VERWACHTING | Jason Bourne

Iedere maand pikken we als redactie er een opvallende titel uit die al een flinke promotiecampagne achter de rug heeft en waarvan de verwachtingen over het algemeen hoog gespannen zijn. In onze vierde editie van deze nieuwe rubriek, richten we onze pijlen op het nieuwste deel in de befaamde Bourne-reeks: Jason Bourne

Jason Bourne | Regie: Paul Greengrass | Cast: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles, Riz Ahmed & Ato Essandoh | Speelduur: 123 min. | Release:28 juli

Jason Bourne heeft een lange tijd niet geweten wie hij was, maar dat weet hij nu wel! Zinnend op wraak gaat Bourne op zoek naar de laatste antwoorden om hopelijk zo zijn zwarte verleden achter zich te kunnen laten. Maar tijdens zijn zoektocht onthult hij nieuwe geheimen waardoor hij in contact komt met nieuwe vijanden en hoogwaardigheidsbekleders. Lukt het Bourne om ditmaal voorgoed af te kunnen rekenen met zijn verleden?

Matt Damon is eindelijk terug als Jason Bourne! Een rol die hem in één klap op de kaart zette als actieheld. Na het matig ontvangen vierde deel waarin Jeremy Renner de hoofdrol speelde en Matt Damon schitterde door afwezigheid is het eindelijk weer de beurt aan het duo Greengrass en Damon om keihard terug te slaan. De grote vraag is echter: is er nog wel ruimte voor een vierde avontuur? En zal de film net zo’n klapper worden als zijn succesvolle voorgangers? De redactie van Filmdomein denkt er het volgende over:

Richard Olthof | “Tja, meer dan hoog kunnen de verwachtingen uiteraard niet zijn voor deze vijfde Bourne-film waarin Matt Damon eindelijk terugkeert in één van zijn beste rollen! Ik kijk enorm uit naar de film die volgens mij alles behalve tegen kan vallen, vooral met regisseur Paul Greengrass weer achter de camera. Het enige gevaar wat op de loer ligt is het verhaal dat misschien niet bijster origineel zou kunnen zijn… Maar goed, dat gevoel had ik ook bij Ultimatum en die wist mij uiteindelijk ook meer dan te verrassen. Ik ben klaar voor een nieuw Bourne-avontuur! “

Marc Vulker | “Zonder enige voorkennis van de boeken van Robert Ludlum was ik vanaf de eerste Bourne-verfilming met Matt Damon direct gefascineerd door het mysterie van het karakter. Daarnaast gaf regisseur Greengrass met de vervolgen Supremacy en Ultimatum met de zogenaamde ‘shaky-cam’ de actiescènes een compleet nieuwe dimensie. Nu tien jaar later, als we Legacy even overslaan, ben ik benieuwd of de rauwe stijl anno 2016 nog steeds werkt. DE trailer belooft gelukkig veel goeds, en bovendien kent de film een goede ondersteunende cast. Dit kan mijn inzien één van de beste actiefilms van het jaar worden!”

Axel Karsdorp | “Altijd werd de deur op een kier gehouden, want als er tijd en een goed verhaal zouden zijn dan zouden Matt Damon en Paul Greengrass wel te porren zijn voor een nieuwe Bourne-film. Twee keer ‘zouden’ in één zin en dus een hoop onwaarschijnlijkheid die veel liefhebbers van de films al hadden afgedaan als positief en aardig doen voor de pers. Zeker toen Jeremy Renner verscheen in een soort spin-off leek het gedaan met de serie. Op zich prima, we hebben er een schitterende trilogie aan over gehouden die met Bourne Ultimatum eindigde op een hoogtepunt. Niet waar zo blijkt anno 2016. En juist omdat de films alleen maar beter werden is dit iets waar ik reikhalzend naar uit kijk. Natuurlijk is het geen nieuwe Star Wars- of James Bond- film, maar het is wel Bourne! Een tot nog toe trilogie die met zijn flitsende (soms bijna onnavolgbare) camerawerk ook een soort subgenre creëerde. Een trilogie die van de bijna suffige Matt Damon een aannemelijke actieheld maakte. Waar lullen we nog over, moet ik nog meer zeggen? Ik heb er zin in!”

Michel van Beek | “Ik werd voor het eerst bekend met de Jason Bourne-films, ergens eind jaren ’80 toen Richard Chamberlain de rol van Jason Bourne vertolkte. Daarna kwam de ijzersterke film met Matt Damon in de hoofdrol die een goed vervolg kreeg. Helaas ben ik daar afgehaakt en heb ik het derde deel helaas nog steeds niet gezien. Niet dat ik de films slecht vond, maar lagen persoonlijke omstandigheden in de weg. De trailer van Jason Bourne heeft me in ieder geval weer erg nieuwsgierig gemaakt en de verwachting is dat de film weer ijzingwekkend spannend gaat worden met veel actie. Dat ik de film ga bezoeken is één ding dat heel zeker is, en dat ik de reeks helemaal opnieuw ga kijken overigens ook. Laat Jason Bourne maar komen, want ik heb er zin in!”

Ingrid Karsdorp | “Een nieuwe Bourne-film, ik kan niet wachten! The Bourne Legacy voldeed helaas niet aan mijn verwachtingen. Puntje van kritiek vond ik toch wel dat Matt Damon de grote afwezige was. Wat is nou een Bourne-film zonder hem? Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat Jeremy Renner een slechte prestatie afleverde. Gelukkig prijkt de naam van Matt Damon weer groot op de posters. Bij deze heeft de film alvast één punt gescoord. Naast hem zien we ook Julia Stiles terugkeren en werden Vincent Cassel, Alicia Vikander en Tommy Lee Jones gestrikt. Aan de cast zal het dus zeker niet liggen. Afgaande op de trailer mogen we weer een dijk van een Bourne-film verwachten. Bij deze staat Jason Bourne op mijn to watch list, met daarbij de eerdere delen voor een herkijk.”

En welke verwachting heb jij voor Jason Bourne? Laat het ons weten in de comments hieronder of spui je mening via Facebook of Twitter!


26 juli, 2016

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie