10 Cloverfield Lane

Informatie

RegieDan Trachtenberg
Jaartal2016
Releasedatum10-03-2016
Speelduur103 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastMary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr. en Mat Vairo

Als Michelle een punt achter haar relatie heeft gezet, pakt ze haar biezen en vertrekt ze in de auto in noordelijke richting. Niet veel later krijgt ze een vreselijk auto ongeluk en als ze bijkomt blijkt dat ze vastgeketend in een kelder zit. Ze vreest dat ze ontvoerd is, maar de waarheid blijkt net iets anders in elkaar te zitten. Howard, haar ‘ontvoerder’, beweert dat er een chemische oorlog aan de gang is waardoor de aarde onbewoonbaar geworden is. Stukje bij beetje komt de waarheid aan het licht en de vraag rijst wat die werkelijkheid nou eigenlijk is. Samen met lotgenoot Emmett probeert Michelle de waarheid te achterhalen, maar de werkelijkheid blijkt gruwelijker dan ze zelf hadden gedacht.

Werkelijk uit het niets werd twee maanden geleden een teaser van deze bloedverwant van de hitfilm Cloverfield uit 2008. Er bleek in het grootste geheim aan deze mysterieuze film gewerkt door cast en crew. Anders dan zijn voorganger werd deze film niet als found footage-film opgenomen, een gedurfde stap die in het voordeel spreekt van 10 Cloverfield Lane. We mogen dan ook gerust spreken van een totaal andere film. Maar wat kan je nou eigenlijk verwachten van een film die zich grotendeels in een bunker afspeelt en waarin de cast bestaat uit maar drie mensen?

Als de paranoïde Howard is John Goodman gecast. De zwaarlijvige acteur brak in 1988 definitief door als de man van Roseanne en kwam sinds die tijd geregeld voorbij in een breed spectrum van rollen. In 10 Cloverfield Lane laat hij zich van zijn beste kant zien en zet hij de kijker voortdurend op het verkeerde been. Is hij nou een idiote doomsday prepper of is Howard werkelijk de goedzak die hij claimt te zijn? Naast Goodman zien we Mary Elisabeth Winstead als Michelle. Hoewel Winstead in het verleden de plank nog wel eens missloeg, laat ze hier zien uit het goede hout gesneden te zijn. In de film spant ze samen met Emmett, een rol gespeeld door John Gallagher Jr.. De chemie tussen de twee is geweldig en de vele theorieën die de twee op de kijker loslaten gedurende de film zullen je flink aan het twijfelen krijgen betreffende hun situatie.

Natuurlijk is een film die zich grotendeels op een plek afspeelt afhankelijk van de chemie tussen de acteurs en de kwaliteit van de dialogen. Maar gelukkig zijn er ook de nodige spannende scènes die je als kijker op het puntje van je stoel doen zitten. Wat opvalt is dat hierbij zelfs de clichés erg goed zijn uitgewerkt. Een goed voorbeeld hiervan zien we wanneer Michelle door de nauwe luchtschacht moet klimmen om het filtersysteem te resetten. Daarnaast zijn er natuurlijk de vraagtekens rond de persoon van Howard, een vraag die de kijker de gehele film bezig houdt en iets dat zorgt voor de beklemmende sfeer die de film zo geslaagd maakt. Daarnaast is veel veel van de sfeer te danken aan de nauwe bunker en zijn vele smalle gangetjes. Dit gaat onder je huid zitten en na een klein uur weet je jezelf geen houding meer te geven in je bioscoopstoel. Hierbij komen nog de vele mysterieuze geluiden van bovenaf, die je constant op het verkeerde been weten te zetten.

10 Cloverfield Lane is een beklemmende film geworden die zich in hetzelfde universum speelt als zijn voorganger en die ervoor zorgt dat je regelmatig op het puntje van je stoel zit. Doordat de film zich grotendeels in een bunker afspeelt zal de eerste helft van de film voor sommigen misschien wat taai zijn, maar gelukkig betaald deze investering zich richting het einde meer dan uit. Bijgestaan door een ijzersterke soundtrack van Bear McCready, waarbij het hoofdthema vast nog dagen in je hoofd zal blijven zitten, en een cast die uitmuntend werk levert is 10 Cloverfield Lane een absolute aanrader.

11 maart, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek