VERWACHTING | Independence Day: Resurgence

Iedere maand pikken we als redactie er een opvallende titel uit die al een flinke promotiecampagne achter de rug heeft en waarvan de verwachtingen over het algemeen hoog gespannen zijn. In onze derde editie van deze nieuwe rubriek, richten we onze pijlen op het vervolg van Independence Day uit 1996: Independence Day: Resurgence

Independence Day; Resurgence | Regie: Roland Emmerich | Cast: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Maika Monroe, Joey King, William Fichtner, Jessie T. Usher & Bill Pullman | Speelduur: 119 min. | Release:23 juni

Het is twintig jaar na de verwoestende aanval op aarde door buitenaardse wezens, maar de mensheid wist totale vernietiging af te wenden. Nu zijn we voorbereid op een eventuele tweede aanval door gebruik te maken van buitenaardse technologie en een gigantisch verdedigingsprogramma dat tot stand is gekomen door een unieke samenwerking van verschillende naties. Maar als de buitenaardse wezens inderdaad terugkeren blijkt dat ook zij zich beter hebben voorbereid dan ooit te voren. Het lot van de mensheid ligt wederom in de handen van een aantal moedige mannen en vrouwen.

De eerste Independence Day was in 1996 een gigantische hit en maakte van acteur Will Smith een nog grotere superster dan hij op dat moment wel was. Nu in het vervolg dat twintig jaar op zich heeft laten wachten is Smith helaas niet van de partij en ligt het lot van de mensheid in handen van nieuw talent. Is Resurgence daarmee een waardig vervolg of een totaal onnodige voortzetting? De redactie van Filmdomein denkt er het volgende over:

Marc Vulker | “Mijn verwachtingen van Independence Day: Resurgence zijn bijzonder laag. Wat dat betreft zou het dan alleen maar mee kunnen vallen. In 1996 was ID4 een kassucces en redelijk baanbrekend vanwege de bijzondere special effects. Daarnaast had het met Will Smith een hoofdrolspeler in topvorm. Zijn absentie in de sequel is direct één van de grootste obstakels en met acteur Liam Hemsworth hebben ze nou niet bepaald een waardige vervanger. Ook heb ik geen al te hoge pet op van regisseur Roland Emmerich. Zijn massavernietigingsfilm 2012 bestond voor mijn gevoel voor 90% uit CGI, maar dan van een teleurstellend niveau.”

Axel Karsdorp | “Independence Day, het is was in 1996 één van de eerste films met Will Smith na The Fresh Prince of Bel Air en tevens één van de films die van hem een grote meneer maakte. Dat hij de laatste jaren langzaam maar zeker weer opkrabbelt is een goed teken en misschien zegt het wel wat dat hij niet kiest voor een gemakzuchtige instap in dit vervolg op het kassucces uit de nineties. We moeten het dus zonder Will Smith stellen. Wat er vervolgens overblijft is de grote digitale trucendoos van Roland Emmerich. Een doos die hij veelvuldig opentrok met films als The Day After Tomorrow en 2012. Het visuele aspect lijkt dan ook wel goed te zitten met deze film, maar of het verhaal… ach waar hebben we het ook over, laten we nou niet pretenderen dat het verhaal zo belangrijk is. Geef mij een bak popcorn, een grote fles frisdrank en stiekem is het dan toch genieten van het vet aangezette bioscoopvermaak. Daarbij nemen we het patriottistische gebeuren maar op de koop toe. Natuurlijk verwacht ik geen meesterwerk, meer dan een 7 zal de film waarschijnlijk niet scoren… maar laat het dan maar wel een zeer vermakelijke zijn.”

Ingrid Karsdorp | “Ik kan me nog wel herinneren dat ik Independence Day op VHS had. Toentertijd vond ik het wel een toffe film, met als één van de hoogtepunten een briljante woestijnscène. Ik hoor Will Smith nog zeggen ‘Welcome to Earth!’, terwijl hij een alien knock-out slaat. Ik vraag me af of 20 jaar na dato een tweede Independence Day film opnieuw geld in het laatje zal brengen. Remake na remake en vervolg na vervolg verschijnt, waarbij de echte originele en goede films op twee handen te tellen zijn. Aan de cast zal het vast niet liggen want die is best in orde. Zo zijn daar opnieuw Jeff Goldblum en Bill Pullman en is bijvoorbeeld de talentvolle Joey King toegevoegd. Ik word echter totaal niet warm van een nieuwe alieninvasie. Maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen.”

Michel van Beek | “Vervolgen met een tijdgat van 20 jaar, ik heb er persoonlijk een bloedhekel aan. Toen de eerste Independence Day zijn première beleefde in 1996 was ik als sciencefiction-liefhebber natuurlijk in extase. Jarenlang werd er al gespeculeerd over een eventueel vervolg en ik moet zeggen dat de trailer toch hoop geeft. Emmerich heeft duidelijk voor een setting gekozen waar de technologieën van beide partijen een evolutie hebben doorgemaakt, alleen is het voor mij een minpunt dat Will Smith hier niet meer in meespeelt. Dat het een spektakel gaat worden waarin alles kapot moet gaan is duidelijk, zoals alles eigenlijk altijd in Emmerich-films. Toch kijk ik met een zeer kritische blik wel uit naar dit langverwachte vervolg, maar de impact dat het eerste deel met zich meebracht zal hoogstwaarschijnlijk uit blijven. We gaan dan ook zonder enige verwachting met een grote bak popcorn en een heerlijk biertje de film aanschouwen en dat we geëntertaind gaan worden zal ik op voorhand dan ook maar aannemen”.

Richard Olthof | “Na de aftiteling van de eerste film hoopte ik vooral op meer, meer, meer! Nu dat er eindelijk is na twintig jaar wachten is mijn enthousiasme echter naar een nulpunt gezakt. De trailer belooft een flink CGI-spektakel, maar ja… Zitten we daar nou echt op te wachten? Zijn we daar sinds de eerste film al niet mee doodgegooid in vergelijkbare producties? Ik ren in ieder geval niet meteen enthousiast naar de bioscoop, maar mochten de eerste geluiden positief zijn, dan zal er wellicht toch nog een bezoekje inzitten. Al is het maar om Jeff Goldblum eindelijk weer eens op het witte doek te kunnen zien.”

Jantine van Lierop | “In eerste instantie snapte ik niet waarom er een tweede Independence Day uit gebracht zou moeten worden. Het eerste deel was een erg mooie film, dus waarom zou je deze eventueel gaan verpestten met een tweede deel? Maar na het zien van de vier minuten durende trailer van Independence Day: Resurgence, werd ik blij verrast. De trailer toont een waar spektakel en we zien vele bekende gezichten terug vanuit de originele film. Het lijkt erop dat de makers een goed vervolg hebben gemaakt, maar is het verhaal wel vernieuwend genoeg? Ik ben ieder geval erg benieuwd naar de film. Hopelijk stelt hij niet teleur.”

En welke verwachting heb jij voor Independence Day: Resurgence? Laat het ons weten in de comments hieronder of spui je mening via Facebook of Twitter!


16 juni, 2016

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie