Jinxed | Poltergeist (1982)

In de nieuwe rubriek Jinxed behandelen we elke keer een film waarbij er een vloek op de productie lijkt te liggen. Voor dit eerste artikel trappen we af met de film Poltergeist uit 1982. Het project waar Steven Spielberg eigenlijk de regie zou nemen, kwam het uiteindelijk op de CV van regisseur Tobe Hooper te staan. Spielberg was op dat moment bezig met E.T.: The Extra-Terrestrial en moest om die reden het Poltergeist project laten varen. Nou ja, laten varen? Uiteindelijk hield Spielberg een grote vinger in de pap en als producent van de film bemoeide hij zich vol met Poltergeist, die op dat moment een paar straten verderop werd opgenomen van de set van E.T: The Extra-Terrestrial. De film gaat over een jong gezin die in hun huis geterrorisseerd worden door klopgeesten. Op het eerste moment lijken de klopgeesten vriendelijk en ziet het gezin geen gevaar, maar dit slaat al snel om als het jongste telg van het gezin Carol Ann, in de televisie verdwijnt om zo de geesten vanuit hun tussenwereld naar het licht te leiden. De film was erg goed, maar wat er om de productie heen gebeurde doet elke keer weer de haren in je nek rijzen.

De film ging op 4 juni 1982 in premiere en was een groot succes die de kassa deed rinkelen. In 1986 en 1988 kwamen de twee vervolgen, waarvan het tweede deel misschien nog wel enger is dan het legendarische eerste deel. De film wist in totaal 3 Oscar-nominaties in de wacht te slepen, maar verzilverde er helaas geen een. Het grootste mysterie dat zich rond de Poltergeist-trilogie afspeelde was natuurlijk de dood van de 12-jarige Heather O’Rourke, die tijdens de opnames van de derde film ernstig ziek werd. Cast en crew hebben nooit iets gemerkt aan Heather. Na het voltooien van de derde Poltergeist-film ging het echt goed mis op 31 januari 1988 tijdens de Super Bowl. Heater kon niets meer binnen houden en het eten van een toastje lukte ook al niet meer. Op 1 februari 1988 viel het haar ouders op dat haar vingers blauw waren en haar handen koud, maar toen het ambulance personeel arriveerde stond Heather op en zei dat ze niets mankeerde. Tch werd ze meegenomen naar het ziekenhuis en onderweg kreeg Heather een hartstilstand. Uiteindelijk stierf de 12-jarige actrice op de operatietafel, maar dit is maar een van de actrices die op mysterieuze wijze stierf tijdens de productie van een Poltergeist-film. Actrice Dominique Dunne, die de rol van zus Dana vertolkte, werd in 1982 vermoord door haar ex-vriend op 22-jarige leeftijd. Lou Perryman die de rol van Pugsley speelde werd in 2009 vermoord door iemand met een bijl. De vloek die op Poltergeist rust, maakt nog steeds zijn slachtoffers, is dit toeval of een echte vloek?

Maar niet alleen de sterf gevallen zijn zeer eigenaardig aan de film, want zo gebeurde er ook hele rare dingen tijdens de opnames en daaromheen. Zo ervaarde actice JoBeth Williams, die de rol van moeder Diane speelde ook rare bovennatuurlijke dingen. Williams verklaarde dat tijdens de opnames als ze thuis kwam, alle schilderijen en foto’s in haar huis scheef hingen. Nadat Williams alle foto’s weer recht had gehangen, hingen deze weer scheef bij thuiskomst. Dit hield aan totdat de productie van Poltergeist erop zat. Maar ook actrice Zelda Rubinstein wachte een rare akelige ervaring op. Na een rare droom te hebben gehad, waar haar hond in een visioen afscheid van de actrice kwam nemen, belde haar moeder een paar uur later op om te vertellen dat de hond net was overleden. Dit zijn officiele verklaringen van de actrices en zetten je toch aan het denken natuurlijk. Zou dit een truc zijn geweest om de Poltergeist-film een speciale lading te geven of was er serieus meer aan de hand met de productie van de film? Veel mensen geloven dat de vloek is onstaan door de beruchte zwembad scene. In deze scene valt moeder Diane in een zwembad die nog niet af is. Worstelend in het water komen er allemaal lijken boven drijven waardoor moeder Diane totaal in paniek raakt. Wat actrice JoBeth Williams alleen niet wist op dat moment, was dat Spielberg echte lijken gebruikte voor deze scene om het geheel zo indrukwekkend mogelijk te maken. Williams was hierna ook verschrikkelijk boos geworden op Spielbergs onorthodoxe methode van filmen. Zou Spielberg hiermee de woede op zijn hals hebben gehaald van het hiernamaals? We kunnen hier alleen maar over speculeren natuurlijk, maar dat het allemaal zeer vreemd is, staat vast.

Zoals gezegd trok de vloek door in het vervolg Poltergeist II: The Other Side. Zo zien we acteur Julian Beck in de rol van Kane, een boze geest die wederom gebruik wil maken van Carol Ann’s gave om in het ‘licht’ te kunnen komen. Beck zet een van de meest enge rollen neer uit zijn carriere en misschien wel uit de hele geschiedenis. Vlak nadat de film klaar was stierf Beck aan de gevolgen van maagkanker. Maar niet alleen Beck stierf plotseling onder verdachte omstandigheden. Zo stierf Will Sampson ook een jaar na de opnames van de tweede Poltergeist-film. Sampson speelde de rol van Taylor, de Indiaan die het uiteindelijke uitdrijvings ritueel in gang zette. In het echt was Sampson ook actief als uitdrijver en had onder de opnames meerdere keren toestemming gekregen om de set te verlaten om een echte uitdrijving uit te gaan voeren. In 1987 sterf hij aan de gevolgen van nierfalen en ondervoeding tijdens een longtransplantatie. Sampson werd begraven in het reservaat waar hij geboren was. De vreemde vergelijking is dat het huis van de familie Freeling gebouwd was op een oud Indianen kerkof. Toeval of speelt er toch echt meer af in het geteisterde project?

Al met al kunnen we gerust stellen dat de dingen die zich afspeelden tijdens en na de drie Poltergeist-films op zijn minst eigenaardig is. Met de dood van vele acteurs en de vreemde dingen die zich afspeelden tijdens de productie kan je je afvragen of de films daadwerkelijk Jinxed zijn of dat dit een marketing truc is geweest om de lading rond de films te versterken. In de eerste film gebruikte Spielberg nogal orthodoxe methodes om alles zo echt en eng mogelijk te laten overkomen, maar heeft Spielberg hierdoor dan ook de woede van het paranormale op zijn hals gehaald? We zullen er wellicht nooit achterkomen. In de volgende Jinxed nemen we de films onder de loep die misschien wel het meest vervloekt van alles zijn. Welke films dat zijn lees je de volgende keer en tot dan kun je je eigen conclusies trekken over de vreemde dingen die zich rond de spreekwoordelijk vervloekte films afspelen. Tot de volgende Jinxed.

19 november, 2017

Auteursinformatie: Michel van Beek

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie