VERWACHTING | Passengers

Iedere maand pikken we als redactie er een opvallende titel uit die al een flinke promotiecampagne achter de rug heeft en waarvan de verwachtingen over het algemeen hoog gespannen zijn. In onze negende editie van deze rubriek, richten we onze pijlen op de sciencefiction film Passengers.

Passengers | Regie: Morten Tyldum | Cast: Chris Pratt, Jennifer Lawrence, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Andy Garcia, Vince Foster, Kara Flowers, Conor Brophy & Julee Cerda | Speelduur: 116 min. | Release: 22 december

Op een reis door de ruimte op weg naar een nieuwe woonplaats neemt de reis voor Jim en Aurora een gevaarlijke wending als zij 90 jaar te vroeg uit hun kunstmatige slaap worden gewekt. De twee passagiers vallen voor elkaar terwijl ze proberen uit te zoeken waarom hun slaapcabines defect zijn geraakt. Ze komen er achter dat er grote schade is aan het schip en dat hun levens en de levens van duizenden medepassagiers in groot gevaar zijn.

Al in 2007 werd er door Jon Spaihts een eerste versie van het script afgerond voor Passengers. Het project kwam vervolgens jaren stil te liggen. Uiteindelijk kwamen eind 2014 de rechten in handen van Sony Pictures Entertainment die hierop de Noor Morten Tyldum aanstelde als regisseur. Tyldum, die net een groot succes had geboekt met The Imitation Game, had wel oren naar deze grootste sciencefiction film en zag vooral een uitdaging in het feit dat het verhaal zo leunde op de hoofdrolspelers. Om deze gestalte te geven werd een beroep gedaan op twee van de grootste sterren van het moment, namelijk Chris Pratt en Jennifer Lawrence. De combinatie van deze crew met een origineel verhaal lijkt een garantie voor een succes, maar het is natuurlijk nog maar de vraag of de film het echt zo goed gaat doen. De redactie van Filmdomein denkt er het volgende over:

Ingrid Karsdorp | Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik van deze film moet vinden en dus ook niet wat ik erover kan zeggen. Uit de trailers blijkt voor mij nog niet duidelijk om wat voor film het gaat. Is het nou een romantische film? Want zien we niet iets van een romance opbloeien tussen Chris Pratt en Jennifer Lawrence… Of is Passengers toch meer een science fiction film? Want lijken bepaalde ingrediënten niet afkomstig uit films als Gravity en Interstellar… Toch wekt de film mijn interesse op, maar dat komt meer door de regisseur. Op de regiestoel zat de Noor Morten Tyldum en mensen die mij kennen weten dat ik een zwak heb voor Scandinavische series en films. Daar komt ook nog eens”bij dat hij de regisseur was van The Imitation Game, één van de beste films van 2015. Ander positief punt is dat Lawrence één van de hoofdrollen speelt en vaak weet zij wel goede films uit te pikken. Ondanks dat blijft het feit dat ik niet echt hoogte krijg van deze film.”

Axel Karsdorp | “Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niks van Passengers had gehoord voordat mij de trailer onder ogen kwam. Een interessante trailer, maar het verhaal draagt wel wat echoes met zich mee van films die we in het verleden al eerder zagen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Alien. Toch is er nog veel van het verhaal onduidelijk. We weten weinig meer dan dat Jennifer Lawrence en Chris Pratt veel vroeger wakker worden dan gepland. De grote vraag is natuurlijk het ‘waarom’ en dat kan deze film maken of breken. Het is iets wat hopelijk niet verklapt wordt in andere trailers of nieuwsberichten. Want laten we een originele film in een tijd van sequels en reboots vooral steunen. De topcast weet de verwachtingen in elk geval aardig om hoog te krikken en het zal mij benieuwen of regisseur Morten Tyldum bewijst dat hij een blijvertje is na het succes van The Imitation Game (wat toch vooral te danken was aan de aanwezigheid van Benedict Cumberbatch). Ik hoop dan ook dat ik 22 december naar de bioscoop kan afreizen om daar verrast te worden.”

Michel van Beek | ” Jennifer Lawrence is niet echt bepaald een actrice waar ik het beste mee voor heb en dat is nog zachtjes uitgedrukt. Toch heeft de Oscarwinnende actrice zeker een aantal sterke films op haar naam staan, maar of Passengers hier nou aan toe gevoegd kan gaan worden is nog maar de vraag. De trailer ziet er dan wel goed uit, maar tegelijkertijd bekruipt mij het gevoel dat het een zoetsappig science fiction drama gaat worden, waarbij de kotsteiltjes meegenomen mogen worden. Dat ik niet zit te wachten op deze film mag dan ook wel erg duidelijk zijn, maar ik kan niet ontkennen dat ik toch misschien een heel klein beetje nieuwsgierig ben geworden.”

Richard Olthof | “Ik ben een groot fan van Chris Pratt, ga ik niet ontkennen, maar toch loop ik niet helemaal warm voor Passengers. Op de één of andere manier bekruipt me het gevoel dat de film op het eerste gezicht, lees: de trailer, enorm tof lijkt, maar dat het uiteindelijke product toch gaat tegenvallen. Ik heb het gevoel dat de film schreeuwt om een verrassende wending of ontknoping, maar deze helaas niet zal krijgen. Ik hoop dat ik er naast zit, maar daar kom ik wel achter als de film op Blu-ray beschikbaar is. Ik zie mezelf namelijk hiervoor niet naar de bios hollen. Sorry Chris, maar deze film maakt me helaas nog niet enorm enthousiast…”

Marc Vulker | “De nieuwste film van de Noorse regisseur Morten Tyldum is er op voorhand eentje om rekening mee te houden. Niet dat hij al een breed oeuvre op zijn naam heeft staan, integendeel zelfs, want Passengers is pas zijn vijfde officiële speelfilm. Vijf jaar geleden brak hij internationaal door met de zeer frisse thriller Hodejegerne (Headhunters). Zijn hoogtepunt tot op heden, The Imitation Game, werd een groot succes en ontving maar liefst zeven Oscar nominaties, waarvan het er één verzilverde voor best bewerkte scenario. Passengers wordt zijn eerste stap in het Sci-fi genre, en voor de hoofdrollen heeft hij niemand minder dan Chris Pratt en Jennifer Lawrence weten te strikken. Beide zijn toch wel één van de grootste sterren van dit moment. De trailer gaf me jammer genoeg nogal gemengde gevoelens. Als Sci-fi liefhebber zal het visueel wel in orde zijn met Passengers, maar lijkt de trailer wel erg veel weg te geven. Ook enkele quotes die de revue ‘passeren’ kwamen voor mij nogal cheesy over en straalde niet veel originaliteit uit. Hopelijk weet Tyldum er toch een originele en vermakelijke film van te maken, al zegt mijn voorgevoel dat dit wel eens een deceptie kan worden.”

En welke verwachting heb jij voor Passengers? Laat het ons weten in de comments hieronder of spui je mening via Facebook of Twitter!


19 december, 2016

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie