E.T. the Extra-Terrestrial – 35th anniversary

Op 2 december 1982 sloot de wereld het buitenaardse wezen E.T. in zijn hart. 35 jaar later blijkt de film nog steeds mateloos populair en dat wordt gevierd met een re-release in de Nederlandse bioscopen. Een unieke kans natuurlijk, zeker als je de film nog nooit gezien hebt. Daar komt nog eens bij dat het hier om de originele bioscoopversie van de film gaat en dus niet in de flink aangepaste extended cut van de film. Daarnaast wordt de film voor deze gelegenheid ook opnieuw uitgebracht op Blu-ray en als 4K Blu-ray. Hierdoor kan je genieten van E.T. the Extra-Terrestrial zoals je hem nooit gezien hebt.

Als er een ruimteschip op aarde landt, wordt deze opgejaagd wordt door de mens. De buitenaardse wezens slaan op de vlucht, maar vergeten hierbij een wezen mee te nemen dat eenzaam op aarde achterblijft. Hij komt in contact met Elliott, een jongetje die samen met zijn moeder, broer en kleine zusje in een bosrijke omgeving van Los Angeles woont. De twee krijgen een sterke band, die zo sterk is dat de twee uiteindelijk niet meer zonder elkaar kunnen leven. Toch houdt E.T. heimwee naar zijn thuis.

Het verhaal van E.T. begint met het denkbeeldig vriendje dat regisseur Steven Spielberg heeft na de scheiding van zijn ouders in 1960. Toch werkt hij het idee pas uit na het succes van Close Encounters of the Third Kind, waarvoor Spielberg zich de vraag stelt wat er zou gebeuren als er een buitenaards wezen op aarde zou achterblijven. Het resulteert in een script van Night Skies, een film die er uiteindelijk nooit zal komen. Toch laat het idee Spielberg niet meer los en hij werkt het concept verder uit. Met een budget van 10,5 miljoen dollar op zak begint uiteindelijk de productie. Hierbij wordt de film op chronologische wijze opgenomen, waardoor de kindacteurs zich beter kunnen inleven in hun rol en het bijzondere verhaal.

Meer dan 300 kinderen doen auditie voor de rol van Elliott. Toch is het uiteindelijk Jack Fisk die Henry Thomas voorstelt, een jonge acteur die een rol had in zijn film Raggedy Man. Het zou een rol zijn die het leven van Thomas voor altijd zou veranderen en tegelijk een stempel waar hij nooit meer vanaf zou komen. Toch is het indrukwekkend dat de weinige ervaring op acteergebied niet aan het spel van hem af te lezen valt. De credits hiervoor gaan natuurlijk grotendeels naar Spielberg, die zeker in die jaren altijd het meeste uit onervaren acteurs weet te halen. Een ander goed voorbeeld hiervan zien we in de destijds piepjonge Drew Barrymore, die het kleine zusje Gertie vertolkt. De emoties die Barrymore hier toont zijn praktisch om onmogelijk te acteren voor een kind. Het ging zelfs zover, dat de kindacteurs een hechte band met E.T. ontwikkelden. Het zorgde ervoor dat de films een flinke extra impact kregen. Dat alle puzzelstukjes samenvielen zorgt ervoor dat kinderen, en ook volwassenen, het bij het zien van de film niet drooghouden.

Een ander punt dat de film zo memorabel maakt is de soundtrack van legendarische John Williams, die voor een groot deel van de films van Spielberg de soundtrack verzorgde. Het hoofdthema is zo bekend dat deze over de gehele wereld herkent zal worden. Het is iets dat Williams in zijn oeuvre vaak ten deel is gevallen, denk maar eens aan thema’s die hij componeerde voor de Star Wars- en Harry Potter- films. Het zijn dit soort zaken die nog maar eens onderstrepen waarom Williams en van de grootste filmcomponisten ooit is. Maar ook in het logo van Amblin Entertainment, de productiemaatschappij van Spielberg, zien we E.T. terug. In het logo zien we namelijk een kenmerkend shot uit de scène waarin Elliott met E.T. in zijn fietsmandje voor de maan ‘fietst’. Waar de film ook mee opviel was de slimme marketing. Zo was de merchandise destijds niet aan te slepen en wordt het speelgoed tot op de dag van vandaag nog steeds verkocht.

We kunnen dan ook gerust stellen dat E.T. the Extra-Terrestial een klassieker van jewelste is, die ook 35 jaar na de eerste release niets aan kracht heeft ingeboet. Het is dan ook een absolute aanrader de film alsnog te gaan bekijken op het grote witte doek van de bioscoop. Laat je meeslepen met het verhaal, de prachtige muziek, het fenomenale camerawerk en de schitterend in beeld gebrachte emoties van de kindercast. Neem gerust je kinderen mee, want zij zullen je eeuwig dankbaar zijn voor dit kleine stukje (film)opvoeding dat hun leven lang zal bijblijven.

Vanaf 12 augustus draait de 35th anniversary versie van de film in diverse Pathé bioscopen. Reserveer hier jouw tickets!

11 augustus, 2017

Auteursinformatie: Michel van Beek

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie