where to Find Them.

Fantastic Beasts and Where to Find Them | Regie: Dabid Yates | Cast: Eddie Radmayne, Ezra Miller, Gemma Chan, Colin Farrell, Katherine Waterston & Zoë Kravitz. | Speelduur: 133 min. | Release:14 november

Het is 1926 als de jonge magizoöloog Newt Scamander New York met een koffer vol magische wezens aan doet voor een kleine stop. Maar wat niet meer dan een kort bezoek had moeten zijn om zijn wereldwijde excursie af te ronden, loopt volledig uit de hand als Jacob, een simpele Niemagie, per ongeluk de fabeldieren loslaat. Een spannend avontuur barst los om onze wereld en die van de magie te kunnen beschermen.

In 2011 kwam de zeer succesvolle Harry Potter-reeks tot een einde met het tweede deel van Harry Potter and the Deathly Hallows. Het was niet de vraag of filmstudio Warner Brothers een manier zou vinden om nog meer films uit het universum te kunnen maken, maar wanneer. Dat antwoord volgde niet veel later toen de studio aankondigde om het fictieve boekje Fantastic Beasts and Where to Find Them van magizoöloog Newt Scamander te gebruiken als basis voor twee nieuwe films. Die niet veel later uitgebreid werd met drie extra delen, waarmee een nieuwe filmreeks is geboren. Maar hoe goed gaat deze eerste spin-off van Harry Potter het doen in de bioscopen? De redactie van Filmdomein denkt er het volgende over:

Axel Karsdorp | “De titel is nogal een mondvol, maar goed… in een zelfde lettertype als de films van Harry Potter destijds droegen is de link al snel duidelijk. Toch speelt het verhaal deze film, of moet ik zeggen films, zich zeventig jaar voor de gebeurtenissen uit die franchise af. Maar al het uitgebrachte promotiemateriaal ademt wel diezelfde sfeer. Niet zo gek met opnieuw David Yates aan het roer, die ook verantwoordelijk was voor een viertal Harry Potter-films. De fans van Harry Potter kunnen dan ook hun hart ophalen, en laat ik daar nou net toe behoren. Daarin schuilt natuurlijk ook het gevaar. Ik moet mijzelf dan ook behoeden om niet de fout te maken een nieuwe Harry Potter-film te verwachten. Ik zal daarin vast niet de enige zijn. De filmmaatschappij heeft er in elk geval vertrouwen in, want onlangs werd aangekondigd dat er maar liefst vijf films zullen verschijnen in deze verse franchise. We zagen dit eerder met The Lord of the Rings en later The Hobbit en dat pakte financieel dan wel goed uit, maar de kwaliteit was beduidend minder. Ik ben vooral benieuwd naar de eerste berichten van deze film. Ik hoop vooral dat hij heel erg goed is, en wellicht voeg ik deze film(s) dan wel toe aan mijn Harry Potter herkijk-in-de-feestdagen traditie!”

Michel van Beek | “Nadat de Harry Potter-reeks enigszins teleurstellend ten einde kwam en J.K. Rowling aangaf geen verhalen meer te schrijven over de tovenaarsleerling, was het toch altijd een beetje hopen op een volgende film uit het Harry Potter universum. Na lang wachten gebeurde dit eindelijk met de spin-off Fantastic Beasts and Where to Find Them. Het verhaal speelt zich zeventig jaar voordat Harry het boek op school las af en hoewel de eerste beelden er prachtig uitzien en het Harry Potter hart sneller doet kloppen, is het nog maar de vraag of dit vijfluik net zo succesvol gaat worden als de Potter-reeks. Vooralsnog heb ik er zeker zin in en de kaarten zijn al gereserveerd voor een magisch avondje uit.”

Richard Olthof | “Ik moet tot mijn grote schaamte bekennen dat ik nog steeds niet de hele reeks van de Harry Potter-films heb gezien. Daarmee ben ik waarschijnlijk de enige van de redactie die niet meteen in de bioscoop te vinden zal zijn voor deze spin-off. Wat overigens niet wegneemt dat de film me wel degelijk interessant lijkt, al kijk ik bij deze eerst even de kat uit de boom. Ik zie het namelijk zomaar gebeuren dat de film er vooral op uit is om het begrip Harry Potter verder uit te melken en daarmee dus best wel eens tegen kan vallen. Het helpt uiteraard wel dat Rowling zelf het script voor de film heeft verzorgd, maar ik wacht even rustig af wat het met deze film gaat worden.”

Ingrid Karsdorp | “Materiaal van de hand van J.K. Rowling bleek in het verleden uitermate succesvol filmmateriaal. Waar de eerste Harry Potter-films wellicht wat kinderlijk waren, werden deze naar het einde toe alsmaar duisterder. Knap staaltje werk dat de reeks beter en beter werd en de laatste film was een sterke hekkensluiter. En nu is daar dan de spin-off Fantastic Beasts and Where to Find Them. Ik wil eigenlijk nog niet echt (hoge) verwachtingen hebben van de film. Bang dat deze tegenvalt en daarmee misschien ook het Harry Potter-universum naar beneden trekt. Eeuwig zonde zou dat zijn. Ondanks dat ben ik wel benieuwd naar de film. Met Eddie Redmayne als Newt Scamander heeft de film namelijk wel een sterke hoofdrolspeler. Een acteur die zijn CV de laatste tijd flink uitbreidt met indrukwekkende rollen. Ik hoop zo dat zijn rol in deze film daar ook onderdeel van uitmaakt.”

Marc Vulker | “Vlak voor de première heb ik nog vrij weinig achtergrond informatie over Fantastic Beasts and Where To Find Them. Met uitzondering van de teaser trailer eerder dit jaar, heb ik de officiële trailer ook bewust vermeden om zo vol verwachting en verrassing de film in te gaan. Het is inmiddels al vijf jaar sinds de razend populaire Harry Potter saga ten einde kwam. Helaas is er tot op heden geen enkele franchise in staat geweest op deze leegte op te vangen. Hopelijk gaat ‘Fantastic Beasts’ hier verandering in brengen. Met regisseur David Yates heeft Warner Bros. iemand in huis gehaald die natuurlijk bekend is met het genre, aangezien hij de laatste vier Potter-films op zijn conto heeft staan. Hopelijk weet hij de sfeer uit die films te combineren met het verhaal en de stijl van Fantastic Beasts. Hij heeft ieder geval de beschikking over een uitstekend getalenteerde cast, met Eddie Redmayne voorop als hoofdpersonage Newt Scamander. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen, ook al vrees ik wel voor de kwaliteit en amusementswaarde van de maar liefst vier vervolgdelen die aangekondigd zijn. Het boek, waar de film op gebaseerd is, bevat namelijk slechts 128 pagina’s! Gelukkig is schrijfster J.K. Rowling nauw betrokken en kan zij met haar creativiteit de films naar een hoger niveau brengen. “

En welke verwachting heb jij voor Fantastic Beasts and Where to Find Them? Laat het ons weten in de comments hieronder of spui je mening via Facebook of Twitter!


12 november, 2016

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie