5 to 7

Informatie

RegieVictor Levin
Jaartal2014
Releasedatum13-08-2015
Speelduur95 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastBerenice Marlohe, Anton Yelchin, Lambert Wilson, Frank Langella, Olivia Thirlby, Glenn Close en Eric Stoltz

Brian is een schrijver waarvan geen enkel boek wordt opgepikt door de uitgevers. Als hij op een dag in zichzelf verzonken door New York loopt, ziet hij plots de mooie Arielle staan. Hij twijfelt geen moment en spreekt haar aan en tot Brian’s verbazing slaat de vonk direct over. De twee worden hals over kop verliefd, maar dan vertelt Arielle dat ze getrouwd is met Valery, een Franse diplomaat en daar ook twee kinderen mee heeft. Uit alle macht probeert Brian de affaire af te kappen, maar hij krijgt Arielle niet uit zijn hoofd. Uiteindelijk besluit hij toch een relatie met Arielle te starten, die echter wel de nodige regels heeft. Zo zien de twee elkaar alleen maar van vijf tot zeven uur ’s avonds en ze mogen elkaar niet in het openbaar kussen. De situatie wordt echter nog vreemder als Valery Brian uitnodigt voor een diner. Het blijkt dat zowel Valery en Arielle een minnaar hebben en dit van elkaar weten en accepteren. Nu is de grote vraag: kan Brian hiermee leven?

Victor Levin maakt zijn regiedebuut op het grote witte doek met deze romantische komedie. Dit is best een gewaagde stap, want hij regisseerde hiervoor alleen maar een aflevering van de televisieseries Mad About You en Survivor’s Remorse. Toch blijkt deze stap een alleraardigste te zijn, want 5 to 7 is goed geregisseerd en bovenal best bijzonder te noemen. In de hoofdrol zien we Anton Yelchin als de onzekere schrijver Brian. Yelchin is vooral bekend van zijn komische bijrol in de huidige Star Trek-films. Naast Yelchin zien we Bérénice Marlohe in de rol van Arielle, zij brak internationaal door met haar rol als Bond-girl in Skyfall. Ook zijn er relatief gezien kleinere rollen in de film weggelegd voor topacteurs als Glenn Close, Eric Stoltz en Frank Langella. Met de cast lijkt het dus wel snor te zitten.

Het verhaal is misschien niet het meest originele verhaal allertijden, maar het is daarentegen wel prima uitgewerkt. Zodra de film start zal je geboeid blijven kijken, tenzij romantische komedies niet jouw ding zijn natuurlijk. De conversaties die gevoerd worden zijn goed geschreven en de makers hebben daar een goed gedoseerde scheut humor aan toegevoegd, die zowel droog als gevat is. Meestal schuilt het gevaar in de overkill aan humor in dit soort films, maar 5 to 7 weet daar gelukkig prima mee om te gaan. Naast de humor druipt de romantiek natuurlijk van de film af al doet de film ook dit niet te overdreven, maar wel op een dusdanige feel good manier dat de kijker precies het juiste gevoel meekrijgt. De film is overigens niet alleen gericht op de affaire tussen Brian en Arielle, want ook de relatie tussen Brian, Valery en de kinderen van het echtpaar komen ruim aan bod.

Wat ook erg origineel is gedaan zijn de teksten die in beeld worden gebracht gedurende de film. Deze teksten, bijvoorbeeld op de bankjes in Central Park, zijn erg gevat gebracht op de scènes die je te zien gaat krijgen. Ook wordt New York zelf op een mooie manier in beeld gebracht. Bepaalde shots zijn misschien al vaker voorbij gekomen in andere films, maar het blijft toch altijd het oog strelen. Hier en daar zal je als kijker even denken dat het verloop van het verhaal voorspelbaar wordt, maar 5 to 7 blijft voortdurend verrassen. Het siert de film dan ook dat deze weet te vermijden dat er op het traditionele eind voor een romkom wordt afgestevend. Hiermee onderscheidt de film zich en zal je met een compleet ander gevoel de zaal verlaten. Als we dan een punt van kritiek moeten noemen zal dat de speelduur zijn, op sommige punten duurt de film toch echt iets te lang. De oorzaak hiervan ligt vooral in bepaalde zijplotjes die niet interessant genoeg zijn.

5 to 7 is een heerlijke romantische komedie geworden. De film is op sommige punten wellicht wat langdradig, maar hier wordt de film weinig minder om. Waar de meeste romkoms namelijk terugvallen op een traditioneel verloop (en dan vooral afloop) onderscheidt 5 to 7 zich hierin behoorlijk. Verveeld zal je dan ook nergens raken, want ook de dialogen in de film blijven interessant en zijn goed geschreven. Je zal hierdoor constant willen weten waar het verhaal naar toe gaat. Misschien wordt er iets teveel ingezoomd op de schrijverscarrière van Brian, wat niet bepaald de interessantste verhaallijn van de film is. Als we eerlijk zijn is 5 to 7 niet direct een film om voor naar de bioscoop te rennen, want de film zal thuis (op de bank met je partner) een stuk beter tot zijn recht komen.

13 augustus, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek