Pixar | van Toy Story tot Cars 3

Op 24 januari 2006 maakte Disney bekend dat zij Pixar hadden overgenomen. Hiermee ging een bedrag gemoeid van 7,4 miljard dollar. Deze overname betekende echter niet het einde van Pixar, ze gingen namelijk niet fuseren. Pixar is dan ook nog altijd een losse afdeling binnen Disney. De eerste film die verscheen na de overname was Cars, de meeste recente aanwinst is het onlangs verschenen Cars 3. Veel van de films van Pixar werden genomineerd en vaak uiteindelijk ook beloond met diverse belangrijke prijzen, hieronder zijn onder andere dertien Academy Awards en negen Golden Globes. Niet slecht voor een bedrijf dat ooit begon als divisie van de computerafdeling van Lucasfilm.

In 1979 begon Pixar als Graphics Group, waarbij zij werkten aan films voor Lucasfilm, of samenwerkten met ILM (Industrial Light and Magic) aan special effects. In dat vroege stadium van het bedrijf bereikten zij belangrijke doorbraken betreft effecten, denk aan Star Trek II: The Wrath of Khan en Young Sherlock Holmes. Toen in 1984 het team werd uitgebreid met John Lasseter en Steve Jobs de Graphics Group overnam van Lucasfilm, stond het bedrijf aan het begin van flinke veranderingen. Graphic Groups ging vanaf dat moment verder onder de naam van Pixar. In eerste instantie richtte het bedrijf zich op de verkoop van computer hardware, maar toen dit niet goed liep besloot John Lasseter een poging te doen om de verkoopcijfers op te krikken. Dit mislukte, maar met zijn filmpje Luxo Jr., toonde hij wel de mogelijkheden van het bedrijf op het gebied van computeranimatie.

Het zou uiteindelijk tot 1991 duren dat zich nieuwe kansen voordeden. In dat jaar werd namelijk een deal gesloten met Disney, om voor 26 miljoen dollar drie lange speelfilms te maken, geheel met computeranimatie. Zakelijk werd alles netjes verdeeld en toen in 1995 Toy Story uitkwam werd dit een wereldwijd succes. De naam van Pixar was definitief gevestigd. Toch ontstond er al snel onenigheid. Na A Bug’s Life wilde Pixar namelijk Toy Story 2 uitbrengen in het contract, in eerste instantie direct op video maar later toch in de bioscoop. Disney was echter van mening dat een vervolg los stond van het contract. Een belangrijk punt om toch te blijven samenwerken was het deel van de afspraak waarin stond dat Disney alle rechten op de films en personages in handen zou krijgen.

In 2004 probeerden zij dan ook een nieuwe samenwerking aan te gaan, dit keer met meer inspraak in het verhaal en de productie van Pixar. Ook wilden ze hun eigen film financieren en zo de volledige winst opstrijken. Voorwaarden die onacceptabel bleken voor Disney en uiteindelijk kwam het zelfs tot het punt dat Pixar overwoog om een andere partner te zoeken. In afwachting van een gepaste oplossing werd zelfs de premièredatum van Cars uitgesteld. De oplossing kwam uiteindelijk, echter niet in de vorm van een samenwerking, maar in een overname. Zo zijn het nog steeds twee bedrijven, die zo hun eigen problemen hebben op te lossen, maar versterken zij elkaar wel degelijk door optimaal te profiteren van elkaars sterke punten.

Dat we hier niets teveel zeggen blijkt wel uit de films die beide bedrijven hebben uitgebracht sinds de overname. Zo profiteerde Disney behoorlijk van de deal door langzaam uit een dal te klimmen na een reeks minder goed ontvangen films. Ze deden dit met films als The Princess and the Frog, Tangled en Wreck-It Ralph, om uiteindelijk natuurlijk weer terug te keren naar de top met Vaina, Big Hero 6 en natuurlijk grote succes, Frozen! Pixar leverde zoals altijd onverminderd kwaliteit met films als WALL-E, Up, Toy Story 3, Inside Out, Finding Dory en onlangs nog Cars 3!

Sinds 12 juli is Cars 3 in de bioscopen te bewonderen, de nieuwe film rond de legendarische Lightning McQueen. Door de komst van een nieuwe generatie razendsnelle racers lijkt zijn carrière onverwachts tot een einde te komen. Verslagen, maar vastberaden om terug te keren naar zijn geliefde sport, heeft hij de hulp nodig van de enthousiaste, jonge race technicus Cruz Ramirez. Samen met haar – en de hulp uit andere, onverwachte hoeken – wil Bliksem laten zien dat #95 nog lang niet klaar is met racen. En dit wil hij bewijzen in de allergrootste arena van de Piston Cup tot nu toe!

Koop nu kaarten voor Cars 3 (Originele versie) of Cars 3 (Nederlandse versie) bij Pathe!

22 juli, 2017

Meer lezen over

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie