4K | Star Trek – Star Trek Into Darkness

In april kondigde Universal Pictures aan dat Star Trek en Star Trek Into Darkness, uit respectievelijk 2009 en 2013, hun eerste twee titels zouden zijn op het nieuwe 4K Ultra HD formaat. Met een release op 6 juli vallen de releases mooi samen met de 50ste verjaardag van de franchise en natuurlijk de release van Star Trek Beyond. Beide films zijn voor de release digitaal geremasterd met nieuwe omzettingen naar 4K UHD en uitgerust met Dolby Atmos geluidssporen, waardoor het publiek volledig in een unieke entertainmentbeleving moet worden ondergedompeld.

Steeds vaker zien we dat films gescand worden in 4K resolutie en tegenwoordig doen ook releases in 4K Ultra HD hun intrede. Maar wat is dat nou eigenlijk precies? Ten eerste is 4K Ultra HD een verzamelnaam. Dit komt omdat iedere fabrikant zo zijn voorkeur heeft. De meeste kiezen namelijk voor 4K of Ultra HD, maar bijvoorbeeld Samsung kiest voor UHD. Punt is, wat voor naam ze het ook geven, het gaat in alle drie de gevallen om hetzelfde: een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Nu zal dit velen nog niet veel zeggen, maar als je bedenkt dat een dvd een weergave kent van 720 bij 576 pixels en Blu-ray 1.920 bij 1.080 hoef je geen rekenwonder te zijn om te zien dat dat een stuk meer is. Maar wat houdt het nu precies in?

4K_vergelijking

Een hogere resolutie op een tv van gelijke grote betekent dat de pixel dichtheid toeneemt. Simpel gezegd, je ziet meer stippen waardoor je als kijker een scherper beeld ervaart. Daarnaast heeft 4K Ultra HD een High Dynamic Range (HDR) en een breder kleurenspectrum (64 keer meer detail in kleur dan een conventionele Blu-ray speler). Ook is op deze releases een Dolby Atmos geluidspoor aanwezig, specifiek geremixt voor de homecinema-omgeving. Dit zorgt ervoor dat het geluid zich overal in de ruimte positioneert en verplaatst. Belangrijk om te weten is dat je om thuis te genieten van 4K films je jouw gehele home cinema set dient te vervangen. Je hebt naast een 4K TV (Ultra HD TV) ook een 4K Blu-ray speler (Ultra HD Blu-ray speler) en 4K Blu-ray films (Ultra HD Blu-ray films) nodig.

Handig om te weten is dat dit artikel is een beoordeling geeft van de releases, niet van de films zelf. Het eerste wat in het oog springt is de beeldkwaliteit van de films. We spreken natuurlijk over twee relatief recente films, dus het beeld is vrij van oneffenheden. Maar de hoeveelheid details vallen direct op, zeker bij de close-ups. Samen met de fijne korrel van het beeld is dit iets waar geen Blu-ray release of een upscaling hiervan bij in de buurt komt. Daarnaast zorgt de HDR ervoor dat de kleuren nog beter worden weergegeven en de films meer dan ooit tot leven komen. Wat ook opvalt is het detail in de donkere gedeeltes, vooral op het Romulan starship. Qua beeld is deze release dan ook echt een zichtbare vooruitgang op de eerdere releases, al moet gezegd worden dat het verschil niet zo groot is als destijds de overgang van VHS naar dvd of dvd naar Blu-ray opleverde.

Naast het beeld is natuurlijk het geluid van groot belang en wat dat betreft levert de keuze voor deze twee films fraai demonstratiemateriaal op. De Blu-ray uitgaven mochten rekenen op een Dolby TrueHD 5.1 spoor, destijds het beste van het beste, maar deze 4K uitgaven mogen rekenen op een Dolby TrueHD 7.1-core, oftewel Dolby Atmos. Of het de leeftijd van de film zelf is weten we niet, maar het valt op dat de toegevoegde waarde van deze upgrade vooral bij Star Trek Into Darkness goed benut wordt. Niet dat het bij Star Trek teleurstelt in algemene zin, maar zo op het eerste gehoor worden de mogelijkheden van Atmos hier niet echt goed benut. Tussen al het geweld is de dialoog duidelijk en goed hoorbaar en mogen we ook de oren genieten van een overvloed aan details.

Extra’s: Wat fijn is, is dat er is gekozen voor een release met 3 discs. Naast de 4K disc met de film vinden we twee Blu-ray discs met de extra’s zoals we die zagen bij eerdere releases. Het zorgt ervoor dat als je deze versies aanschaft je de andere releases definitief de deur uit kan doen. Een goede zet van Universal.

Star Trek en Star Trek Into Darkness hebben sinds kort een indrukwekkende 4K upgrade gekregen die zo dienst kan doen als demonstratiemateriaal. Dat deze eerste releases van Universal mooi samenvalt met de 50ste verjaardag en de release van Star Trek Beyond is marketingtechnisch natuurlijk erg handig, maar uiteindelijk gaat het om de toegevoegde waarde van deze releases. Deze is er gelukkig zeker, al vraagt het wel een investering in een totaal nieuwe home cinema set. Maar… dan heb je wel wat en met deze twee films prachtige uitgaven om hier optimaal van te genieten.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

Delen van dit artikel verschenen eerder in ons artikel: SPECIAL | Een scherper beeld.

10 augustus, 2016

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie