A Hologram for the King

Informatie

RegieTom Tykwer
Jaartal2016
Releasedatum10-01-2017
Speelduur98 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment Nederland
CastTom Hanks, Ben Whishaw, Sarita Choudbury en Sidse Babett Knudsen

We volgen salesagent Alan Clay die middenin een nog onvoltooide stad in de woestijn van Saudi Arabië een holografisch teleconferentiesysteem probeert te verkopen aan de Saoedische regering. Samen met enkele specialisten wacht hij in een grote tent op het moment dat hij zijn presentatie kan doen voor Koning Abdullah, die keer op keer verstek laat gaan. In de tussentijd vecht hij tegen een depressie nadat er beslag werd gelegd op zijn huis, een scheiding dreigt en hij niet de financiën heeft om zijn dochter te steunen met haar studie. Hij heeft alle hoop gevestigd op dit project om eindelijk weer iets geweldigs te bereiken in zijn leven. Hij probeert er het beste van te maken en zijn weg te vinden in de stad met beperkte faciliteiten, waarbij hij ondertussen een band opbouwt met taxichauffeur Yousef en een onverwachte romance beleeft.

A Hologram for the King is gebaseerd op de gelijknamige en zeer succesvolle roman van Dave Eggers, maar helaas bleef soortgelijk succes voor de film uit. De film is de minst scorende film met Hanks sinds Every Time We Say Goodbye uit 1986. Toch is het maar de vraag of dit ook daadwerkelijk wat zegt over de kwaliteit van de film. Tom Tykwer, bekend van Perfume: The Story of a Murderer en Cloud Atlas, goot het boek van Eggers eigenhandig in scriptvorm en nam zelf de regie van de film op zich. Uiteindelijk werd de film grotendeels opgenomen in Marokko en deels in Egypte, waarbij het prachtig is om te zien hoe de opnames van het woestijnlandschap het verhaal echt tot leven brengt, dit natuurlijk met hulp van de altijd uitstekende Tom Hanks.

Hanks speelt in ‘Hologram’ de grote pechvogel Alan Clay. Nadat hij flink heeft geleden onder de economische crisis heeft hij de beste hoop om met dit project alles recht te trekken, maar werkelijk alles zit hem tegen als hij in de Arabische stad arriveert. Zo moet hij met zijn team werken in een tent zonder airco, catering en internet, en heeft hij daarnaast te kampen met een flinke jetlag. Het enige lichtpuntje is de Arabische dokter Zahra, waar hij terecht kwam toen hij een enorme bult op zijn rug ontdekte. Het is zeer aangenaam om Hanks in een rol als deze te zien en daarentegen erg knap hoe geloofwaardig hij blijft in een personage dat steeds weer de wanhoop nabij is, maar toch keer op keer iets vind om de rug mee te rechten.

Qua genre is het lastig om deze film in een hokje te stoppen, gezien het gegeven dat de film nog het meest te maken heeft met cultuurverschillen. Interessant natuurlijk, maar weinig nieuws onder de zon. Daarnaast toont de film vooral de leegte van een vreemd land, iets wat wordt benadrukt door een aantal komische situaties rondom het karakter van Hanks. Zo zakt hij keer op keer door zijn stoel, iets wat voor flinke lachsalvo’s zorgt. Daarnaast is het ook heerlijk om de frustratie van Hanks’ gezicht te zien, die zich helemaal uitleeft in zijn rol. Toch is het uiteindelijk plot van de film weinig bijzonders, want ‘je kan je beter bij iets neerleggen als je het niet kan veranderen’. Dit zorgt ervoor dat A Hologram for the King wellicht wat ondergewaardeerd is, maar toch wat teveel op safe speelt om echt bijzonder te worden.

Extra’s: Waar de import release van de film (die over de grens overigens wel op blu-ray verschijnt) wel is voorzien van wat mooie extra’s, bevat deze dvd alleen de film zelf. Dat is jammer, want zeker met een boekverfilming is het interessant om te weten hoe dit is vertaald naar het scherm.

A Hologram for the King is een zeer vermakelijke en ondergewaardeerde film over een cultuurclash en de machteloosheid die hierbij komt kijken. Tom Hanks mag zich heerlijk uitleven in de rol van salesagent die naar een vreemd land wordt gestuurd om iets te verkopen. Dat daarbij niets loopt zoals hij graag zou willen zorgt vooral voor een aantal komische situaties, waarnaast het tevens heerlijk is om te zien hoe de frustraties van Hanks’ personage flink oplopen. Het is jammer dat regisseur Tykwer de veilige weg kiest met de moraal en zich zodoende niet onderscheidt van wat we al eerder en beter hebben gezien. Het maakt van A Hologram for the King een aangenaam tussendoortje, die vooral voor de liefhebbers van Hanks zeker de moeite waard is.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

2 februari, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer