VERWACHTING | Silence

Iedere maand pikken we als redactie er een opvallende titel uit die al een flinke promotiecampagne achter de rug heeft en waarvan de verwachtingen over het algemeen hoog gespannen zijn. Ditmaal richten we onze pijlen op Silence, de nieuwste film van regisseur Martin Scorsese.

Silence | Regie: Martin Scorsese | Cast: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Ciaran Hinds & Issei Ogata | Speelduur: 161 min. | Release: 05 februari

In de zeventiende eeuw gaan twee jonge priesters op zoek naar hun vermiste mentor in het mysterieuze en exotische Japan. Hun geloof is daar echter ten strengste verboden en ook hun Westerse afkomst maakt de zoektocht niet bepaald makkelijk. Hun onderneming blijkt een zenuwslopende reis te worden die het uiterste van hen vergt.

Voor de filmliefhebber is het altijd uitkijken naar een nieuwe film van regisseur Martin Scorsese. Niet zo vreemd natuurlijk als je kijkt naar het flinke oeuvre van de inmiddels 74-jarige filmmaker dat bestaat uit klassiekers als The Departed, The Wolf of Wallstreet en Goodfellas. De vraag is uiteraard hoe deze titel het zal gaan doen. Levert de vrolijke regisseur wederom een klassieker af of wordt het een film die weinig indruk gaat maken? De redactie van Filmdomein denkt er het volgende over:

Marc Vulker | “Het schijnt dat Silence al 26 jaar een passioneel project is van regisseur Martin Scorsese. In 1988 zou hij het boek, waar de film op gebaseerd is, hebben gelezen en direct daarna de rechten er van hebben gekocht. Het is na Kundun en The Last Temptation of Christ zijn derde film waarbij religie één van de belangrijkste thema’s is. Een tijdloos thema, maar toch eentje die door veel filmmakers vermeden lijkt te worden. Het aspect van Christen en/of gelovig zijn komt wel vaak naar voren, maar zelden is religie de hoofdmoot. Filmmaatschappijen zullen er ook niet al te warm voor lopen omdat de kans op een financieel succes enorm klein is. Gelukkig krijgt iemand met de reputatie van Scorsese nog altijd de vrije hand en kan een ambitieus project als deze nog van de grond komen. Buiten het zien van de trailer probeer ik de film zo neutraal mogelijk in te gaan, dus vermijdt ik recensies en overige beoordelingen. Bij de Oscars is Silence wel nagenoeg genegeerd, maar dit kan volledig te wijten zijn aan het religieuze. Ik hoop van harte dat één van mijn favoriete regisseurs me ook nu niet teleurstelt en Silence zich waardig nestelt tussen de rest van zijn indrukwekkende oeuvre. “

Ingrid Karsdorp | “Een nieuwe film van de hand van regisseur Martin Scorsese wekt altijd wel hoge verwachtingen. Hij is dan ook de man achter films als Taxi Driver, Gangs of New York en The Wolf of Wall Street. Met zijn nieuwe film Silence probeert hij een opnieuw hoge ogen te gooien. Afgaande op beelden uit de trailer is er niets aan te merken op de film. Al is het natuurlijk altijd gevaarlijk om daarop af te gaan. In het verleden is vaak genoeg gebleken dat een trailer de ‘beloftes’ niet waar kan maken. Een nieuw film van een regisseur als Scorsese verdient echter hoe dan ook een kijkbeurt. Wat de acteurs betreft… Liam Neeson is zo’n acteur die je in de gaten moet houden. Eens in de zoveel tijd speelt hij ineens in een ijzersterke film, zoals Schindler’s List. Daarnaast zijn Andrew Garfield en Adam Driver interessante verschijningen. Vooral Driver wekt mijn interesse dankzij zijn rol als Kylo Ren in Star Wars: Episode VII – The Force Awakens. Silence komt dus zeker op mijn to-watch-list.”

Richard Olthof | “Ik vermoed dat ik voor Silence niet zal afreizen naar de plaatselijke bioscoop, maar toch ben ik zeker nieuwsgierig naar de nieuwste film van regisseur Martin Scorsese. De beste man heeft al aardig wat klassiekers op zijn naam staan en Silence zou daar best eens tussen kunnen passen. Probleem wat ik alleen altijd heb met films van Scorsesse is de flinke speelduur waar ook Silence weer last van lijkt te hebben met zijn 160 minuten. Maar toch; een mystieke reis, een puike cast en een trailer waar de sfeer van afdruipt… Nee, het zal met Silence vast wel goed komen. Hopelijk ook met resultaat aan de internationale boxoffice.”

Axel Karsdorp | “Een nieuwe Scorsese, het is altijd iets om naar uit te kijken. Maar waar veel mensen de kleine Amerikaan van Siciliaanse komaf vooral kennen van zijn bikkelharde misdaadfilms, tapt Silence uit een heel ander vaatje. Dit zorgt er direct voor dat ik eigenlijk niet zo goed weet wat te verwachten. Natuurlijk verwacht je altijd een bepaalde kwaliteit van Scorsese, iets dat volgens de eerste berichten ook hier zeker niet ontbreekt. Punt is alleen wel dat het onderwerp mij persoonlijk dit keer minder aanspreekt. Dat de film daarnaast een speelduur heeft van ruim tweeënhalf uur zorgt ervoor dat ik toch een wat taaie zit verwacht, waar ik toch wat tegenop zie. Nu hoeft dat natuurlijk geen goede film in de weg te staan, wat dat betreft ben ik daarin vrij open-minded. Wat dat betreft is een cast met Liam Neeson, Adam Driver en zeker voor mij persoonlijk Andrew Garfield al genoeg om enthousiast van te raken. De beelden uit de trailer beloven een prachtig geschoten film en mijn nieuwsgierigheid is dan ook zeker gewekt. Maar stiekem zie ik er wel een beetje tegenop om de film ook echt daadwerkelijk te gaan kijken.”

Michel van Beek | “Een nieuwe film van regisseur Martin Scorsese is natuurlijk altijd iets om naar uit te kijken. Ditmaal neemt de eigenzinnige regisseur een opmerkelijk verhaal voor zijn rekening, namelijk het uiterst religieuze verhaal naar de roman van Shūsaku Endõ. In de hoofdrol zien we Andrew Garfield, die met Hacksaw Ridge al een sterk staaltje acteerwerk afleverde. Ik moet zeggen dat ik niet echt warmloop voor de film na het zien van de trailer, maar Scorsese bewees meer dan eens dat hij mij wist te verrassen met zijn films. Toch waren films als Cape Fear en Gangs of New York redelijke missers in mijn ogen, die misschien op cinematografisch gebied wel wisten uit te blinken, maar verhaaltechnisch niet lekker uit de verf wisten te komen. Ik hoop dat dit niet gaat gelden voor Silence en ik laat mij dan ook gewoon verrassen, want hoewel ik niet sta te trappelen om de film te gaan bekijken, heeft het mij op zijn minst nieuwsgierig gemaakt.”

En welke verwachting heb jij voor Silence? Laat het ons weten in de comments hieronder of spui je mening via Facebook of Twitter!


6 februari, 2017

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie